هفته پیش رو
- لحن انقباضی فدرال رزرو نتواست قدرت دلار آمریکا را حفظ کند، اما آیا دادههای ISM میتواند؟
- بانک مرکزی استرالیا میتواند از لحن انقباضی خود دست بردارد!
- دادههای مهمی از چین، کانادا و نیوزیلند منتشر خواهد شد.
فدرال رزرو نسبت به کاهش زودهنگام نرخ بهره هشدار داد
۲۹ ژانویه تا ۲ فوریه، هفتهای پرحادثه در بازارهای جهانی بود. رویداد اصلی هفته، نشست پولی شب چهارشنبه فدرال رزرو بود که با انتظارات مبنی بر کاهش نرخ بهره در ماه مارس مقابله شد و رئیس این بانک مرکزی، پاول، تاکید کرد که آغاز تسهیل پولی از جلسه بعد را به عنوان پیشبینی پایه خود قبول ندارد.
با وجود اینکه تورم به میزان قابل توجهی افت کرده، پاول این گمانهزنی را که آغاز چرخه کاهش نرخ بهره نزدیک بوده، کماهمیت جلوه داد و استدلال کرد که فدرال رزرو هنوز کاملاً مطمئن نیست که در جنگ با رشد قیمتها پیروز شده است. او به رشد اقتصادی قوی، هزینههای بالای مصرفکننده و بازار کار فشرده، به عنوان عواملی اشاره کرد که میتوانند تورم را برای مدتی بالای ۲ درصد نگه دارند.
در واقع، پاول این پیام را مخابره کرد که نرخ بهره در نهایت کاهش خواهد یافت، اما نه به سرعتی که بازارها انتظار داشتند. در نتیجه، معاملهگران احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در ماه مارس را از ۶۰ درصد قبل از مصاحبه مطبوعاتی پاول، به حدود ۳۵ درصد رساندند.
این قیمتگذاری منجر به افزایش ارزش دلار آمریکا شد، اما در ادامه این ارز نتوانست رشدهای خود را حفظ کند. حرکات قیمتی دلار آمریکا نشان میدهد دیدگاه کلی بازار در مورد میزان کل کاهش نرخ بهره که توسط فدرال رزرو در امسال ارائه میشود، تغییر نیافته و تنها زمان آن به عقب افتاده است. اکنون نزدیک به ۶ کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو برای سال جاری قیمتگذاری شده است.
کاهش شدید بازدهی اوراق قرضه ایالات متحده یکی دیگر از عوامل ناتوانی دلار آمریکا در عدم حفظ رشدهای خود از لحن انقباضی فدرال رزرو بود. شایان ذکر است کاهش شدید بازدهی به دلیل اعلام دولت آمریکا مبنی بر اینکه در این سهماهه کمتر از آنچه قبلاً تخمین زده شده بود، وام خواهد گرفت و همچنین نگرانیهای مجدد در مورد سلامت بانکهای منطقهای ایالات متحده پس از انتشار برخی از گزارشهای مالی ضعیف، تقویت شد.
در هفته پیش رو، مهمترین رویداد برای دلار آمریکا، شاخص مدیران خرید بخش خدمات ایالات متحده به گزارش موسسه مدیریت عرضه (ISM) خواهد بود. این شاخص یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی پیشرو در اقتصاد ایالات متحده بوده و پیشبینیها حاکی از افزایش معنادار این داده در ژانویه است. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، بازار احتمالا به تعدیل انتظارات خود مبنی بر کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو ادامه خواهد داد که میتواند منجر به رشد دلار آمریکا شود.
آیا بانک مرکزی استرالیا لحن انقباضی خود را کنار میگذارد؟
بانک مرکزی استرالیا روز سهشنبه تشکیل جلسه خواهد داد. قیمتگذاری بازار نشان میدهد که نرخ بهره در استرالیا بدون تغییر باقی میماند. بنابراین، تمرکز بازار بیشتر روی این موضوع خواهد بود که آیا بانک مرکزی استرالیا افزایش بیشتر نرخ بهره را در نظر دارد یا خیر.
صورتجلسه نشست پولی دسامبر بانک مرکزی استرالیا نشان داد که سیاستگذاران در مورد افزایش دوباره نرخ بهره بحث کرده بودند، اما تصمیم گرفتند که فعلا آن را ثابت نگه دارند. جالب اینجاست که از آن زمان، دادههای دریافتی از جمله افت شدید تورم در سهماهه چهارم ۲۰۲۳، کاهش اشتغال و تضعیف هزینههای مصرفکننده در طول فصل تعطیلات، از افزایش بیشتر نرخ بهره حمایت نمیکنند.
حتی اگر سیاستگذاران بانک مرکزی استرالیا گزینه افزایش مجدد نرخ بهره را روی میز نگه دارند، بعید است که این اتفاق بیفتد. قدرت اقتصاد استرالیا کاهش یافته است و بزرگترین شریک تجاری این کشور، چین، در وضعیت بدی قرار دارد و با فروپاشی بازار املاک خود مقابله میکند.
بنابراین، حتی اگر بانک مرکزی استرالیا تمایل خود را به افزایش بیشتر نرخ بهره نشان دهد و لحنی انقباضی اتخاذ کند، چشمانداز کلی برای ارز واحد این کشور تیره و تار به نظر میرسد. احتمالاً قبل از اینکه دلار استرالیا بتواند در یک رشد پایدار قرار بگیرد، بهبودی معنادار اقتصادی چین و افزایش قیمت کالاها، لازم است.
در چین، آخرین آمار تورم روز پنجشنبه منتشر خواهد شد. پیشبینیها حاکی از آن است که دومین اقتصاد بزرگ جهان در ژانویه عمیقتر در یک محیط تورمزدا فرو رفته است که میتواند نگرانیها را در مورد چشمانداز اقتصادی این کشور دوباره برانگیزد و بازارهای سهام و دلار استرالیا را به طور کلی در حالت تدافعی نگه دارد.
گزارشهای اشتغال نیوزیلند و کانادا
با ماندن در حوزه ارزهای کالایی، دادههای اشتغال در نیوزیلند و کانادا نیز به ترتیب در روزهای سهشنبه و جمعه مورد توجه سرمایهگذاران قرار خواهند گرفت.
در نیوزیلند، پیشبینیها حاکی از کاهش اشتغال در سهماهه چهارم ۲۰۲۳ است، به طوری که انتظار میرود نرخ بیکاری از ۳.۹ درصد در سهماهه قبل به ۴.۳ درصد افزایش یابد و رشد دستمزدها با افت روبرو شود. در واقع، بیشتر این کاهش، منعکسکننده افزایش عرضه نیروی کار در بحبوحه ورود بیسابقه مهاجرین به نیوزیلند است که خبر خوشایندی برای بانک مرکزی این کشور خواهد بود، زیرا میتواند به کاهش تورم کمک کند.
با این حال، دلار نیوزیلند ممکن است به این مجموعه داده پیشبینیشده از روند اشتغال، واکنش منفی نشان دهد، زیرا بازار کار نرمتر، زمینه را برای کاهش نرخ بهره تقویت میکند.
برای دلار کانادا، هفته از روز چهارشنبه با انتشار صورتجلسه آخرین نشست پولی بانک مرکزی این کشور آغاز خواهد شد. سپس در روز جمعه، گزارش اشتغال کانادا در ماه ژانویه نشان خواهد داد که آیا روند اخیر افزایش نرخ بیکاری ادامه دارد یا خیر.