قیمت طلا به دلیل خرید قوی از طرف بانکهای مرکزی جهان به بالاترین حد خود رسیده است.
بانکهای مرکزی جهان در کشورهای همسو با چین، در حال تغییر داراییهای خود از دلار آمریکا به طلا هستند و طلا را بهعنوان یک دارایی مصون از تحریمها و پوشش ریسک سیاسی میدانند.
قیمت طلا اخیراً به دلیل خرید قوی از طرف بانکهای مرکزی در حال کاهش است، سیگنالی که نشان میدهد این فلز گرانبها به طور فزایندهای به عنوان یک پوشش ریسک ژئوپلیتیکی دیده میشود.
هفته گذشته، یکی از مقامات ارشد صندوق بین المللی پول به نقش طلا در تکه تکه شدن بالقوه نظم اقتصادی و مالی جهان اشاره کرد.
گیتا گوپینات، معاون مدیر صندوق بینالمللی پول گفت: پس از سالها شوک، از جمله همهگیری کووید ۱۹ و حمله روسیه به اوکراین، کشورها در حال ارزیابی مجدد شرکای تجاری خود بر اساس نگرانیهای اقتصادی و امنیت ملی هستند.
وی گفت، به ویژه، برخی از کشورها در حال تجدید نظر در وابستگی شدید خود به دلار آمریکا در معاملات بینالمللی و ذخایر خارجی خود هستند.
گوپینات گفت: تقاضا برای طلا افزایش یافته است زیرا به عنوان یک دارایی امن در برابر ریسکهای سیاسی در نظر گرفته میشود که میتواند ذخیره شود و از تحریم یا مصادره محافظت شود.
بر اساس گزارش اخیر شورای جهانی طلا، بانکهای مرکزی در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ یک چهارم تقاضای طلا را به خود اختصاص دادند، زیرا این مؤسسات سالانه بیش از ۱۰۰۰ تن طلا خریداری میکردند.
داستان های مرتبط
بانکهای مرکزی جهان به خرید طلا ادامه دادند و ۲۹۰ تن طلا در سه ماهه اول سال جاری خرید کردهاند که به گفته این شورا، قویترین خرید تاریخی طلا در ۳ ماهه اول سال است.
طلا به عنوان پوشش در برابر ریسک تحریمهای است که توسط دلار آمریکا به کشورها تحمیل میشود
نگرانیها در مورد نفوذ و قدرت بیش از حد دلار آمریکا در اقتصاد جهانی سالهاست که در حال افزایش است. تحریمهای بیسابقه غرب و جنگ دلاری علیه روسیه به دلیل حمله به اوکراین، دلارزدایی را افزایش داده است.
مطمئناً، دلار آمریکا آنقدر در اقتصاد جهانی جا افتاده است که اکثر کارشناسان انتظار ندارند در آینده به راحتی سلطه و جایگاه خود را به عنوان ارز ذخیره جهانی از دست بدهد.
اما کشورهای سراسر جهان به ویژه کشورهایی که با چین همسو هستند، به طور فزایندهای از خود در برابر ریسکهای سیاسی با خرید داراییهای جایگزین به جای دلار آمریکا و به ویژه طلا محافظت میکنند.
گوپینات از صندوق بین المللی پول گفت: سهم طلا در ذخایر خارجی کشورهای همسو با چین از سال ۲۰۱۵ در حال افزایش است.
در مقابل، سهم طلا در ذخایر خارجی کشورهای همسو با آمریکابه طور کلی ثابت بوده است.
گوپینات گفت: این نشان میدهد که خرید طلا توسط برخی بانکهای مرکزی ممکن است، ناشی از نگرانی در مورد ریسک تحریمها باشد.
گوپینات: چین، سهم طلا در ذخایر ارزی این کشور را، از کمتر از ۲ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۴.۳ درصد در سال ۲۰۲۳ افزایش داده است. در همین حال، براساس گزارش صندوق بین المللی پول، نسبت داراییهای اوراق قرضه خزانهداری آمریکا را از ۴۴ درصد به حدود ۳۰ درصد کاهش داده است.
بانکهای مرکزی علیرغم قیمت بالای طلا به خرید طلا ادامه خواهند داد. در حالی که خرید طلای بانک مرکزی چین در صدر اخبار بوده است، سایر بانکهای مرکزی نیز در حال خرید طلا هستند. شورای جهانی طلا در گزارش اخیر خود نوشت که دیگر خریداران بزرگ طلا ترکیه و هند هستند.
تحلیلگران جی پی مورگان در گزارشی در ماه مارس نوشتند که انتظار دارند بانکهای مرکزی به روند خرید خود در سال جاری ادامه دهند و در عین حال « به قیمت ها کمتر حساس باشند.» این بدان معناست که احتمالاً قیمت طلا در سال جاری همچنان بالا خواهد ماند.
مطمئناً، حمله برای خرید طلا اخیرا فقط براساس ریسکهای ژئوپلیتیک نیست.
افزایش قیمت کنونی طلا نیز به تقویت دلار کمک میکند و برخی از کشورهای نوظهور را تشویق میکند تا از ریسک ارزی خود محافظت کنند. در چین، مردم نیز برای محافظت در برابر ریسک اقتصادی داخلی، طلا خرید میکنند.