نتایج بلومبرگ نشان از خوشبینی گسترده بین مدیران صندوقهای سرمایهگذاری دارد، اما نگرانیهایی نیز از رکود تورمی وجود دارد. برخی از بزرگترین سرمایهگذاران جهان پیشبینی میکنند که سهام در سال آینده شاهد رشد دو رقمی خواهد بود. این در حالی است که در سال جاری بازارهای سهام شاهد بدترین ریزش از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ بودهاند.
پاسخدهندگان در نظرسنجی بلومبرگ ۷۱ درصد انتظار افزایش سهام و ۱۹ درصد انتظار کاهش سهام را داشتند. همچنین در میان کسانی که انتظار افزایش سهام را داشتند، میانگین انتظارات برای رشد ۱۰ درصد بود. خوشبینیهای اخیر مبنی بر رسیدن تورم به اوج خود و تغییر لحن فدرال رزرو، نقش تعیین کنندهای در این سوگیری داشته است.
این نظرسنجی از ۱۳۴ مدیر صندوق سرمایهگذاری بزرگ از جمله گلدمن ساکس و بلک راک بوده است. اما با وجود خوشبینیهای اخیر ممکن است بازار سهام در سال آینده با تورم بالا یا رکودی عمیق مواجه شود؛ دو عاملی که در میان نگرانیهای مدیران صندوقهای سرمایهگذاری با ۴۸ درصد و ۴۵ درصد بالاترین جایگاه را داشت.
پیا هاک، مدیر ارشد سرمایهگذاری Swedbank Robur، بزرگترین مدیر صندوق سرمایهگذاری سوئد، گفت: «اگرچه ممکن در سال آینده با رکود و کاهش سود مواجه شویم، اما این رکود تا حدودی در سال ۲۰۲۲ قیمتگذاری شده است. ما در سال ۲۰۲۳ چشمانداز بهتری خواهیم داشت و امیدواریم این شرایط به بازارها کمک کند.»
مدیران صندوقها سال بهتری را برای بازار سهام پیشبینی میکنند
اگرچه بازارهای سهام در روزهای اخیر افزایش خوبی را تجربه کردهاند، اما شاخص جهانی MSCI در حال تجربه بدترین سال خود از زمان بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ قرار دارد و شاخص S&P 500 نیز احتمالا سال جاری را با عملکرد ضعیفی به پایان خواهد رساند.
بحران انرژی در اروپا و نشانههایی از رشد اقتصادی آهستهتر، منجر به فشار بر روی بازارهای سهام شده است. حتی در چین که محدودیتهای کرونایی در حال کاهش است، باز هم بازار سهام نتوانسته است به روند رو به رشد گذشته بازگردد. همچنین نگرانیهایی وجود دارد مبنی بر اینکه رشد اقتصادی پایین منجر به کاهش درآمدزایی شرکتها شود که این مساله نیز باعث شده است که قیمت سهام کاهش یابد.
نظرسنجی سال گذشته بلومبرگ از مدیران صندوقهای سرمایهگذاری نشان میداد که بزرگترین نگرانی آنها در سال گذشته تشدید سیاستهای تهاجمی توسط بانکهای مرکزی بود. امری که به وقوع پیوست و شاهد یکی از شدیدترین اقدامات انقباضی چند دهه اخیر توسط بانکهای مرکزی جهان بودیم.
بازگشت سهام فناوری
هیدیوکی ایشیگورو، استراتژیست ارشد نومورا انتظار دارد که سال ۲۰۲۳، دقیقا برعکس امسال باشد. بخشی از این امر به دلیل قیمتگذاریهایی است که بسیار کاهش یافته، به طوری که معاملات MSCI ACWI را نزدیک به میانگین ۱۲ ماهه آتی P/E (نسبت قیمت به درآمد) رسانده است.
همچنین پاسخدهندگان در این نظرسنجی عموما طرفدار شرکتهایی بودند که میتوانند در طول دوره رکود اقتصادی، درآمدزایی خود را حفظ کنند. پرداختکنندگان سود سهام و بیمه، شرکتهای مراقبتهای بهداشتی و سهام با نوسان کم از جمله گزینههای مورد علاقه این مدیران بودند. همچنین برخی از بانکها و بازارهای نوظهور از جمله هند، اندونزی و ویتنام نیز گزینههای مطلوبی به حساب میآمدند. بانک جی پی مورگان نیز نظر مثبتی در مورد سهام فناوری کره جنوبی و تایوان داشت.
در این نظرسنجی، بیشتر از پنجاه درصد پاسخدهندگان اظهار داشتند که سهام فناوری را خریداری خواهند کرد. به نطر میرسد پس از سقوط سهام شرکتهای فناوری آمریکا در سال جاری که ناشی از افزایش نرخ بهره بود، این بخش در سال آینده دوباره رونق خواهد گرفت. به گفته این مدیران، با توجه به ارزشگذاریهای اخیر و انتظار برای کاهش بازده اوراق قرضه در سال آینده، ارزشگذاری در بازارها همچنان ارزان است. غولهای فناوری نظیر اپل، امازون و شرکت مادر گوگل یعنی آلفابت میتوانند در سال آینده سود مطلوبی کسب کنند.
خوشبینیها نسبت به چین نیز بالا بود، به ویژه این که این کشور در حال خروج از استراتژی کووید صفر است. رکود اقتصادی در اوایل سال جاری منجر به این شده است که ارزشگذاری در بازار سهام چین بسیار پایینتر از میانگین ۲۰ ساله شود و سهام چین را به یکی از جذابترین بازارهای سهام در جهان در مقایسه با همتایان آمریکایی یا اروپایی تبدیل کرده است.
اوگنیا مولوتوا، مدیر ارشد سرمایهگذاری در Pictet Asset Management گفت که او طرفدار خرید برخی از سهام چین در سطوح فعلی است. وی خرید سهام شرکتهای صنعتی، بیمه و مراقبتهای بهداشتی چین را توصیه کرده است.
در نظرسنجی بلومبرگ، میانگین پیشبینیها برای رشد سهام در سال ۲۰۲۳، در حدود ۱۰ درصد بود که این عدد از جهشهای قبلی بازار پس از رکود، مانند سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۹ کمتر است.
برای مدیران صندوقهای پول، اخبار خوب در مورد تورم و رشد میتواند به منزله یک کاتالیزور برای دستیابی به عملکرد قویتر باشد. تقریبا ۷۰ درصد پاسخدهندگان گفتند که آنها منتظر بروز عوامل مثبت بالقوه هستند. آنها همچنین از بازگشایی کامل اقتصاد چین و آتشبس در اوکراین به عنوان محرکهای مثبت یاد کردند.
مدیر صندوق پول بانک آمریکا با تاکید بر تورم و رشد به عنوان عناصر سازنده در تعیین جهتگیری بازار سهام در سال آینده بیان کرد که انتظارات رکود در بالاترین سطح از آوریل ۲۰۲۰ قرار دارد، به طوری که احتمال وقوع رکود تورمی (رشد پایین و تورم بالا)، سناریوی اصلی برای سال آینده است. این سناریو به طور قابل توجهی نظر اجماع شرکتکنندگان در نظرسنجی نیز بود.
البته چنین نگرانیهایی موجه به نظر میرسد. بر طبق گزارش اقتصادی بلومبرگ، اقتصاد جهانی بدون احتساب بحران مالی و دورههای کرونا، در حال حرکت به سمت ضعیفترین عملکرد خود در دهههای اخیر است. صندوق بین المللی پول (IMF) نیز در ماه گذشته اظهار داشت که وضعیت اقتصاد جهانی به سرعت در حال بدتر شدن است.
فابیانا فدلی، مدیر ارشد سرمایهگذاری سهام در M&G گفت: « چشمانداز اقتصاد جهانی بعد از این تحت تاثیر احتمال، عمق و طول عمر رکود خواهد بود. البته هنوز فرصتهایی وجود دارد که در آن شرکتهایی با پایههای بنیادی قوی بتوانند طوفان را پشت سر بگذارند، اما در مواقع وحشت بازار تمام سهام فروخته خواهند شد.»
با نزدیک شدن به پایان سال، جهتگیری بازار به دو رویداد کلیدی در ماه دسامبر بستگی دارد؛ دادههای تورم ایالات متحده و جلسه تصمیمگیری فدرال رزرو. در اینجا برخی اخبار خوب نوید بخش بوده است: قیمتها پس از رسیدن به بالاترین سطوح در چهار دهه اخیر شروع به کاهش کردهاند و بانک مرکزی سیگنالهایی داده است مبنی بر اینکه ممکن است سرعت افزایش نرخ بهره کاهش پیدا کند.
علیرغم این نشانهها سرمایهگذاران محتاط هستند و شاخص S&P 500 برای دومین هفته متوالی رشد را ثبت کرده است. شوگات بونگلاوالا، مدیریت صندوق با داراییهای چندگانه Goldman Sachs Asset Management در EMEA و آسیا اقیانوسیه میگوید: «تا زمانی که تورم با شدت بیشتری به سمت هدف کاهش نیابد، امکان افزایش پایدار در داراییهای ریسکی وجود ندارد». وی بر اهمیت اختصاص داراییهای کمریسک در پورتفوی سرمایهگذاران تاکید کرد.
با این حال بن پاول، استراتژیست ارشد سرمایهگذاری APAC در موسسه سرمایهگذاری بلک راک معتقد است که سهام هنوز تاثیر کامل سیاستهای پولی سختگیرانه فدرال رزرو را منعکس نکرده است. او میگوید: ما در سال ۲۰۲۲ افزایشی صاعقهوار در نرخهای بهره داشتیم و این صاعقه خسارت به بار خواهد آورد. تاثیرات این خسارت هنوز مشخص نشده است و در سال آینده ما با وضوح بیشتری آن را خواهیم دید. بازار باید قیمتگذاری بر روی نرخهای بهره را موثرتر انجام دهد.»
بسیار خوب بود مطالب
ممنون عالی بود