ژورنال معاملاتی چیست؟
ژورنال معاملاتی دفتری است که میتوانید از آن برای ثبت معاملات خود استفاده کنید. معاملهگران از ژورنال معاملاتی برای بررسی و ارزیابی معاملات گذشته خود استفاده میکنند. این ژورنال به آنها کمک میکند تا متوجه اشتباهات خود شوند و معاملات خود را بهبود دهند.
در مطلب پیشین با عنوان چک لیست ۷ مرحلهای پیش از آغاز معامله در فارکس به معیارها و اصولی که باید قبل از هر معامله دقیقا بررسی شوند تا از آنها تخطی نشود پرداختیم. بعد از اتمام چک لیست و اطمینان از تایید تمام معیارها اکنون نوبت معامله و تعیین قوانین و ایجاد نظم برای آن است.
نمونه یک ژورنال معاملاتی

ژورنال معاملاتی چه فایدهای دارد؟
دلایل زیادی برای داشتن ژورنال های معاملاتی وجود دارد اما مهمترین آنها عبارتند از:
- شناسایی نقاط قوت و ضعف در سبک و استراتژی معاملاتی
- افزایش ثبات در رویکرد معاملاتی
- ایجاد مسئولیتپذیری
- کمک به انتخاب بهترین استراتژی معاملاتی
داشتن یک ژورنال معاملاتی سادهترین و موثرترین راه برای بهبود یک برنامه معاملاتی است. برنامه معاملاتی شامل مجموعه ای از قوانین و دستورالعملهایی است که شما برای معاملات خود دنبال میکنید، که از جمله این موارد میتوان به استراتژی معاملاتی، مدیریت ریسک و روانشناسی معاملهگر اشاره کرد.
چگونه میتوان یک ژورنال معاملاتی ایجاد کرد؟
ایجاد یک ژورنال معاملاتی کاری بسیار ساده است و هرکس میتواند یک ژورنال معاملاتی مخصوص به خود برای اهداف و سبکهای مدنظر خود ایجاد کند. برای اینکار لازم است مراحل زیر طی شود:
- یک دفترچه یادداشت و یا یک نرم افزار صفحه گسترده (spreadsheet) را انتخاب کنید. توصیه ما استفاده از یک صفحه گستره است.
- مشخص کنید چه اطلاعاتی را میخواهید ثبت کنید. (اطلاعاتی مانند تاریخ معامله، نام دارایی، حجم معامله، پوزیشن و…)
- معاملات خود را بلافاصله بعد از برخورد به حد ضرر یا حد سود ثبت کنید.
- پس از یک دوره معین (روزانه/ماهانه/هفتگی) دادهها را گردآوری کرده و معاملات خود را بررسی کنید.
مرحله ی ۱: انتخاب دفترچه یا صفحه گسترده
انتخاب یک نرم افزار صفحه گسترده همچون اکسل بهتر است چرا که میتوانید از توابع تحلیلی داخلی که نرمافزارها در اختیار شما قرار میدهند، استفاده کنید.این توابع به شما در تحلیل معاملاتتان در مرحله چهارم کمک خواهد کرد.
مرحله ۲: مشخص کردن اطلاعات لازم برای ثبت
قالب استاندارد یک ژورنال معاملاتی شامل این معیارهای اساسی است:
موفقیت/شکست | تعییرات | استراتژی | قطعیت | تاریخ | بلند مدت/ کوتاه مدت | حجم خرید | جفت ارز |
موفق | ۱۰۰ واحد | بنیادی | بالا | ۱ ژانویه ۲۰۱۹ | بلند مدت | یک لات | USD/JPY |
قالب استاندارد نمونهی یک ژورنال معاملاتی ساده است که میتواند به شما در معاملات کمک کند اما شما میتوانید با اضافه کردن چند معیار شخصی دیگر، ژورنال خود را ارتقا داده و اطلاعات بسیار مفیدتری از آن بدست آورید.
چند نمونه از اطلاعات مفیدی که می توانید به ژورنال خود اضافه کنید شامل موارد زیر است:
دلیل معامله: دلیل معامله میتواند تحلیل های تکنیکال یا بنیادی و یا ترکیبی از هر دو باشد. پس از انجام چند معامله میتوانید نتایج آنها را کمی ارزیابی کرده تا ببینید کدام عوامل برای شما نتایج ملموستری به بار آورده است. همچنین این اطلاعات به شما کمک می کند تا دریابید کدام استراتژی برای شما بهتر کار میکند: بنیادی یا تکنیکال.
اعتقاد: اعتقاد به این معناست که شما خود نسبت به انجام این معامله چه احساسی دارید. اگر معامله را بر مبنای یک الگوی تکنیکال انجام میدهید و اگر این الگو بسیاری از دستورالعملها را رعایت میکند، میتوانیم اعتقاد خود نسبت به معامله را «بالا» در نظر بگیریم. از طرفی اگر الگوها و یا تحلیل بنیادی چندان واضح و روشن نباشند، بسته به فاکتورهای اساسی (مثل روند و نوع محدودهی معامله) معامله میتوانیم اعتقاد را «پایین» یا «متوسط» در نظر بگیریم. با نوشتن میزان اعتقاد خود میتوانید میزان موفقیت خود را در زمانی که واقعا قاطع هستید یا زمانی که نیستید، بسنجید. سپس با توجه به این دادهها میتوانید تعیین کنید چه زمان وارد معامله بشوید و چه زمان نشوید.
سایر موارد: شما میتوانید هر آنچه لازم میدانید، در ژورنال خود ثبت کنید. برخی معاملهگران معاملات خود را بر اساس سنتیمنت بازار انجام میدهند. شما میتوانید این معیار و یا هر معیار مورد نظر دیگر را در این ژورنال ثبت کنید.
مرحله ۳: ثبت سریع معاملات:
عادت کنید که جزئیات معامله را سریعا ثبت کنید. چرا که ممکن است با گذشت زمان فراموش کنید که دلایل شما برای معامله چه بوده است. حتما این کار را بعد از رسیدن به حد ضرر یا حد سود انجام دهید.
مرحله ۴: گردآوری دادهها و ارزیابی معاملات:
پس از مدت زمانی مشخص (ترجیحا چند ماه)، احتمالا آنقدر داده جمعآوری کردهاید که بتوانید به بررسی معاملات صورتگرفته در ژورنال معاملاتی خود بپردازید.
اگر میزان اعتقاد خود را در ژورنال خود ثبت کردهاید، میزان معاملات موفقیتآمیز خود را در زمانهایی که معاملاتی با قطعیت بالا، متوسط و پایین انجام دادهاید، بررسی کنید. سپس با استفاده از این دادهها میتوانید تصمیم بگیرید که آیا ارزش دارد تنها براساس میزان اعتقاد خود به معاملات نسبت به انجام آنها اقدام کنید یا خیر.
به عنوان مثال، اگر در ۱۰ معامله اعتقاد شما بالا بود و در ۸ مورد آنها به سودآوری رسیدید، احتمال موفقیت شما در این نوع معاملات ۸۰ درصد خواهد بود. به همین صورت، اگر در ۱۰ معامله اعتقاد شما پایین بود و تنها در دو مورد آن موفق بودید، احتمال موفقیت شما در این نوع معاملات ۲۰ درصد خواهد بود. بنابراین نتیجه میگیرید که تنها هنگامی که اعتقاد شما برای سودآوری معامله بالاست، باید دست به معامله بزنید.
همچنین میتوانید همین کار را برای معیارهای دیگر معامله نیز انجام دهید تا روند معاملاتی خود را تکامل و بهبود ببخشید.
الگوی ژورنال معاملاتی:
در اینجا نمونه ای از یک ژورنال معاملاتی آورده شده که شامل نوع استراتژی معاملات است.
همچنین میتوانید با ایجاد معیارهای دیگر، این صفحه را برای خود شخصیسازی کنید. جدول بالا به شما نشان میدهد که چگونه میتوانید تمام اطلاعات موجود را در یک صفحه گسترده سازماندهی کنید. اگر مایل به افزودن معیارهای خاص و شخصی بودید باید ستونهای دیگری در صفحهی اکسل خود بسازید.
یادگیری مقدمات نرم افزار اکسل کمتر از یک ساعت زمان میبرد بنابراین میتوانید به سادگی با جستجو در گوگل یاد بگیرید.
در مطلب بعدی با عنوان ژورنال معاملاتی فارکس؛ نکات و راهکارهای نهایی توضیحاتی کاملتر در مورد ژورنال معاملاتی میدهیم و از دو استاد معاملهگری نیز یاد میگیریم که مبنای آنها برای ژورنال نویسی چیست.
منبع: DailyFX