آخرین تحقیقات ریستاد انرژی (Rystad Energy) نشان میدهد که ذخایر نفت قابل بازیافت جهانی تا حد زیادی در حدود ۱۵۰۰ میلیارد بشکه ثابت است که حدود ۵۲ میلیارد بشکه کمتر از تجزیه و تحلیل سال ۲۰۲۳ این شرکت است. از این کاهش سالانه، ۳۰ میلیارد بشکه به دلیل تولیدات یک ساله و ۲۲ میلیارد بشکه ناشی از تعدیل نزولی منابع احتمالی در اکتشافات است.
بزرگترین تجدید نظرهای نزولی در عربستان سعودی دیده میشود، جایی که اولویتهای توسعه از توسعه ظرفیت فراساحلی به حفاری در خشکی تغییر یافته است. تنها کشوری که در سال ۲۰۲۴ افزایش قابل توجهی داشته است، آرژانتین است که به لطف ریسک زدایی پروژههای شیل در Vaca Muerta، چهار میلیارد بشکه افزایش یافته است.
دوره مستر کلاس طلا
مشاهده رایگان دوره آموزشی طلا
قسمت 1 تا 3 دوره مستر کلاس طلا، جامعترین و کاملترین دوره آموزشی طلا را از طریق لینک زیر مشاهده کنید
این مسئله کل منبع نفت قابل بازیابی در ۱۰۰ سال آینده یا بیشتر را در حد بالا ۱۵۰۰ میلیارد بشکه از میزان تولید نفت نشان میدهد. البته، این حد بالا تنها در صورتی واقع بینانه و مقرون به صرفه است که تقاضای نفت تحت تأثیر گذار انرژی قرار نگیرد، به این معنی که قیمت نفت بسیار بالاتر از ۱۰۰ دلار در هر بشکه خواهد رفت. در این نظریه، کل تولید نفت در حدود سال ۲۰۳۵ با ۱۲۰ میلیون بشکه در روز به اوج خود میرسد، سپس در سال ۲۰۵۰ به شدت کاهش مییابد و به ۸۵ میلیون بشکه در روز میرسد.
برآوردهای ما از کل منابع نفت قابل بازیابی به دلیل کاهش فعالیتهای اکتشافی، از سال ۲۰۱۹ تاکنون ۷۰۰ میلیارد بشکه کاهش یافته است. اکتشافات کاهش یافته است چرا که سرمایه گذاران نگران این هستند که اکتشافات جدید به دلیل برقی شدن مداوم وسایل نقلیه و افت مورد انتظار در تقاضای نفت و قیمت نفت خام سرگردان باقی بماند.
دریافت رایگان سیگنال فارکس
با عضویت در آکادمی ماکروترید، شما سیگنال، آموزش و گفتگو با تحلیلگران و اعضای آکادمی دریافت خواهید کرد.
ذخایر نفت باقیمانده جهان برای حمایت از تقاضای نفت کافی نیست، اگر انتقالی به خودروهای برقی صورت نگیرد. تلاش برای محدود کردن عرضه نفت به سختی تاثیری در محدود کردن گرمایش جهانی نخواهد داشت. درعوض، تنها راه ممکن برای حفظ دمای جهانی کمتر از ۲.۰ درجه سانتیگراد، اطمینان از برق رسانی سریع حمل و نقل جادهای است.»
دادهها و تحلیلهای جزء به کل ما نشان میدهد که اعضای اوپک ۶۵۷ میلیارد بشکه نفت قابل بازیابی دارند که معادل حدود ۴۰ درصد کل نفت جهان است و بسیار کمتر از ذخایر رسمی گزارش شده نفت ۱۲۱۵ میلیارد بشکهای است. این ارقام رسمی، همانطور که توسط کشورهای عضو اوپک در BP Statistical Review 2022 گزارش شده است، میتواند تقریباً دو برابر شود. بیشترین گزارش تولید بیش از حد از ونزوئلا، ایران، لیبی و کویت بوده است، در حالی که کانادا تنها کشور OECD است که ظاهراً ذخایر نفت را بیش از حد اعلام میکند، جایی که بیشتر منابع ماسههای نفتی به دلیل افزایش هزینههای توسعه بلا استفاده باقی خواهند ماند.
پنج کشور اول با بیشترین نفت قابل بازیابی مانند سال ۲۰۲۳ باقی ماندند. عربستان سعودی با ۲۴۷ میلیارد بشکه در صدر فهرست و پس از آن ایالات متحده با ۱۵۶ میلیارد بشکه قرار دارد. روسیه ۱۴۳ میلیارد بشکه، کانادا ۱۲۲ میلیارد بشکه و عراق با ۱۰۵ میلیارد بشکه در رتبه پنج قرار دارند. کشورهای آمریکای لاتین در مقایسه با سایر مناطق بسیار خوب عمل کردند، برزیل، مکزیک، آرژانتین، گویان و ونزوئلا همگی نسبتاً ثابت ماندند یا رشد اندکی داشتند.
مجموع ذخایر باقیمانده نشان میدهد که سطح بالایی برای گرم شدن بیشتر کره زمین که تنها در اثر مصرف نفت ایجاد میشود، ۰.۲ درجه، مثبت یا منفی ۳۰٪ (انحراف استاندارد) به دلیل عدم قطعیت در مدلسازی بودجه کربن است. این محاسبه گرمایش فرض میکند که یک بشکه نفت ۴۰۰ کیلوگرم دیاکسید کربن (CO2) منتشر میکند، که ۸۵ درصد نفت میسوزد و ۲۲۲ گیگا تن CO2 منتشر شده منجر به گرم شدن ۰.۱ درجه سانتیگراد میشود.
در یک چشم انداز واقعیتر برای تولید نفت، تولید کل در سال ۲۰۳۰ با ۱۰۸ میلیون بشکه در روز به اوج خود میرسد و در سال ۲۰۵۰ به ۵۵ میلیون بشکه در روز کاهش مییابد و قیمت نفت در حدود ۵۰ دلار در هر بشکه در شرایط واقعی باقی میماند. بر اساس این سناریو، حدود یک سوم نفت قابل بازیابی جهان، یعنی ۵۰۰ میلیارد بشکه، به دلیل تحولات بدون بازده بلااستفاده میمانند. چنین سناریوی انتقال انرژی تهاجمی از نظر تئوری گرمایش جهانی را به ۱.۹ درجه محدود میکند، اما با توجه به خط سیر فعلی تقاضای نفت، این مسیر بعید به نظر میرسد.
ریستاد انرژی نیز طبق استانداردهای شناخته شده، ذخایر نفت اثبات شده را ۴۴۹ میلیارد بشکه گزارش کرده است. این حد پایینتری را برای ذخایر نفت باقیمانده در صورتی که هیچ پروژه توسعه جدیدی تصویب نشود و تمام فعالیتهای اکتشافی متوقف شود، فراهم میکند. این یک تجدید نظر رو به افزایش قابل توجه از سال ۲۰۲۳ است که ناشی از افزایش حفاری خشکی در عربستان سعودی است.
این تحقیق بهروزرسانیشده از ریستاد انرژی در ۱ ژانویه ۲۰۲۴ ثبت شده است. به عبارت دیگر، تجزیه و تحلیل ما نشان میدهد که منابع قابل بازیابی باقیمانده هر کشور در ابتدای سال جاری چه وضعیتی داشتهاند.
منبع: Oilprice