بیشتر بخوانید: تفاوت معامله گر و سرمایه گذار در چیست؟
با این حال آدام پرلاکی، تحلیلگر ارشد تحقیقاتی در شورای جهانی طلا میگوید که هر دو دارایی میتوانند به طور همزمان در پورتفو استفاده شوند.
پرلاکی میگوید که طلا دارایی متمایزی از ارزهای دیجیتال است و تقاضای بسیار متنوعتری دارد. تقریبا نیمی از تقاضا برای طلا از سوی صنعت جواهرات و فناوری است. بر اساس گزارش شورای جهانی طلا، در ژانویه ۲۰۲۲، تقاضای مصرف کنندگان برای طلا در سال ۲۰۲۱ به میزان ۵۲ درصد رشد کرده و تمام کاهش سال ۲۰۲۰ را جبران کرده و به سطح قبل از همهگیری سال ۲۰۱۹ بازگشته است.
در مقابل، تقاضای بیت کوین تقریبا به طور کامل به سرمایهگذاری مرتبط است که اغلب صرفا بر اساس عملکرد قیمت است. پرلاکی میگوید:« طلا همچنین یک پوشش در برابر ریسک بازار است. اما بیت کوین هنوز نمیتواند در زمان آشفتگی بازار به عنوان یک محافظ عمل کند»
طلا و رمزارز: شباهتها و تفاوتها
به نظر میرسد که این استدلال که طلا و رمزارزها هر دو پوششهای مشابهی هستند، ناشی از درک تک بعدی از کمبود آنها و نقش آنها به عنوان جایگزین ارزهای فیات است. با این حال، شورای جهانی طلا چنین مقایسهای را «سادهانگارانه میداند و تفاوت اساسی بین طلا و ارزهای دیجیتال را نادیده میگیرد. تفاوتهایی که نه تنها در پویایی بازار، بلکه در عملکرد و نقشی که در پورتفلیوها بازی میکنند، وجود دارد.»
پرلاکی میگوید:« طلا و ارزهای دیجیتال داراییهای متفاوتی هستند که اهداف مختلقی را دنبال میکنند. این که هر دو عرضه محدود دارند تنها جنبه شباهت رمزارزها با طلا است. رمزارزها هنوز به عنوان یک وسیله مبادله تثبیت نشدهاند. تا حدی به خاطر نوسانات شدید آنها است که میتواند قدرت خرید را در مدت کوتاهی شدیدا کاهش دهد.»
وی افزود که رمزارزها نوسانات پورتفو را به طور معنیداری افزایش میدهند، در حالی که طلا از لحاظ تاریخی بازده تعدیل شده بر اساس ریسک را افزایش داده است.
او گفت:« تحلیل ما همچنین نشان میدهد که برای آن دسته از سرمایهگذارانی که سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال را انتخاب میکنند، داشتن طلای اضافی در یک سبد به کاهش برخی از نوسانات پورتفوی کمک میکند.»
بیشتر بخوانید: مقایسه بیت کوین و طلا – آیا بیت کوین طلای دیجیتال است؟
زک پاندل، تحلیلگر گلدمن ساکس نیز در یادداشت ماه ژانویه خود نوشت که شورای جهانی طلا تخمین میزند بخش خصوصی ۴۴۰۰۰ تن طلا برای مقاصد سرمایهگذاری، مانند شمشهای خصوصی و صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) در اختیار دارد. این بدان معنا است که عموم مردم حدود ۲.۶ تریلیون دلار طلا در سبد سرمایهگذاری خود دارند. در مقام مقایسه، ارزش بازار تعدیل شده شناور بیت کوین در حال حاضر کمتر از ۷۰۰ میلیارد دلار است.
پاندل نوشت:« بنابراین بیت کوین در حال حاضر تقریبا ۲۰ درصد از سهم بازار «ذخیره ارزش» (طلا به اضافه بیتکوین) را در اختیار دارد.»
به طور فرضی اگر سهم بیتکوین از بازار «ذخیره ارزش» به ۵۰ درصد طی ۵ سال آینده افزایش یابد (با فرض عدم رشد تقاضای کل برای ذخیره ارزش) قیمت آن به بیش از ۱۰۰ هزار دلار افزایش مییابد که یعنی سود مرکب سالانه ۱۷ تا ۱۸ درصد.
همچنین شایان ذکر است که سال ۲۰۲۱ برای رمزارزها بسیار هیجان انگیز بود. اگرچه بیت کوین در این سال از سقف خود بسیار کاهش پیدا کرد اما باز هم توانست برای سومین سال متوالی بهتر از بازار سهام و طلا عمل کند.
از نظر چشمانداز ۲۰۲۲ برای طلا، پرلاکی معتقد است که افزایش نرخ بهره میتواند یک باد مخالف برای طلا باشد. با این حال، تاثیر چنین افزایشهایی اغلب محدود است به ویژه در دورهای که نرخهای بهره واقعی از نظر تاریخی منفیترین دوران خود را سپری میکند.
کاهش ارزش سهام ممکن است شدیدتر شود و تورم بالا احتمالا تقاضا برای طلا به عنوان پوشش ریسک را حفظ خواهد کرد. در طرف دیگر، تقاضا برای جواهرات و طلای بانک های مرکزی نیز حمایت بلندمدت بیشتری برای طلا فراهم خواهد کرد. درک روندها برای سرمایهگذاری بسیار مهم است چرا که ماهیت چندوجهی تقاضا یک ویژگی منحصر به فرد طلا است و دلیلی کلیدی برای اینکه چرا یکی از اجزای استراتژی و مهم در پورتفوها است.
با این حال، کریگ ارلم، تحلیلگر ارشد بازار در OANDA در یادداشت سوم فوریه خود نوشت که طلا در حال حاضر با قیمتگذاری بر روی سیاستهای انقباضی در حال آسیب دیدن است.
وی گفت:« به نظر میرسد طلا دوباره به حالت تثبیت درآمده است و امروز [سوم فوریه] پس از پس گرفتن برخی کاهشهای هفته گذشته دوباره کمی کاهش یافته است. بازی بانکهای مرکزی با افزایش نرخ بهره برای فلز زرد مطلوب نیست و اکنون شاهد هستیم که در سراسر جهان از فدرال رزرو که ممکن است پنج بار نرخ بهره را افزایش دهد تا بانک انگلستان که پیشتر افزایش نرخ بهره را شروع کرده و حتی بانک مرکزی اروپا نیز به این حرکت ملحق شدهاند.»
در پایان روند دیگری که به نظر میرسد برای طلا در حال تغییر است، خروجی طلا از صندوقهای سرمایهگذاری بورس یا ETFها است.
پرلاکی گفت که تا ماه ژانویه ۲۰۲۲، ETFهای جهانی طلا تقریبا یک سوم از جریان خروجی طلا سال ۲۰۲۱ را جبران کردهاند. این افزایش در ذخیره ETFها عمدتا از طرف صندوقهای موجود در ایالات متحده به دلیل تداوم نگرانیهای تورمی و ریسکهای ژئوپلیتیکی است.
او گفت:« در حالی که در سال ۲۰۲۱ صندوقهای سرمایهگذاری به صورت خالص خروجی داشتند، اما این خروجی نسبت به رکورد سال ۲۰۲۰ اندک بود. همچنین، تقاضای سرمایهگذاری برای طلا تنها به ETFها محدود نمیشود. تقاضای شمش و سکه که شکل دیگری از سرمایهگذاری طلا هستند، در سال گذشته ۳۱ درصد افزایش یافت و در ایالات متحده و آلمان یک رکورد به جا گذشت.»