شاخص ترس و طمع در رمزارزها چیست؟

زمان مطالعه: 6 دقیقه

ارز دیجیتال کریپتو

شاخص ترس و طمع رمزارزها عددی بین ۰ تا ۱۰۰ است که برای احساسات بازار رمزارزها در نظر گرفته می‌شود. این شاخص بر اساس تحلیل CNNMoney از بازار رمزارزها تعیین می‌شود.

ترس (نمره ۰ تا ۴۹) نشان دهنده عرضه مازاد و ارزشگذاری پایین در بازار است و طمع (نمره ۵۰ تا ۱۰۰) نشان دهنده ارزشگذاری بیش از حد و حباب احتمالی است.

توجه به تغییرات در سطح شاخص ترس و طمع می‌تواند بخشی از استراتژی معاملاتی شما هنگام ورود یا خروج از بازار رمزارزها باشد.

معرفی

یک معامله‌گر یا سرمایه‌گذار خوب هنگام تصمیم‌گیری در مورد خرید یا فروش در بازار رمزارزها، همیشه به دنبال داده‌هایی است که از تصمیم وی پشتیبانی کند. نمودارهایی وجود دارد که باید به آنها توجه کرد، بنیان‌هایی که باید تجزیه و تحلیل کرد و همچنین احساسات بازار که باید بررسی شود. با این حال، مطالعه تمام شاخص‌های موجود روشی کارآمد برای استفاده از زمان نیست. شما با استفاده از شاخص ترس و طمع می‌توانید ترکیبی از سنتیمنت و معیارهای فاندامنتال بازار را بررسی کنید. اگرچه نباید به این شاخص به تنهایی اتکا کرد اما این شاخص می‌تواند به شما در درک سنتیمنت کلی بازار رمزارزها کمک کند.

شاخص چیست؟

به طور سنتی، شاخص‌ها چندین نقطه داده را گرفته و آنها را در یک فرمول آماری خاص ترکیب می‌کنند. احتمالا تاکنون اسم شاخص میانگین صنعتی داوجونز (DJIA) را شنیده‌اید. این یک شاخص معروف است که یازار سهام ایالات متحده را دنبال می‌کند. DJIA ترکیبی از ۳۰ شرکت بزرگ در بورس اوراق بهادار ایالات متحده است. سرمایه‌گذاران می‌توانند این شاخص را خریداری کنند تا مالک بخشی از ترکیب سهام این شرکت‌ها شوند. شاخص ترس و طمع نیز اندازه‌گیری داده‌های بازار است اما شباهت به همینجا ختم می‌شود. شاخص ترس و طمع را نمی‌توانید خریداری کنید و هیچ نوع ابزار مالی محسوب نمی‌شود. فقط یک اندیکاتور بازار است که می‌تواند تحلیل شما را تکمیل کند.

شاخص بازار چیست؟

شاخص‌ها یا اندیکاتورهای بازار، ابزاری هستند که تحلیل بازار را برای معامله‌گران و سرمایه‌گذاران تسهیل می‌کنند. اندیکاتورها در تمام اشکال تحلیلی وجود دارند، تحلیل تکنیکال، فاندامنتال و سنتیمنتال. اگر قبلا تحلیل تکنیکال را انجام داده باشید، احتمالا تجربه‌ای در مورد اندیکاتورهای تکنیکال دارید. این اندیکاتورها از میانگین متحرک ساده شروع می‌شود تا الگوهای نموداری پیچیده مانند ابرهای ایچیموکو. اندیکاتورهای تکنیکال عموما با تحلیل قیمت، حجم و سایر روندهای آماری در ارتباط هستند.

اندیکاتورهای فاندامنتال اما رویکرد متفاوتی را اتخاذ می‌کنند. وقتی در مورد یک توکن یا سهام تحقیق می‌کنید، اساسا سعی می‌کنید ارزش بنیادین آن سهم را تعیین کنید. به عنوان مثال، تحقیقات شما ممکن است معطوف به ارزش بازار در یک شاخص باشد.

همچنین اندیکاتورهای سنتیمنتال نیز وجود دارند که سنتیمنت و احساسات سرمایه‌گذاران و معامله‌گران را اندازه‌گیری می‌کنند. شاخص ترس و طمع در میان این اندیکاتورها جای می‌گیرد. نمونه‌های دیگری از اندیکاتورهای سنتیمنتال عبارت‌اند ازThe Bull & Bear Index از Augmento و WhaleAlert که نقل و انتقال‌های بزرگ نهنگ‌ها در بازار رمزارزها را دنبال می‌کند. در واقع حرکت رمزارزها تا حدودی به رسانه‌های اجتماعی، افکار عمومی و جامعه متکی است به همین خاطر تحلیل سنتیمنتال برای این طبقه از دارایی‌ها بسیار مفید است.

شاخص ترس و طمع دقیقا چه معنایی دارد؟

CNNMoney در واقع شاخص ترس و طمع را برای تحلیل سنتیمنت بازار سهام ایجاد کرد اما وبسایت Alternative.me نسخه خود را متناسب با بازار رمزارزها توسعه داد.

شاخص ترس و طمع رمزارزها، سبدی از اندیکاتورها و ترندهای بازار را تحلیل می‌کند تا مشخص شود که معامله‌گران در بازار در حالت ترس به سر می‌برند یا در حالت طمع هستند. نمره صفر نشان دهنده ترس شدید و نمره ۱۰۰ نشان دهنده طمع شدید است. نمره ۵۰ نیز نشان دهنده سنتیمنت خنثی است.

هنگامی که بازار وارد محدوده ترس می‌شود، نشان می‌دهد که رمزارزها پایین ارزشگذاری شده‌اند. ترس شدید در بازار می‌تواند منجر به فروش ارزان و تقویت وحشت شود. البته ترس لزوما به این معنا نیست که بازار وارد روند نزولی بلند مدت شده است. اما می‌توان آن را به عنوان یک تغییر کوتاه مدت یا میان مدت در سنتیمنت کلی بازار در نظر گرفت.

شرایط طمع، معکوس شرایط ترس است. در این وضعیت، سرمایه‌گذاران و معامله‌گران حریص می‌شوند و امکان ایجاد حباب در این شرایط وجود دارد. تصور کنید وضعیتی پیش آمده که FOMO یا ترس از دست دادن، باعث شده است سرمایه‌گذاران بازار را پامپ کرده و قیمت بیت کوین را بیش از حد ارزشگذاری کنند. در این حالت، طمع شدید منجر به افزایش تقاضا شده و قیمت را مصنوعا افزایش داده است.

شاخص ترس و طمع چگونه کار می‌‌کند؟

Alternate.me هرروز مقدار جدید این شاخص را محاسبه می‌کند. از ژوئیه ۲۰۲۱، این شاخص تنها از اطلاعات مربوط به بیت کوین استفاده می‌کند زیرا قیمت بیت کوین ارتباط قابل توجهی با سنتیمنت کلی بازار رمزارزها دارد. اما در آینده قرار است کوین‌های دیگر مانند اتر و بایننس (BNB) نیز وارد شود.

شاخص ترس و طمع در رمزارزها چیست؟

مقیاس شاخص ترس و طمع به دسته‌های زیر تقسیم می‌شود:

۰-۲۴: ترس شدید (نارنجی)

۲۵-۴۹: ترس (کهربایی/زرد)

۵۰-۷۴: طمع (سبز روشن)

۷۵-۱۰۰: طمع شدید (سبز تیره)

این شاخص با تریب پنج عامل مختلف بازار محاسبه می‌شود که در زیر نگاهی به آنها انداخته‌ایم.

۱-نوسانات (۲۵ درصد شاخص). نوسانات ارزش فعلی بیت کوین را با میانگین‌های ۳۰ و ۹۰ روز گذشته اندازه‌گیری می‌کند. در اینجا، این شاخص از نوسانات به عنوان پایه‌ای برای عدم قطعیت بازار استفاده می‌کند.

۲- مومنتوم/حجم بازار (۲۵ درصد شاخص). حجم معاملات فعلی بیت کوین و مومنتوم بازار با مقادیر متوسط ۳۰ و ۹۰ روز گذشته مقایسه می‌شوند. خرید مداوم با حجم بالا نشان دهنده سنتیمنت مثبت یا طمع در بازار است.

۳-رسانه‌های اجتماعی (۱۵ درصد شاخص). این عامل تعداد هشتگ‌های توییتر مربوط به بیت کوین و میزان تعاملات آن را بررسی می‌کند. به طور معمول، مقادیر زیاد در تعاملات به معنای طمع بیشتر است.

۴-دامیننس بیت کوین (۱۰ درصد شاخص). این داده میزان دامیننس یا تسلط بیت کوین بر بازار را اندازه‌گیری می‌کند. افزایش دامیننس بر بازار نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری بیشتر جدیدی بر روی بیت کوین نسبت به سایر آلت کوین‌ها انجام شده است.

۵-گوگل ترندز (۱۰ درصد شاخص) با مشاهده داده‌های گوگل ترندز برای جستجوهای مربوط به بیت کوین، می‌توان این بخش شاخص را محاسبه کرد. البته برای بررسی این بخش باید کمی دقت به خرج داد. به عنوان مثال افزایش جستجوهای «کلاهبرداری بیت کوین» نشان دهنده ترس در بازار است.

۶-نتایج نظرسنجی (۱۵ درصد شاخص). این ورودی در حال حاضر موقتا متوقف شده است و تنها زمان‌هایی که نظرسنجی جدیدی منتشر شود به شاخص اضافه می‌شود.

چرا شاخص ترس و طمع مفید است؟

شاخص ترس و طمع می‌تواند ابزار ارزشمندی برای بررسی تغییرات سنتیمنت بازار باشد. نوسانات بزرگ ممکن است فرصتی را برای ورود یا خروج قبل از ادامه روند بازار ایجاد کند. ما می‌توانیم با بررسی سه ماه گذشته ارزش بازار رمزارزها، به طور خلاصه نمونه‌ای از استفاده از این شاخص را مشاهده کنیم.

شاخص ترس و طمع در رمزارزها چیست؟نقطه ۱ تاریخ ۲۶ آوریل ۲۰۲۱ را نشان می‌دهد. جایی که شاخص از ۷۳ (حرص) به ۲۷ (ترس) کاهش می یابد. نقطه دو، شروع یک حرکت نوسانی دیگر است. در ۱۲ مه ۲۰۲۱ شاخص از ۸۶ (حرص) به ۲۶ (ترس) کاهش می‌یابد. با مقایسه این تغییرات با ارزش کل بازار رمزارزها می‌توانیم ببینیم این شاخص با بازار چه میزان تطابق دارد.

شاخص ترس و طمع در رمزارزها چیست؟

در این نمودار نیز نقطه ۱ ارزش کل بازار در تاریخ ۲۶ آوریل را نشان می‌دهد که از ۱.۷۸ تریلیون دلار شروع شده و قبل از صعود به اوج ۲.۵۳ تریلیون دلاری در ۱۲ می، به کف خود می‌رسد. وقتی طمع در بازار افزایش پیدا می‌کند، ارزش کل بازار به حداکثر خود افزایش می‌یابد. در اوح نیز احساسات بازار به یکباره شدیدا کاهش می‌یابد.

با این مثال، می‌توانید از شاخص ترس و طمع در یافتن فرصت خرید و پیش‌بینی فروش در بازار استفاده کنید. همچنین می‌توانید واکنش‌های سنتیمنتال بیش از حد بازار را رصد کنید. اما آیا این شاخص همیشه و برای هر شرایطی مفید خواهد بود؟ به احتمال زیاد خیر.

آیا می‌توان از شاخص ترس و طمع برای تحلیل بلند مدت استفاده کرد؟

این شاخص در تحلیل طولانی مدت چرخه‌های بازار رمزارزها به خوبی کار نمی‌کند. در رالی‌های گاوی یا خرسی، چرخه‌های متعددی از ترس و طمع وجود دارد. این چرخه‌ها برای معامله‌گران سبک سوئینگ مفید است. با این حال، برای سرمایه‌گذارانی که مایل به نگهداری هستند، پیش‌بینی تغییر از بازار صعودی به نزولی، تنها از طریق این شاخص دشوار خواهد بود. برای به دست آوردن چشم‌انداز بلند مدت، باید جنبه‌های دیگر بازار را نیز تحلیل کنید. مثل همیشه توسیه این است که فقط به یک شاخص و اندیکاتور تکیه نکنید. مطمئن شوید که قبل از هر سرمایه‌گذاری تمام تحقیقات لازم را انجام داده باشید.

سخن پایانی

شاخص ترس و طمع رمزارزها راهی ساده برای مشاهده طیف وسیعی از معیارهای بنیادی بازار است. شما می‌توانید به جای اینکه خودتان را برای رصد رسانه‌های اجتماعی و ترندهای گوگل و سایر آمارها اذیت کنید، از این شاخص استفاده کنید و آن را با سایر اندیکاتورها تکمیل کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید