تقاضا برای مس در جهان همچنان رو به افزایش است. در حالی که دیگر کشورهای جهان با افزایش قیمت مس و نوسانات بازار آن دست و پنجه نرم میکنند، چین در موقعیت مناسبی قرار دارد.
علیرغم نگرانیها از کمبود جهانی مس که باعث افزایش قیمت آن شده، بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده مس تصفیهشده جهان همچنان تولید خود را در سطوح نزدیک به سقف تاریخی حفظ کرده است. از سوی دیگر، چین از قراضههای مس استفاده میکند که این کشور را از کمبود مواد اولیه نجات میدهد.
به گزارش رویترز، همه کشورها با کمبود مس مواجه نیستند و چین یکی از این کشورهاست. این موضوع یادآور روشنی برای دیگر کشورهای جهان است که هنوز منابع تمام نشدهاند. در واقع، قیمت مس روز سهشنبه با ۰.۹۵ درصد افزایش به ۱۱ دلار رسید. این افزایش عمدتاً ناشی از فعالیت قوی کارخانهها در چین و دادههای تورم در آمریکا بود که انتظارات از کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در اواخر سال جاری را بالا برد.
در همین حال، یک نظرسنجی خصوصی نشان داد فعالیتهای تولیدی چین در ماه مه به سریعترین سرعت خود در نزدیک به دو سال گذشته رسیده که توسط تولید قوی و سفارشات جدید از شرکتهای کوچک متمرکز بر صادرات قدرت گرفته است. با این حال، این روند با کاهش غیرمنتظره در شاخص مدیران خرید رسمی چین در تضاد بود.
افزایش اخیر در فعالیتهای تولیدی، به ویژه در بزرگترین مصرفکننده جهان، چین، همچنان جذابیت مس را افزایش میدهد. برخی کارشناسان پیشبینی میکنند که این روند ادامه خواهد داشت و این پیشبینی نیز به افزایش قیمت مس به بالاترین سطح دو سال اخیر کمک کرده است.
عوامل مختلفی که قیمت مس را امروز تحت تأثیر قرار میدهند
پس چرا این همه هیجان برای مس؟ به جز موارد دیگر، مس یک عنصر حیاتی در بخشهای دفاعی، خودروسازی و ساختمانی است. همچنین در تولید محصولاتی مانند خودروهای برقی و توربینهای بادی به طور زیاد استفاده میشود.
اما برای دسترسی به این ذخایر مس، باید عمیقاً حفاری کرد. کمبود ناشی از این است که همه شرکتهای معدنی قادر به تامین تقاضا نیستند. به تخمین یکی از منابع، معادن فعلی و پیشبینیشده که در حال ساخت هستند، تنها قادر به تامین حدود ۸۰ درصد از تقاضای مس تا سال ۲۰۳۰ خواهند بود. در نتیجه، پیشبینی میشود که در پنج سال آینده کمبود مس وجود داشته باشد. در همین حال، منبع دیگری اخیراً مشکلات زیادی که در ساخت معادن جدید وجود دارد، از جمله هزینههای بالا – مشکلی که با تورم تشدید شده – را مطرح کرده است.
علاوه بر این، تولیدکنندگان بزرگ مس مانند شیلی و پرو همچنان با اعتصابات، اعتراضات و کاهش عیار سنگ معدن مواجه هستند. در همین حال، روسیه که هفتمین تولیدکننده بزرگ مس است، احتمالاً به دلیل جنگ اوکراین با کاهش تولید مواجه خواهد شد. همه اینها به این معناست که کشورهای تولیدکننده مس حتی نمیتوانند به اهداف تعیینشده برای استخراج برسند، چه برسد به پاسخگویی به افزایش تقاضا.
همهچیز به عرضه و تقاضا برمیگردد
یکی دیگر از مسائل تاثیرگذار بر قیمت مس این است که بسیاری از کشورها اهداف بلندپروازانهای برای انتقال از خودروهای بنزینی به خودروهای برقی دارند. به عنوان مثال، کالیفرنیا اخیراً متعهد شده است که تا سال ۲۰۳۵ تنها خودروهای جدید بدون انتشار گازهای گلخانهای بفروشد. علاوه بر این، دستوری از سوی رئیس جمهور آمریکا، جو بایدن، هدف بلندپروازانهای برای ۵۰ درصد از تمامی خودروهای جدید فروختهشده به صورت برقی در شش سال آینده تعیین کرده است.
اما جهان به اندازه کافی مس استخراج نمیکند تا همه این اهداف سبز را پوشش دهد. بر اساس گزارشها، برآورده کردن این اهداف سبز به معنای نیاز به استخراج دو برابر مس در ۲۵ سال آینده است.
به طور متوسط، ساخت و راهاندازی یک معدن مس جدید بیش از یک دهه زمان میبرد، بنابراین هیچ فرصتی برای افزایش یکشبه تولید وجود ندارد. برای رسیدن به این اهداف بلندمدت، کشورها باید از همین حالا شروع کنند. بنابراین، سیاستگذاران و دولتها باید تصمیمات سختی بگیرند تا مطمئن شوند که میتوانند شروع به حفاری معادن کنند. به عنوان مثال، ایالات متحده در حال حاضر برخی از سختگیرانهترین مقررات زیست محیطی و قوانین مالکیت زمین در جهان را دارد که آن را به یکی از پرهزینهترین مکانها برای استخراج تبدیل کرده است. در واقع، رفع اینگونه موانع میتواند گام اول در این راستا باشد.