اجرای معاملات (Trade Execution) یکی از مهمترین جنبههای معاملهگری است. ورود مستقیم به بازار، همان سفارش خرید یا فروش در قیمت بازار است. اما حالات دیگری نیز برای اجرای معاملات وجود دارند که کنترل بیشتری در اجرا به شما میدهند. تکنیکهای مختلف به شما این امکان را میدهند که قیمت اجرای معامله خود را بهتر مدیریت کنید.
اکثر معاملات خردهفروشان از طریق کارگزاریهای آنلاین صورت میگیرد که سرعت بسیار بالایی دارند. کارگزاریهایی که به شبکههای ارتباطی الکترونیکی متصل هستند نسبت به آنهایی که قیمت را از بازار ساز میگیرند اسپرد بهتری ارائه میکنند. اجرای ECN سفارشات خرید یا فروش را با شبکهای از بازار سازها تطبیق میدهد. درهرصورت به لطف فناوری امروز، اجرای سریع سفارشات و قابلیتهای ورود متنوعی برای معاملهگران فراهم شده است.
در ادامه نگاهی به نحوه استفاده از سفارشات مختلف برای بهبود عملکردمان در فارکس خواهیم پرداخت. برخی سفارشات را میتوان توسط مجموعه دستورات ارائه شده توسط اسکریپت که به نام اکسپرت نیز شناخته میشود، اجرا نمود. ازآنجاکه زمانبندی در معاملهگری، مخصوصا در تایم فریمهای پایین، نقش بسیار مهمی دارد، شناخت کامل تمام ابزارهای معاملاتی بسیار مهم است.
استفاده از سفارشات زمانبندی شده
ممکن است در همان لحظهای که جهت بازار را تشخیص دادید، نخواهید وارد معامله شوید. برای مثال بازار مقاومت مهمی را شکسته و بهاحتمال بالایی روند خود را ادامه خواهد داد، اما در حال حاضر قیمت در ناحیه اشباع خرید قرار دارد و به احتمال زیاد قبل از ادامه مسیر اصلاح خواهد داشت. یا اینکه اگر قیمت از سطحی بالاتر یا پایینتر برود، میخواهید به ترتیب وارد معامله خرید و فروش شوید. این موارد مثالهایی از نحوه تنظیم سفارشات مختلف است.
بسیاری از معاملهگران فعالیت ۲۴ ساعته ندارند و احتمالا بیش از یک بازار را نیز دنبال میکنند که موجب چالشبرانگیز شدن نظارت بر قیمتها میشود. در این موارد با استفاده از انواع مختلف سفارشها میتوانید کنترل بیشتری بر معاملات خود داشته باشید.
سفارشات بازار و نحوه استفاده
انواع مختلف سفارشات میتوانند ابزار بسیار مفیدی در معاملات شما باشند. بجای اینکه مستقیما وارد نبرد شوید این گزینه در اختیارتان قرار دارد که در زمان و قیمت مناسب ضربه خود را وارد کنید. این اتفاق با سادهترین سفارش ممکن، یعنی سفارش در قیمت بازار امکانپذیر است. این نوع سفارش، با یک کلیک شما را وارد بازار میکند.
زمانی که سفارش شما به کارگزاری برسد معامله در همان قیمت بازار صورت میگیرد. یعنی بعد از زدن دکمه خرید یا فروش سفارش شما در نزدیکترین قیمت موجود انجام میشود. در این نوع سفارش گاهی شاهد اسلیپیج هستیم، یعنی قیمتی که با مشاهده آن سفارش را ارسال میکنید و قیمتی که سفارش شما انجام میشود، شاید یکسان نباشند. این اتفاق مثلا در یک بازار بهشدت صعودی ممکن است رخ دهد. بازار با چنان سرعتی در حال صعود است که اختلاف زمانی بین فشار دادن دکمه خرید و پردازش سفارش توسط کارگزاری تفاوت چند پیپی در قیمت خواهد داشت.
انواع دیگری از سفارشات نیز وجود دارند که در موقعیتهای مختلف میتوانند بسیار کاربردی باشند.
خرید و فروش لیمیت
یکی دیگر از رایجترین سفارشات بازار، خرید و فروش محدود است. در این حالت شما میتوانید در قیمتهای پایینتر بخرید یا در قیمتهای بالاتر بفروشید. این نوع سفارش در جایی مفید است که قیمت از قبل حرکت داشته و شما نگران اصلاح و هزینه چند پیپی در نقطه ورودتان هستید.
فرض کنید شما خریدار EURUSD هستید و قیمت آن ۱.۲۰۰۰ است. به هر دلیلی شما اعتقاد دارید بازار تا ۱.۱۹۷۰ اصلاح خواهد داشت، شما میتوانید یک سفارش خرید محدود در این قیمت قرار دهید تا کارگزاری با رسیدن قیمت به این عدد بهصورت خودکار سفارش شما را انجام دهد.
سفارش فروش محدود نیز همینگونه است. فرض کنید شما فروشنده GBPUSD هستید و قیمت فعلی آن ۱.۳۰۰۰ است. میتوانید با استفاده از سفارش فروش محدود در قیمت ۱.۳۰۵۰ در صورت اصلاح وارد معامله شوید. کارگزاری بهصورت خودکار شما را در قیمت بهتری وارد معامله خواهد کرد.
مزیت این نوع سفارش کاملا واضح است. دیگر لازم نیست که پای مانیتور بنشینید تا قیمت به سطح مورد نظرتان برسد. سفارش خرید یا فروش محدود خود را تنظیم کرده و دیگر نگران نباشید. البته نکته منفی این نوع سفارش این است که ممکن است وارد معامله نشوید، بنابراین در معاملاتی که فکر میکنید ارزش دارد از این نوع سفارش استفاده کنید.
حد ضرر (Stop Loss)
حد ضرر شاید رایجترین و قطعا ارزشمندترین ابزاری است که در اختیار شما است. با استفاده از این دستور میتوانید در سطحی که مشخص کردهاید از یک معامله زیانده خارج شوید. این ابزار زیانهای شما را محدود خواهد کرد. ازآنجاییکه این سفارش نیز بهصورت خودکار انجام میشود میتوانید، معاملات خود را در طول شب نیز باز بگذارید. همچنین میتوانید روی مقدار زیان احتمالی خود کنترل داشته و به آن نظم و ترتیب دهید. اگر از این ابزار درست استفاده کنید میتوانید از بازار فاصله گرفته و با خیالی آسوده به سایر کارهای خود بپردازید.
حال فرض کنید در مثال فوق و در قیمت ۱.۱۹۷۰ وارد معامله خرید EURUSD شدید و حد ضرر خود را ۴۰ پیپ پایینتر تعیین کردید. بنابراین با رسیدن قیمت به ۱.۱۹۳۰ کارگزار بهصورت خودکار معامله شما را خواهد بست. به همین ترتیب در معامله فروش GBPUSD در قیمت ۱.۲۰۳۰ اگر حد ضرر شما ۱.۲۰۷۰ باشد، با رسیدن قیمت به این سطح کارگزار بهصورت خودکار معامله شما را خواهد بست.
حد ضرر متحرک (Trailing Stop Loss)
این ابزار نیز عملکردی مشابه حد ضرر دارد و یک ویژگی به آن اضافه شده است. اگر معامله شما در جهت درست باشد حد ضرری که در ابتدا مشخص کردید مطابق با جهت معامله حرکت میکند. این حرکت در صورتی انجام میشود که معامله شما وارد سود شده باشد. اگر قیمت خلاف جهت معامله حرکت کند حد ضرر در قیمت اولیه ثابت باقی خواهد ماند.
برای مثال فرض کنید وارد معامله خرید USDJPY در قیمت ۱۱۰.۲۰ و با حد ضرر ۳۰ پیپ شدید. حد ضرر شما در قیمت ۱۰۹.۹۰ قرار دارد. اگر پس از ورود قیمت کاهش یابد و به حد ضرر شما برسد معامله بهصورت خودکار بسته خواهد شد. اگر قیمت ۳۰ پیپ به سمت بالا حرکت کند و به ۱۱۰.۵۰ برسد آنگاه حد ضرر شما به ۱۱۰.۲۰ منتقل خواهد شد. از نظر مقدار پیپ حد ضرر شما در همان فاصله از نقطه ورود قرار دارد اما با این تفاوت که قیمت ۳۰ پیپ به سمت بالا حرکت کرده است. حال اگر از همین نقطه قیمت برگردد، حد ضرر شما در قیمت ۱۱۰.۲۰ فعال خواهد شد.
اگر بازار بازهم بالا رود و به ۱۱۰.۸۰ برسد، حد ضرر شما به ۱۱۰.۵۰ منتقل خواهد شد. اگر قیمت از این سطح برگردد معامله شما در ۱۱۰.۵۰ بسته خواهد شد.
همانطور که مشاهده میکنید این ابزار میتواند از سود شما محافظت کند و از تبدیل معاملات سود ده به معاملات ضرر ده جلوگیری کند.
ممکن است به دلیل فاصله کمی که این نوع حد ضرر با قیمت دارایی دارد همیشه نخواهید از آن استفاده کنید. اما اگر معامله وارد سود شده باشد شاید استفاده از آن منطقیتر باشد. برای مثال فرض کنید همان معامله USDJPY که در قیمت ۱۱۰.۲۰ وارد شدید حال به ۱۱۱.۰۰ رسیده است. شاید قیمت از این سطح هم فراتر رود اما نمیخواهید سود شیرین فعلی را نیز از دست دهید. بنابراین میتوانید حد ضرر خود را در ۱۱۰.۹۰ قرار دهید تا این مقدار سود را از این معامله تضمین کنید. درعینحال اگر قیمت همچنان در مسیر صعودی پیش رود فرصت کسب سود بیشتر نیز برای شما فراهم است، چراکه حد ضرر بهصورت مداوم حرکت کرده و تعدیل میشود.
سفارش توقف ورود (Stop Entry Order)
این نوع سفارشات تنها زمانی که بازار به سطح مشخصی برسد اجرا میشوند. سفارش توقف خرید یا فروش تا زمانی که بازار به قیمت توقف نرسد ادامه خواهند داشت. این سفارش شامل ورود معامله خرید در قیمتهایی بیشتر از قیمت فعلی و ورود به معامله فروش در قیمتهایی کمتر از قیمت فعلی، آنهم در صورت رسیدن بازار به این قیمتها است.
برای مثال فرض کنید قیمت EURUSD در حال حاضر ۱.۲۰۰۰ است و شما قصد دارید اگر به ۱.۲۰۵۰ رسید وارد معامله خرید شوید. قرار دادن سفارش توقف خرید در این قیمت به کارگزاری میگوید که با رسیدن قیمت به این سطح بهصورت خودکار شما را وارد معامله کند. به همین ترتیب اگر بخواهید در صورت ریزش EURUSD به ۱.۱۹۵۰ وارد معامله فروش شوید در همین سطح یک سفارش توقف فروش قرار دهید تا کارگزاری بهصورت خودکار این معامله را برای شما باز کند.
در این نوع سفارش جوانب احتیاط را باید رعایت نمود. شاید سفارش توقف خرید یا فروش شما به دلیل اخبار غیرمنتظره و حرکت شدید قیمت فعال شود. در این مواقع بازار بسیار کمحجم معامله شده و شاید پس از فعال شدن سفارش شما، قیمت فاصله بسیار زیادی از سطح ورود بگیرد.
سفارش محدود قابل معامله (Marketable Limit Order)
این نوع سفارش، یک سفارش خرید یا فروش در بازار است که از نظر مقدار فاصله با عرضه و تقاضای فعلی قابل تنظیم است. این سفارش زیر قیمت عرضه یا بالای قیمت تقاضا تنظیم شده و به میزان فاصله دلخواه شما از سطوح فعلی قابل تنظیم است.
بهعنوانمثال GBPUSD در حال حاضر با قیمت ۱.۳۰۵۰ عرضه میشود و شما میخواهید وارد معامله فروش آن شوید و سفارش محدود قابل معامله خود را در ۱.۳۰۴۵ تنظیم میکنید. کارگزار میتواند این معامله را در هر قیمت عرضهای که بیشتر از ۱.۳۰۴۵ باشد فعال کند.
این نوع سفارش پس از رویدادهای خبری بسیار مهم نظیر جلسات فدرال رزرو یا انتشار NFP بسیار کاربردی است. در زمان این رویدادها بازار بهشدت متلاطم میشود و نوسانات افزایش مییابد و بین قیمت عرضه و تقاضا گپهای بزرگی ایجاد میشود. اگر در این مواقع بخواهید از سفارش در بازار استفاده کنید ممکن است معامله در قیمتهای بسیار بالاتر یا پایینتر از آن چیزی که در صفحه نمایش مشاهده میکنید انجام شود.
سفارشات الگوریتمی
این نوع سفارشات ممکن است بسیار پیچیده به نظر برسند. این هاله رمز و رازی که در اطراف این نوع سفارشات وجود دارد شاید برای استراتژیهای خاصی که توسط صندوقهای پوشش ریسک با معاملات فرکانس بالا یا معاملهگران کوآنت صادق باشد، اما برای اهداف معاملهگران خرد بسیار ساده هستند.
سفارشات الگوریتمی میتوانند بسیار مفید باشند. برای مثال اگر قیمت در بازهای مشخص X پیپ در یک جهت حرکت کرد معاملهای در خلاف جهت انجام شود. یا پس از ۲ کف یا سقف متوالی در تایم فریمهای ۵ دقیقه یا ۱۰ دقیقه وارد معامله خرید یا فروش شوید.
در صورت تحقق شرایط، سفارشات الگوریتمی بهصورت خودکار انجام میشوند. الگوریتم درواقع قواعدی است که توسط معاملهگر تعیین میشود. این قواعد بهصورت اسکریپت در چیزی که مشاور متخصص (Expert Advisor) نام دارد نوشته میشوند. اکسپرتها در پلت فرم معاملاتی متاتریدر۴ به سادگی قابل استفاده هستند، البته اگر با برنامهنویسی به زبانهایی نظیر +C تسلط نداشته باشید شاید این کار برای شما دشوار باشد. بااینحال در انجمنهایی نظیر MQL4 اکسپرتهای رایگان بسیاری در دسترس هستند.
برای اجرای معاملات باید فایل اکسپرت را در پلت فرم معاملاتی خود قرار داده و تایم فریم مورد نظر خود را انتخاب کنید. در متاتریدر۴ میتوانید عملکرد اکسپرتها در گذشته را نیز بررسی کنید.
سفارش بازار مدتدار (Market Order Duration)
سفارشاتی که تا بدین جا معرفی شدند تا زمانی که لغو نشوند فعال خواند ماند. برای مثال حد ضرر برای حفاظت از حساب شما تا زمانی که معامله باز باشد فعال میماند. اما اگر معاملهگر روزانه باشید سفارشاتی وجود دارند که در انتهای روز یا هر زمان دلخواه دیگری میتوان آنها را برای لغو شدن تنظیم کرد. دیگر نیازی نیست که در انتهای روز معاملاتی تمام سفارشهای باز خود را ببندید. اگر کارگزاری شما این قابلیت را داشته باشد سفارشات شما در زمانی که مشخص کردید بهصورت خودکار لغو خواهند شد.
سخن پایانی
اجرای معاملات یکی از مهمترین جنبههای معاملهگری است. انواع سفارشات موجود در استفاده موثر از استراتژیها به شما کمک خواهند کرد. شاید نخواهید همه سفارشات در یک لحظه فعال شوند یا فرصت اینکه همیشه پای بازار باشید را نداشته باشید. در بازارهای ۲۴ ساعته استفاده از سفارشاتی که بهصورت خودکار ایدههای معاملاتی شما را اجرا میکنند یک دارایی ارزشمند است. این سفارشات نظم بیشتری به حرفه شما میدهند. برای مثال با تنظیم حد ضرر بجای ماندن در یک معامله زیان ده و مواجهه با عواقب نامطلوب آن، بهسادگی ضرر را محدود کرده و خارج میشوید.
شما همواره به دنبال بهترین روش اجرا و بهترین مجری هستید و کارگزاریها که مجری هستند موظفاند بهترین روشهای اجرای معاملات را به شما پیشنهاد کنند. کارگزاریها نمیتوانند در مورد قیمت تضمینی دهند اما باید بهترین خدمات موجود را به شما ارائه دهند.
اغلب کارگزاریها سیاست اجرای معاملات را در وبسایت خود شرح میدهند یا اگر تحت نظارت موسسهای هستند، شرایط و قوانین این موسسات را ذکر میکنند. موسساتی نظیر FCA در انگلستان، CFTC در ایالاتمتحده یا MiFID II در اتحادیه اروپا همگی سیاستهای اجرای معاملات بینظیری دارند.