بازار فلزات گرانبها در حال رشد بوده و قیمت طلا در سال جاری بیش از ۱۴ درصد و قیمت نقره بیش از ۲۶ درصد افزایش پیدا کرده است. این افزایش قیمتها ناشی از تقاضای بالا در بازارهای نوظهور و راهبردهای بانکهای مرکزی است که ورود به مرحله جدیدی از بازار گاوی طلا را نشان میدهد.
رونی اشتوفرله، مدیر عامل شرکت Incrementum AG، معتقد است ما شاهد رفتاری قدیمی از یک بازار گاوی هستیم. او در مصاحبه اخیر خود با جرمی زافران از کیتکو نیوز گفت: “ما اکنون در مرحله جدیدی از بازار گاوی فعلی طلا هستیم. در واقع، آنچه در بازارها میبینیم، رفتاری قدیمی از یک بازار گاوی است. همچنین معدنکاران در حال هدایت قیمت طلا هستند و نقره عملکرد بهتری نسبت به این فلز زردرنگ دارد.”
در همین حال، نسبت طلا به نقره که میزان نقره لازم برای خرید یک اونس طلا را اندازهگیری میکند، به حدود ۷۹ کاهش یافته که نشاندهنده عملکرد قوی این فلز صنعتی مهم نسبت به طلاست.
افزایش سهام شرکتهای معدنی طلا
سهام شرکتهای معدنی طلا، به ویژه آنهایی که توسط صندوق قابل معامله در بورس وناک (GDX) ردیابی میشوند، با افزایش قابل توجهی همراه بودهاند. طی سه ماه گذشته، GDX حدود ۱۳ درصد افزایش یافته که نشاندهنده افزایش اعتماد سرمایهگذاران است. این رشد در GDX بیانگر سلامت بخش معدن با افزایش قیمت طلاست؛ حتی با وجود هزینههای عملیاتی که همچنان بالا هستند.
عملکرد GDX اهمیت زیادی دارد، زیرا نماینده طیف گستردهای از شرکتهای معدنی طلا است که اغلب به عنوان یک بازی اهرمی روی قیمت این فلز گرانبها عمل میکنند. وقتی قیمت طلا افزایش مییابد، سهام شرکتهای معدنی نیز بیشتر افزایش مییابد، زیرا حاشیه سود آنها افزایش مییابد. این امر به دلیل هزینههای نسبتاً ثابت عملیات معدنی است، به این معنی که قیمتهای بالاتر طلا مستقیماً به سودهای بالاتر شرکتها منجر میشود.
بازارهای نوظهور و افزایش تقاضا
یکی از عوامل اصلی این بازار گاوی، تقاضای بالا از سوی بازارهای نوظهور است. اشتوفرله خاطرنشان کرد: “بازارهای نوظهور به شدت در حال خرید طلا هستند. در واقع، چین و هند به تنهایی مسئول بیش از ۵۰ درصد از تمام تقاضای طلا هستند. اگر کشورهای عربی، ترکیه، روسیه را هم اضافه کنید، به تقریباً ۷۰ درصد از تمام تقاضای طلا میرسید.” این تغییر نشان میدهد بازارهای سنتی غربی دیگر محرک اصلی تقاضای طلا نیستند.
علاقه ترکیه به پیوستن به بریکس+ (برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی و کشورهای شریک اضافی) نیز این تغییر را نشان میدهد. با همسویی بیشتر ترکیه با بریکس+، این کشور قصد دارد روابط اقتصادی خود را تقویت کرده و ذخایر طلای خود را افزایش و وابستگی به دلار آمریکا را کاهش دهد.
خریدهای قابل توجه بانکهای مرکزی، به ویژه از زمان تهاجم به اوکراین، نیز نقش مهمی ایفا کرده است. اشتوفرله افزود: “بانکهای مرکزی از زمان تهاجم به اوکراین یک کف قیمتی برای طلا ایجاد کردهاند و در همین مدت، تقاضا سه برابر شده است.” این امر حمایت قوی از قیمتهای طلا را فراهم کرده و موجب ثبات در برابر عدمقطعیتهای اقتصادی شده است.
اشتوفرله نسبت به آینده طلا خوشبین است و هدف قیمتی بلندمدت ۴۸۰۰ دلار تا سال ۲۰۳۰ را پیشبینی میکند. او گفت: “این هدف قیمتی بلندمدت من برای پایان این دهه است. ۴۸۰۰ دلار ممکن است شگفتانگیز به نظر برسد، اما این یعنی رشد سالانه مرکب حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد برای چند سال آینده تا سال ۲۰۳۰. این امر چندان دور از ذهن نیست و به نظر واقعبینانه میرسد.”