بایدن در مقابل ترامپ: انتخاب کدام یک به نفع چین خواهد بود؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

بایدن در مقابل ترامپ: انتخاب کدام یک به نفع چین خواهد بود؟

به‌ گفته‌ ایالات متحده، مقامات چینی معتقدند که در برابر رقابت انتخاباتی آینده میان جو بایدن، رئیس ‌جمهور کنونی و دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهور پیشین آمریکا، هیچ‌یک از نامزدها مزیتی برای چین ندارند. بر اساس ارزیابی‌های سازمان اطلاعاتی آمریکا، چین هیچ تمایلی بین دو نامزد انتخاباتی قائل نیست.

این نتیجه‌گیری نشان می‌دهد که مقامات پکن، مانند همتایان خود در واشنگتن، باور دارند که روابط بین دو اقتصاد بزرگ جهان، علی‌رغم افزایش اخیر دیدارهای سطح بالا با هدف مدیریت اختلافات، به مسیر پرتنش خود ادامه خواهد داد. شایان ذکر است در سال‌های اخیر، دو کشور در زمینه‌های مختلفی از فناوری گرفته تا حقوق بشر و دریای جنوبی چین با یکدیگر برخوردهایی داشته‌اند.

ایالات متحده می‌گوید در پکن باور بر این است که هر دو نامزد مصمم به مهار چین و مختل کردن رشد آن هستند. گائو ژیکای، سیاست‌مدار پیشین چینی که به عنوان مترجم رهبر فقید چین، دن ژیاپینگ، خدمت کرده، گفت: «هیچ‌یک از نامزدها گزینه‌های مناسبی نیستند، زیرا بایدن جنگ‌افزاری سرد است که اهمیتی نمی‌دهد اگر جهان را به جنگ بکشاند، در حالی که ترامپ احتمالاً تحریم‌ها و تعرفه‌هایی بر چین اعمال خواهد کرد تا به اهداف خود برسد.»

البته، سخنگویان دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا از اظهار نظر در مورد ارزیابی‌های اطلاعاتی پیرامون نگرش چین نسبت به انتخابات ۲۰۲۴ خودداری کردند. لیو پنگ‌وی، سخنگوی سفارت دومین اقتصاد بزرگ دنیا در واشنگتن، در پاسخ به سوالی در مورد انتخابات آمریکا، گفته است چین درباره امور داخلی ایالات متحده اظهار نظر نمی‌کند.

دوره دوم ریاست ‌جمهوری ترامپ می‌تواند برای پکن مشکلات قابل توجهی ایجاد کند. در دوره اول، ترامپ جنگ تجاری با چین را اعلام نمود، روابط سطح بالای خود با تایوان را افزایش داد و راهبرد نظامی ایالات متحده را به‌ منظور مقابله با پکن بازنگری کرد. بد نیست بدانید تا پایان دوره ریاست ‌جمهوری‌ ترامپ، اشاره به روابط دو کشور به ‌عنوان جنگ سرد جدید در گفتگوهای خصوصی مقامات پکن و واشنگتن امری عادی شده بود.

بایدن در مقابل ترامپ: انتخاب کدام یک به نفع چین خواهد بود؟

مقامات چینی معتقدند که دوره دوم ریاست ‌جمهوری ترامپ با اظهارات تحریک‌آمیز، سیاست‌گذاری غیرقابل پیش‌بینی و تلاش دوباره برای اقدامات ضدچینی شناخته خواهد شد. این باور چندان غیرمنطقی نیست، زیرا در کارزار فعلی ترامپ، او از احتمال اعمال تعرفه ۶۰ درصدی بر کالاهای ساخت چین سخن گفته است.

لیو، سخنگوی سفارت چین، گفت که افزایش تعرفه بر کالاهای چینی هزینه‌ها را بالا خواهد برد، زیان بیشتری بر شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان آمریکایی وارد خواهد کرد و به زنجیره‌های تأمین جهانی آسیب خواهد زد. از سوی دیگر، مقامات چینی بر این باورند که ریاست ‌جمهوری ترامپ ممکن است روابط واشنگتن با متحدانش را تضعیف کند و فرصت‌هایی برای پکن ایجاد نماید. در واقع، دوره اول ریاست‌ جمهوری ترامپ با تنش‌های مکرر با متحدان اروپایی بر سر هزینه‌های دفاعی و انتقادات دوره‌ای از هزینه‌های حفاظت ایالات متحده از ژاپن و کره‌ جنوبی همراه بود.

به گفته یک مقام چینی، ترامپ ممکن است برای انجام مذاکرات بیشتر از بایدن بهتر باشد و این که کنش‌های چین در تجارت احتمالا راه را برای امتیازات آمریکا در مسائل حساس برای آنها مانند تایوان، هموار کند.

اما چشم‌انداز دوره دوم ریاست ‌جمهوری بایدن برای پکن دلگرم‌کننده نیست. به‌گفته‌ مقامات آمریکایی، نگرانی اصلی سیاست‌مداران چین احتمال تلاش بایدن برای تقویت شراکت‌های منطقه‌ای به ‌منظور مقابله با چینی‌هاست. طی چهار سال گذشته، چین به طور مکرر گروه‌هایی مانند کوآد که شامل ایالات متحده، استرالیا، هند و ژاپن می‌شود و آکوس، پیمان دفاعی میان استرالیا، بریتانیا و ایالات متحده را به‌عنوان تلاش‌هایی برای مهار چین محکوم کرده است. قابل ذکر است در یک مجمع دفاعی اخیر در سنگاپور، یک نماینده چینی آمریکا را متهم به تلاش برای ساخت ناتو آسیایی کرد.

بایدن در مقابل ترامپ: انتخاب کدام یک به نفع چین خواهد بود؟

جیا چین‌گو، استاد برتر و عضو کارگروه دائمی بالاترین نهاد مشورتی سیاسی پکن، گفت: «بایدن باید بیشتر به نظرات متحدان خود توجه کند که احتمالاً خواستار احتیاط و میانه‌روی خواهند بود. این امر احتمالا برای چین خوب باشد.»

رهبران اطلاعاتی آمریکا هشدار داده‌اند که چین ممکن است در تلاش برای تأثیرگذاری بر نتیجه انتخابات باشند. در آوریل، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفت که ایالات متحده شواهدی از تلاش‌های چین برای تأثیرگذاری و به ‌نوعی مداخله در انتخابات ۲۰۲۴ دیده است. با این حال، مقامات دفتر مدیر اطلاعات ملی به خبرنگاران در یک نشست خبری گفتند که پکن تا کنون رویکردی محتاطانه به چنین مداخلاتی اتخاذ کرده، زیرا از عواقب چنین اقداماتی آگاه است.

صرف‌ نظر از این که چه کسی در انتخابات نوامبر پیروز شود، مقامات واشنگتن و پکن خود را برای دوره‌های تنش‌آمیز بیشتر آماده می‌کنند. به گفته یک سیاست‌مدار سابق چینی، فقط باید صبور بود، زیرا هر که پیروز شود، چین باید با آنها به ‌همان ‌گونه که هستند، رفتار کند، نه اینکه به دنبال امیدهای واهی باشد.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید