آیا انتظارات سرمایهگذاران از کاهش نرخ بهره در ایالات متحده بالاتر خواهد رفت؟
با افزایش انتظارات سرمایهگذاران مبنی بر کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، دلار آمریکا در نیمه اول هفته آسیب دید؛ هرچند روز پنجشنبه مقداری از این آسیب را جبران کرد. پس از دادههای ضعیفتر از حد انتظار شاخص قیمت مصرفکننده در هفته گذشته، چندین مقام فدرال رزرو، از جمله جروم پاول، رئیس این بانک مرکزی، اظهار داشتند که این دادهها اطمینان آنها را نسبت به روند کاهش تورم افزایش داده است. پاول همچنین گفت برای کاهش نرخ بهره، منتظر رسیدن تورم به ۲ درصد نخواهد ماند.
به علاوه، گزارش اشتغال غیرکشاورزی ماه ژوئن که خنکتر شدن بازار کار را نشان داد، باعث شد تا بازار به طور کامل کاهش نرخ بهره در ماه سپتامبر را پیشبینی کند و احتمال ۵۰ درصدی قابل توجهی برای سومین کاهش در سال جاری در نظر بگیرد؛ البته، ممکن است این حرکت به طور کامل برای ژانویه قیمتگذاری شود.
این پیشبینیها روز پنجشنبه آینده، زمانی که اولین تخمین تولید ناخالص داخلی آمریکا منتشر میشود و همچنین روز جمعه، زمانی که نرخ هسته شاخص هزینههای مصرف شخصی به همراه دادههای درآمد و هزینهکرد منتشر میشود، مورد آزمون قرار خواهند گرفت.
البته، مدل GDPNow فدرال رزرو آتلانتا نشان میدهد که رشد اقتصادی از ۱.۴ درصد در سهماهه اول به ۲.۴ بر اساس نرخ سالانه تعدیلشده فصلی شتاب گرفته، در حالی که مدل Nowcast فدرال رزرو نیویورک به شتابی معتدلتر یعنی ۱.۸ درصد اشاره میکند. در هر صورت، هر دو مدل نشان میدهند که احتمال بهبود اقتصادی بالاست، اما ضعف در دادههای شاخص قیمت مصرفکننده هسته برای ماه ژوئن میتواند نشاندهنده واکنش مشابهی در شاخص هزینههای مصرف شخصی هسته برای همین ماه باشد؛ چیزی که ممکن است حتی در صورت رشد غیرمنتظره تولید ناخالص داخلی، به معاملهگران اجازه ندهد انتظارات خود را به طور قابل توجهی تعدیل کنند.
با این حال، تصویر کلی دلار آمریکا میتواند پیش از انتشار این دادهها، در روز چهارشنبه تغییر کند، زمانی که برآورد اولیه شاخصهای مدیران خرید (PMI) برای ماه ژوئیه منتشر میشود. اگر شاخصهای PMI که اطلاعات بهروزتری ارائه میدهند، بهبود بیشتر اقتصادی و همچنین مقاومت مصرفکننده در برابر قیمتهای اعمالشده توسط شرکتها را نشان دهند، سرمایهگذاران ممکن است در مورد سومین کاهش نرخ بهره تا پایان سال تجدید نظر کنند. چنین چیزی ممکن است به دلار آمریکا اجازه دهد تا کمی از ریزشهای روز چهارشنبه را معکوس کند و شاید در صورت امیدبخش بودن دادههای تولید ناخالص داخلی، رشد خود را در روز پنجشنبه ادامه دهد.
شاخصهای PMI چگونه میتوانند مسیر پولی بانکهای مرکزی اروپا یا انگلستان را تحت تأثیر قرار دهند؟
روز چهارشنبه، برآورد اولیه شاخصهای PMI ناحیه یورو و بریتانیا منتشر خواهند شد.
در نشست پولی روز پنجشنبه، بانک مرکزی اروپا نرخهای بهره را بدون تغییر نگه داشت. البته، کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا در مصاحبه مطبوعاتی اعلام کرد احتمال کاهش نرخ بهره در سپتامبر وجود دارد.
سرمایهگذاران احتمال چنین حرکتی را در حدود ۶۵ درصد میدانند و احتمال بالاتری را برای یک کاهش ۰.۲۵ درصدی دیگر تا پایان سال قیمتگذاری میکنند. شاخصهای PMI ماه ژوئن ضعیفتر از حد انتظار بودند و باید دید آیا شاخصها برای ماه ژوئیه تصویر مشابهی را ترسیم خواهند کرد یا خیر. در این صورت، احتمال کاهش نرخ بهره در سپتامبر ممکن است افزایش یابد و منجر به افت یورو در برابر دلار آمریکا شود.
در بریتانیا، احتمال کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی انگلستان در ماه اوت فقط در یک هفته از ۶۰ به ۴۵ درصد کاهش یافت، زیرا هیو پیل، اقتصاددان ارشد این بانک مرکزی، اظهار داشت تورم خدمات و رشد دستمزدها به طور ناخوشایندی بالا باقی ماندهاند؛ دادههای شاخص قیمت مصرفکننده اخیر نیز سخنان پیل را تایید کرد.
با در نظر گرفتن همه این موارد، اگر شاخصهای PMI بهبود اقتصادی و همانند آمریکا، مقاومت بیشتر مصرفکننده در برابر قیمتهای اعمالشده توسط شرکتها را نشان دهند، احتمال کاهش نرخ بهره در ماه اوت توسط بانک مرکزی انگلستان ممکن است حتی بیشتر کاهش یابد و به پوند اجازه دهد تا قدرت بگیرد. البته، شاید افزایش ارزش پوند انگلستان در برابر دلار، به خصوص با انتشار دادههای قوی از انتظارات در آمریکا، چندان چشمگیر نباشد، اما قطعا در برابر یورو که تحت فشار دادههای ضعیف شاخصهای PMI اروپا قرار دارد، شاهد رشد آن خواهیم بود.
بانک مرکزی کانادا به کاهش متوالی نرخ بهره ادامه خواهد داد
بانک مرکزی کانادا نشست پولی خود را در هفته پیش رو برگزار خواهد کرد. این بانک مرکزی در آخرین نشست خود، با اشاره به کاهش تورم و کندی رشد اقتصادی، نرخ بهره را ۰.۲۵ درصد کاهش داد. همچنین مکلم، رئیس بانک مرکزی کانادا، خاطرنشان کرد که «انتظار برای کاهشهای بیشتر نرخ بهره» در صورت ادامه روند کاهشی تورم، منطقی است.
این هفته، دادههای شاخص قیمت مصرفکننده نشان داد که تورم در ماه ژوئن بیشتر کاهش یافته است که میتواند زمینه را برای کاهش پشت سر هم نرخ بهره در نشست پولی هفته آینده بانک مرکزی کانادا فراهم میکند. احتمال وقوع این امر در حال حاضر نزدیک به ۸۵ درصد است. بنابراین، یک کاهش نرخ بهره به خودی خود به احتمال زیاد دلار کانادا را تکان نخواهد داد، اما معاملهگران ممکن است به سرعت توجه خود را به هرگونه نشانهای در مورد ادامه چرخه تسهیل پولی در سپتامبر معطوف کنند. اگر معاملهگران این حس را از بانک مرکزی کانادا بگیرند که احتمال کاهش نرخ بهره در سپتامبر بالاست، دلار کانادا احتمالا آسیب ببیند.
از سوی دیگر، دادههای شاخص قیمت مصرفکننده توکیو ژاپن در روز جمعه منتشر خواهد شد. در تلاش برای فهمیدن احتمال افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی ژاپن در این ماه، باید به دقت به این دادهها توجه کرد، زیرا شاخص قیمت مصرفکننده توکیو معیارهای خوبی برای شاخص ملی تورم است.
در نهایت، چندین غول فناوری گزارشات درآمدزایی خود را گزارش خواهند داد. مایکروسافت، گوگل و تسلا روز سهشنبه گزارش خود را منتشر میکنند و روز پنجشنبه، نوبت به آمازون میرسد.