بیت کوین ممکن است در تقابل بین اوراق قرضه و نفت خام ذینفع باشد. درگیری روسیه و اوکراین ممکن است گام دیگری در بلوغ بیت کوین به سمت تبدیل شدن به یک «وثیقه دیجیتال جهانی» باشد. افزایش قیمت انرژی یادآور مزایای پذیرش فناوری و نیز منافع حاصل از ارتقای آمریکای شمالی به یک کشور صادرکننده خالص سوختهای فسیلی است. عرضه، تقاضا، پذیرش و نبوغ انسانی نشان میدهد که بیت کوین در سال 2022 در مقایسه با نفت خام دست بالا را به دست میآورد.
مزیت بیت کوین و اوراق قرضه در رقابت با نفت خام؛ ناتوانی بازده اوراق قرضه بلندمدت خزانه داری ایالات متحده در عبور از بالاترین سطح سال گذشته، علیرغم افزایش شدید قیمت نفت خام، ممکن است نشان دهنده نیروهای ضد تورمی بیشتر باشد که احتمالاً بیت کوین را تقویت میکند. نفت WTI از ابتدای سال تا ماه مارس حدود 80% رشد داشته و بازده اوراق قرضه بلند مدت تقریباً 2.2 درصد افزایش یافته که به اعتقاد ما حاکی از نیروهای قویتریدر جهت کاهش بازدهی است. به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین پرواز و در پی آن، کوچ سرنایهگذاران از داراییهای ریسکی بخشی از دلایل اقبال به اوراق قرضه و بیت کوین است.
جهش قیمت نفت خام، رکود و بیت کوین؛ سناریوی باخت – باخت برای نفت خام در سال 2022 ممکن است بیت کوین را تقویت کند. حدود 14 سال پیش بود که قیمت نفت WTI از مرز 100 دلار در هر بشکه عبور کرد. پیامدهای این جهش قیمت شباهتهایی با وضعیت کنونی دارد. نمودارها نشان میدهد که شاخص S&P 500 با الگوی مشابهی در آغاز سال 2008 و بحران مالی سقوط کرد. جنگ در اوکراین و افزایش شدید قیمت نفت خام، ترکیبی قوی برای رکود جهانی است و اگر الگوی سال 2008 تکرار شود، بیت کوین با فشارهای اولیه مواجه خواهد شد. زمانی که شاخص S&P 500 با سرعت بالایی کاهش مییابد، همبستگی در اکثر داراییهای ریسکی به سمت یک حرکت میکنند. اما ممکن است در ادامه به زودی شاهد خروج رمزارزها از این چرخه همبستگی باشیم. به خصوص اینکه امسال شاهد رفتار واگرایانه قدرتمندی از سوی بیت کوین بودیم؛ کمااینکه طی نوسانات 260 روزه شدید بازار سهام، بیت کوین تنها کمتر از نیمی از افت 10درصدی شاخص S&P500 را تجربه کرد.
جنگ، نقطه عطف بیت کوین
بیت کوین پس از افزایش سال 2021 با نیروهای ضد تورمی روبرو شد، اما رمزارزها واگرایی از خود نشان میدهند. با توجه به این که افت سالانه بیت کوین تا به امروز کمتر از نصف افت شاخص نزدک 100 است، بیت کوین ممکن است به سمت وثیقه دیجیتال جهانی حرکت کند.
بیت کوین در برابر شاخص نزدک واگرایی نشان میدهد. شاخص سهام نزدک 100 تا 2 مارس سال 2022 حدود 13 درصد کاهش یافته و در صورت ادامه سقوط، ممکن است شاهد جدا شدن مسیر بیشتر داراییهای ریسکی (به ویژه رمزارزها) از این موج نزولی باشیم. با وجود نوسانات بیشتر، بیت کوین تنها حدود 5 درصد کاهش یافته است. نمودار ما نشان میدهد که برخلاف وضعیت نزولی شاخص نزدک 100، بیت کوین به طور بالقوه در محدوده 40000 دلار حمایت همراه شده است.
عملکرد بهتر بیت کوین با کاهش نوسانات؛ مزیت همبستگیهای کم یا منفی و عملکرد برتر ممکن است بیت کوین را در مقابل بازار سهام در سال 2022 متمایز کند. رمزارزها در دورههای کوتاهی از بازار سهام عقب ماندهاند. نمودار ما دو روند کلیدی بیت کوین را نشان می دهد که پایدار به نظر می رسند: عملکرد بهتر نسبت به شاخص سهام نزدک 100 و کاهش نوسانات نسبی.
همه داراییها مشمول برگشت تورم میشوند. بیشتر داراییها در سال 2022 در معرض نزول قرار دارند؛ آن هم به واسطه بازگشت اجتنابناپذیر تورم ازبالاترین سطح در چهار دهه اخیر، ولی امسال میتواند یک نقطه عطف دیگری برای بیتکوین را به همراه داشته باشد. اگر داراییهای ریسکی افت نکنند و برخی از فشارهای قیمتی کاهش نیابند، تورم به احتمال زیاد بالا باقی میماند و گزینههای کمی برای بانکهای مرکزی باقی میماند و ممکن است نرخهای بهره با شدت بیشتری افزایش یابند.
دلار برنده جنگ رمزارزها
جنگ روسیه ممکن است مسیر استیبل کوینهای دلاری و اتریوم را به سوی تسلط هموار کند. جنگ در اوکراین ممکن است ارزش داراییهای دیجیتال قوی مانند بیتکوین و اتریوم و تکثیر رمزارزهای دلاری را افزایش دهد. اولین و دومین رمزارز برتر (بر اساس ارزش بازار) در حال نشان دادن یک واگرایی در برابر بازار سهام هستند؛ بازاری که خود با ریسکهای بیشتری در برابر رکود و افزایش قیمت انرژی مواجه است. درگیری روسیه و اوکراین میتواند تسلط دلار را از طریق توکنهای رمزارز-محور تقویت کند.
دست بالاتر اتریوم در برابر شاخص نزدک؛ عملکرد بهتر اتریوم نسبت به شاخص نزدک 100 ممکن است با جنگ در اوکراین بیشتر شود. عملکرد بهتر پایدار و کاهش ریسک نسبی در برابر شاخص سهام، مهمترین عواملی بودند که پیش از حمله روسیه موجب رشد رمزارز دوم بازار رمزارزها (اتریوم) شده بودند.