روز جمعه چهاردهم مهر ۱۴۰۲، آمار اشتغال غیرکشاورزی ایالات متحده برای ماه سپتامبر منتشر میشود. اقتصاد ایالات متحده در نقطهای قرار گرفته که هر دادهای از فاصلهای بسیار نزدیک دنبال میشود. با این حال، انگیزه افراد برای دنبال کردن دادهها متفاوت است. عدهای منتظر دیدن دادههای ضعیف از ایالات متحده و نشانههایی از رکود و عدهای دیگر به دنبال تایید موفقیت فدرال رزرو در فرود نرم هستند.
آمار اشتغال ADP که روز چهارشنبه منتشر شد، بدترین آمار از اوایل سال ۲۰۲۱ به این سو بود. این آمار میتواند نشان دهنده سرد شدن بازار کار و همینطور کاهش فشار دستمزدها باشد، موضوعی که نگرانیهای زیادی در بین سیاستگذارهای بانک مرکزی ایالات متحده ایجاد کرده بود. افزایش دستمزدها گاهی باعث ایجاد مارپیچ قیمت-دستمزد میشود. مارپیچی که در آن افزایش قیمتها منجر به افزایش تورم، افزایش تورم منجر به افزایش تقاضا برای دستمزد و افزایش دستمزد منجر به افزایش قیمتها میشود.
گزارش اشتغال ADP نشان داد که کارگرانی که در شغل خود باقی ماندند، در ماه سپتامبر به طور میانه افزایش ۵.۹ درصدی دستمزد را نسبت به سال گذشته تجربه کردهاند. این کمترین افزایش در دو سال گذشته است. همچنین کارگرانی که شغل خود را تغییر دادند، به طور میانه، افزایش ۹ درصدی در حقوق خود را تجربه کردند که این افزایش کمترین افزایش از ژوئن ۲۰۲۱ است.
همچنین گزارش ADP نشان از کاهش کارمندان در شرکتهای بزرگ دارد. شرکتهایی با حداقل ۵۰۰ کارمند در ماه گذشته ۸۳ هزار شغل را کاهش دادند که دومین کاهش بزرگ از زمان همهگیری کرونا است. همچنین از منظر صنعت، بیشترین اشتغال متعلق به صنعت مهمانپذیری است. در زیر صنایع و میزان استخدام و اخراج آنها را مشاهده میکنید.
با این حال، تنها آماری که نشانههایی از آمار اشتغال NFP به ما میدهد، آمار ADP نیست. آمار PMI نیز میتواند به ما دید خوبی نسبت به آمار اشتغال NFP بدهد. مولفه اشتغال PMI تولیدی از موسسه ISM پس از کاهش شدید در ماه ژوئیه به ۴۴.۴، دوباره به محدوده رشد بازگشته و برای ماه سپتامبر عدد ۵۱.۲ را نشان داد. همچنین مولفه اشتغال PMI غیرتولیدی نیز عدد ۵۳.۴ را نشان داد که باز هم در محدوده رشد است. در کنار آنها دادههای مدعیان بیکاری نیز تغییرات شدیدی نداشته است.
در مجموع با تمام آنچه که گفته شد، اگرچه یک غافلگیری نزولی دور از ذهن نیست، اما بجز دادههای ADP سایر دادهها نشان از کاهش شدید آمار NFP ندارند.
با نگاهی به تفاوت تاریخی میان دادههای ADP و NFP میتوانیم دید واضحترین از ارتباط این دو داده با یکدیگر پیدا کنیم.
تصویر بالا دادههای NFP (رنگ نارنجی) و ADP (رنگ آبی) را از ابتدای سال ۲۰۲۱ نشان میدهد. همانطور که مشاهده میکنید، روند نزولی در هر دو دسته داده به خوبی مشاهده میشود. همچنین بجز چند ماه گذشته، دادههای ADP تقریبا همواره آماری بدتر از دادههای NFP گزارش کرده است. تیم تحلیلی ماکروترید با بررسی تفاوت این دو آمار طی بیش از ۱۰ سال گذشته به این نتیجه رسیده است که اگر دادههای زمان کرونا را حذف کنیم، در طول زمان ADP به طور میانگین آمار بدتری را منتشر کرده است. این تفاوت در طی دوره ده سال به نزدیک ۱۰ میلیون شغل میرسد.
بنابراین میتوان انتظار داشت که دادههای NFP آن غافلگیری را که مورد انتظار برخی فعالین بازار است، ارائه ندهد.
سناریوهای مورد انتظار برای آمار اشتغال ایالات متحده NFP
در حال حاضر اجماع برای آمار روز جمعه، عدد ۱۷۰ هزار شغل جدید است. اما احتمالا بازار با اعداد کمتر از این نیز مدارا خواهد کرد. اگر آمار تا ۱۵۰ یا حتی ۱۳۰ هزار شغل منتشر شود، احتمالا بازار واکنش شدیدی نشان نخواهد داد. اما اگر دادهها زیر ۱۰۰ هزار شغل جدید را نشان دهد، میتواند واکنش شدیدی از طرف بازار به همراه داشته باشد. این واکنش احتمالا به سمت ریسکپذیری خواهد بود. چرا که نشانهای از حرکت احتمالی فدرال رزرو به سمت عادی سازی سیاستهای پولی است.
اما دادههای مهم دیگر میتواند آمار دستمزد ساعتی باشد. در حال حاضر انتظار برای افزایش دستمزد ساعتی ۰.۳ درصد به صورت ماهانه است که افزایش نسبت به ماه گذشته را نشان میدهد. بسیار بعید است که آمار بدتر از این رقم باشد اما در صورتی که آمار بدتر از پیشبینیها منتشر شود، میتواند واکنش بسیار شدید بازار را به دنبال داشته باشد، چرا که نشان میدهد نگرانیهای فدرال رزرو در مورد مارپیچ قیمت-دستمزد بدون بنیاد نیست. این واکنش احتمالا به سمت ریسکگریزی خواهد بود و داراییهای سخت مانند طلا و نفت را با فشار فروش مواجه خواهد کرد.
داده مهم دیگر، داده نرخ بیکاری و نرخ مشارکت است. در صورتی که نرخ بیکاری افزایش قابل توجهی پیدا کند، ریسک پذیری در بازار افزایش خواهد یافت. افزایش نرخ اشتغال نیز میتواند اثر مشابهی داشته باشد.
اگرچه همانطور که گفته شد، بجز آمار اشتغال ADP، سایر آمارها هیچ دید روشنی از جهت انتشار آمار NFP به ما نمیدهد، اما با توجه به روند کلی انتشار این آمار میتواند انتظار داشت که ریسکها بیشتر به سمت نزولی باشد تا صعودی. از طرفی با توجه به اینکه دلار آمریکا به سطوح بیسابقهای رسیده است، انتظار میرود هرگونه غافلگیری نزولی در این آمار تاثیر بیشتری نسبت به غافلگیریهای صعودی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: