هفته پیش رو
- همه نگاهها به شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) آمریکا در روز سهشنبه دوخته شده است.
- خردهفروشی نیز در تقویم اقتصادی آمریکا قرار دارد.
- پوند انگلیس در انتظار انتشار سیل دادههای اقتصادی از بریتانیا، از جمله شاخص قیمت مصرفکننده و تولید ناخالص داخلی (GDP) است.
- همچنین دادههای تولید ناخالص داخلی ژاپن و اشتغال استرالیا منتشر میشوند.
آیا تورم آمریکا چسبنده خواهد ماند؟
تورم در ایالات متحده به طور کلی رو به کاهش بوده، اما پیشرفت برای کاهش آن به هدف ۲ درصد در ماههای اخیر متوقف شده است. در حالی که مقامات پولی آمریکا نسبت به ادامه کاهش قیمتها در چند ماه آینده خوشبین هستند، تابآوری اقتصاد ایالات متحده به چالشی برای فدرال رزرو تبدیل شده است، زیرا تقاضای داخلی قوی احتمال افزایش مجدد فشارهای تورمی را به خصوص در صورت رشد مجدد دستمزدها، بالا میبرد.
شاخص قیمت مصرفکننده در دسامبر به ۳.۴ درصد سالانه افزایش یافت و از ژوئیه گذشته بالاتر از ۳ درصد نوسان داشته است. برای نرخ هسته این شاخص که برای اولین بار از ماه مه ۲۰۲۱ به زیر ۴ درصد به طور سالانه کاهش یافت، تا حدودی اخبار بهتری وجود داشته است.
شاخص قیمت مخارج شخصی (PCE) که معیار ترجیحی فدرال رزرو برای تورم محسوب میشود، به ویژه در مقایسه سالانه، کمی امیدوارکنندهتر به نظر میرسد. طبق دادههای دو ماه آخر سال ۲۰۲۳، نرخ ششماهه تعدیل سالانه PCE کل ۲ درصد و PCE هسته ۱.۹ درصد بوده است. این امر ممکن است به اشتیاق بازارها برای چرخش موضع پولی فدرال رزرو به سمت کاهش نرخ بهره در آینده نزدیک کمک کرده باشد.
با این حال، مقامات فدرال رزرو به طور قاطعانه اعلام کردهاند که کاهش نرخ بهره ممکن است مدتی طول بکشد تا به واقعیت بپیوندد. این موضوع باعث تقویت دلار آمریکا شد و سرمایهگذاران احتمال کاهش نرخ بهره در ماه مارس را تعدیل کردند.
روز سهشنبه، شاخص قیمت مصرفکننده منتشر میشود که میتواند برای تعیین اینکه آیا انتظارات برای تسهیل سیاست پولی به تعویق خواهد افتاد یا خیر، بسیار مهم باشد، زیرا سرمایهگذاران همچنان احتمال کاهش نرخ بهره در ماه مه را قوی میدانند. پیشبینیها حاکی از آن است که CPI در ژانویه بدون تغییر و ۳.۴ درصد به صورت سالانه باقی مانده است.
آیا ممکن است اقتصاد ایالات متحده دوباره گرم شود؟
نگرانی صرفاً مربوط به پایین نیامدن سریع تورم نیست. به نظر میرسد اقتصاد ایالات متحده در ماه ژانویه با افزایش فعالیت همراه بوده است، بنابراین آمار خردهفروشی روز پنجشنبه نیز برای تعیین مسیر دلار آمریکا حیاتی خواهد بود. برآورد اجماع برای افزایش ۰.۲ درصدی ماه به ماه این شاخص است که یک کاهش نسبی نسبت به دسامبر را نشان میدهد.
از سوی دیگر، شاخص تولیدی فدرال رزرو فیلادلفیا نیز به همراه آمار تولیدات صنعتی برای ماه ژانویه روز پنجشنبه منتشر میشود. در روز جمعه، دادههای شروع ساختوساز مسکن، مجوزهای ساختوساز، قیمتهای تولیدکننده و برآورد اولیه احساسات مصرفکننده دانشگاه میشیگان منتشر خواهند شد.
پوند به دنبال جهتگیری از دادههای CPI و GDP
تورم در بریتانیا در اواخر سال ۲۰۲۳ به سرعت کاهش یافت، اما در حال حاضر کمی افزایش پیدا کرده است. ادامه روند کاهشی هر دو شاخص تورم کل و هسته در ژانویه بانک مرکزی انگلستان (BoE) خوب خواهد بود، اما احتمالاً برای پوند اینطور نباشد. با این حال، پیشبینی میشود تنها تورم هسته کاهش یابد و انتظار میرود شاخص تورم کل دوباره به ۴.۲ درصد به طور سالانه برسد.
در حالی که سیاستگذاران BoE همچنان با انتظارات بازار برای کاهش زودهنگام نرخ بهره مقابله میکنند، سرمایهگذاران ممکن است با کاهش غیرمنتظره تورم، انتظارات خود را افزایش دهند.
اما مانند ایالات متحده، همهچیز فقط به تورم مربوط نمیشود، زیرا عملکرد اقتصاد نیز بهتر از پیشبینیها بوده است. تولید ناخالص داخلی بریتانیا در سهماهه منتهی به سپتامبر ۰.۱ درصد کاهش یافت و نگرانیها در مورد رکود اقتصادی افزایش داد. اکنون انتظار میرود دادههای سهماهه چهارم ۲۰۲۳ که روز پنجشنبه منتشر میشود، نشان دهد که اقتصاد بریتانیا از رکود اجتناب کرده و در این دوره رشد ثابتی داشته است.
در همین حال، آمار خردهفروشی در روز جمعه برای نشانههایی از بهبود وضعیت مصرفکنندگان پس از یک شاخص مدیران خرید (PMI) مثبت در بخش خدمات، تحت نظر سرمایهگذاران خواهد بود.
البته نباید بازار کار را فراموش کنیم؛ جایی که رشد دستمزدها به تازگی شروع به کاهش کرده است. گزارش اشتغال دسامبر بریتانیا روز سهشنبه منتشر میشود و هرگونه افزایش غیرمنتظره در وضعیت بازار کار می تواند انتظارات مبنی بر کاهش نرخ بهره را تعدیل نماید و به افزایش پوند منجر شود.
اقتصاد ژاپن احتمالاً در سهماهه چهارم ۲۰۲۳ به رشد بازگشته است
ین ژاپن در روز پنجشنبه منتظر انتشار دادههای تولید ناخالص داخلی سهماهه آخر سال ۲۰۲۳ است. پس از افت شدیدتر از حد انتظار در سهماهه سوم سال گذشته، پیش بینی میشود که رشد اقتصادی در سهماهه پایانی سال قبل، ۰.۳ درصد به صورت فصلی بهبود یافته باشد.
اگر ارقام منتشرشده در روز پنجشنبه ناامیدکننده باشند، احتمالاً تردیدها در مورد قدرت بهبود اقتصادی ژاپن همچنان ادامه خواهد داشت، زیرا دادههای اخیر با توجه به مصرف ضعیف، نسبتاً مختلط بودهاند؛ اگرچه افزایش صادرات احتمالاً موجب تقویت تولید ناخالص داخلی در سهماهه چهارم شده است.
بانک مرکزی ژاپن (BoJ) امیدوار است که مذاکرات دستمزد بهار امسال منجر به افزایش حقوق و دستمزد و ایجاد تورم پایدارتر شود. اما حتی اگر بانک مرکزی ژاپن به اندازه کافی اطمینان داشته باشد که این موضوع را پیشبینی کند، دستیابی به این هدف دشوار خواهد بود، بنابراین یک وضعیت اقتصادی مطلوب برای افزایش اعتبار پیشبینیهای BoJ ضروری است.
در صورت بهبود کمتر از حد انتظار، ین ممکن است تحت فشار قرار گیرد، اما نمیتوان احتمال غافلگیری مثبت را نیز رد کرد، زیرا اکثر مشاغل در آخرین نظرسنجی تانکان بانک مرکزی ژاپن دیدگاه مثبتی داشتهاند.
دلار استرالیا و دلار نیوزیلند در وضعیتی نابسامان قرار دارند
با وجود اینکه انتظار میرود بانک مرکزی استرالیا (RBA) یکی از آخرین بانکهای مرکزی باشد که امسال نرخ بهره را کاهش دهد، دلار استرالیا شروع خوبی در سال ۲۰۲۴ نداشته است. مشکلات اقتصادی چین و تقویت مجدد دلار آمریکا، موضع نسبتا انقباضی RBA را خنثی کرده است.
در همین حال، بهبود در بازار کار ممکن است تا حدی از فشار روی دلار استرالیا بکاهد. اشتغال در ماه دسامبر کاهش یافت که بازارها را غافلگیر کرد، اما انتظار میرود گزارش روز پنجشنبه اخبار مثبتی به همراه داشته باشد. پیشبینی میشود اقتصاد استرالیا در ژانویه ۳۰ هزار شغل ایجاد کرده باشد. این امر میتواند دلار استرالیا را از پایینترین سطح چند ماه اخیر در برابر دلار آمریکا دور کند، زیرا سرمایهگذاران میزان کاهش نرخ بهره توسط RBA در سال جاری را کمتر از حد انتظار قیمتگذاری خواهند کرد.
بازارهای چین به دلیل جشنهای سال نو قمری در کل هفته تعطیل خواهند بود، بنابراین دلار استرالیا ممکن است نسبت به دادههای داخلی حساس تر از حد معمول باشد.
در آن سوی دریای تاسمان، دلار نیوزیلند روز سهشنبه منتظر آخرین نظرسنجی انتظارات تورمی خواهد بود که توسط بانک مرکزی این کشور به صورت فصلی منتشر میشود.
در گزارش قبلی، انتظارات تورمی ۱ و۲ ساله به ترتیب به ۳.۶ و ۲.۸ درصد کاهش یافتند. اگر انتظارات تورمی در مسیر نزولی خود باقی بماند، این امر میتواند هرگونه لحن انقباضی از آدریان اور، رئیس بانک مرکزی نیوزیلند (RBNZ) را در سخنرانی خود در روز پنجشنبه بیاثر کند.
با این وجود، هرگونه واکنش نزولی در دلار نیوزیلند احتمالا کوتاهمدت خواهد بود، زیرا RBNZ نیاز به شواهد بیشتری از کاهش تورم قبل از اتخاذ رویکردی انبساطی دارد.
منبع: XM
«برای پیگیری اخبار روز و فوری فارکس و بازارهای جهانی به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید.»