اقتصاد چین در ماه گذشته به رکود بازگشت آن هم در حالی که سیاست گذاران تلاش میکردند تا تقاضای داخلی را در بحبوحه بحران بخش املاک و به دنبال پایان یافتن کنترلهای شدید همه گیری ویروس کرونا، در سال جاری افزایش دهند.
دادههای اداره ملی آمار روز پنجشنبه نشان داد که شاخص قیمت مصرفکننده در ماه اکتبر نسبت به سال گذشته ۰.۲ درصد کاهش داشته است، در حالی که نظرسنجی رویترز کاهش ۰.۱ درصدی را نشان میداد.
پس از انقباض ۲.۵ درصدی در سپتامبر، قیمتهای تولیدکننده برای سیزدهمین ماه متوالی کاهش یافت و ۲.۶% نسبت به سال قبل افت کرد که در مقابل کاهش ۲.۷ درصدی پیشبینی شده توسط اقتصاددانان بود.
اداره ملی آمار چین (NBS) اعلام کرد که قیمت دام و گوشت در مجموع ۱۷.۹% کاهش یافته که ناشی از کاهش ۳۰.۱ درصدی قیمت گوشت خوک بوده است. قیمت محصولات غیرخوراکی ۰.۷% افزایش یافته است.
واکنش بازار چین در روز پنجشنبه چندان زیاد نبود. شاخص CSI 300 تغییر چندانی نکرد و رنمینبی کاهش ۰.۱ درصدی در برابر دلار پس از انتشار دادهها داشت.
اقتصاد چین در ماههای اخیر نشانههای متفاوتی از بهبود را نشان داده است و اقتصاددانان را به بحث در مورد اینکه آیا چین به هدف رشد تولید ناخالص داخلی رسمی دولت در سال جاری یعنی ۵ درصد، پایینترین میزان در دهههای اخیر، خواهد رسید یا خیر، سوق داده است. قیمتها در ماه ژوئیه به محدوده منفی سقوط کردند.
صندوق بینالمللی پول این هفته پیشبینی خود را برای رشد تولید ناخالص داخلی چین به ۵.۴ درصد ارتقا داد و دلیل آن حمایت قویتر از سوی سیاستگذاران بود که سیاستهای پولی و محدودیتهای خرید ملک و وامهای مسکن را کاهش دادهاند تا بازار املاک و مستغلات را تثبیت کنند.
تحلیلگران اطمینان پایین مصرف کننده را عامل ارقام ضعیف تورم میدانند. کاهش قیمت گوشت خوک این روند را در ماه اکتبر تشدید کرد. معاملات آتی خوک زنده در بورس کالای دالیان چین در این ماه حدود ۱۵ درصد کاهش یافته است.
قیمتهای گوشت در چین، بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده گوشت خوک در جهان، از چرخههای رونق و رکود پیروی میکند و عرضه بیش از حد منجر به کاهش شدید قیمتها و ایجاد نوسانات CPI میشود.
گلدمن ساکس در یادداشتی اعلام کرد که CPI اصلی (headline) چین باید به تدریج در ماههای آینده افزایش یابد، هرچند که «احتمالاً کاهش قیمت مداوم قیمت گوشت خوک سرعت را کاهش میدهد».
راب کارنل، اقتصاددان در ING، مخالفت است که چین از تورم منفی رنج میبرد. او تورم منفی را نه تنها کاهش قیمت مصرف کننده، بلکه کاهش قیمت “داراییها و دستمزدهای مالی و واقعی” تعریف کرد.
او گفت: «آنچه چین در حال حاضر دارد نرخ پایین تورم هسته است که نشان دهنده این واقعیت است که تقاضای داخلی نسبتاً ضعیف است. “آنچه امروز میبینیم عمدتاً نتیجه مازاد عرضه است تا سقوط تقاضا.”
سایر شاخصهای اخیر تصویری متفاوت از بهبود اقتصادی را ترسیم کردهاند. صادرات چین در ماه اکتبر در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۶.۴ درصد از نظر دلار کاهش یافت که ششمین ماه متوالی کاهش بود و بدتر از کاهش ۳ درصدی پیش بینی شده توسط نظرسنجی رویترز از تحلیلگران بود. فعالیت تولیدی نیز در ماه اکتبر کاهش یافته بود.
یکی از نشانههای مثبت دادههای تجاری، واردات چین بود که برای اولین بار از فوریه سالانه افزایش یافت و به ۳ درصد رسید.
اقتصاددانان استدلال میکنند که دولت باید برای تحریک مصرف داخلی و رفع تقاضای بی سابقه در اقتصاد اقدامات بیشتری انجام دهد.
پکن یک اوراق ۱ تریلیون یوانی (۱۳۷ میلیارد دلاری) برای تأمین مالی دولت محلی برای امدادرسانی به بلایای طبیعی و کنترل سیل اعلام کرده است، اما به نظر میرسد که هدف از آن حمایت از رشد سال آینده است.
تحلیلگران هشدار دادهاند که در حالی که اقتصاد در سال ۲۰۲۳ از یک اثر پایه پایین در مقایسه با سال قبل بهره برده است، زمانی که ویروس کرونا فعالیتها را کاهش داد، سال آینده میتواند چالش برانگیزتر برای رشد تولید ناخالص داخلی باشد مگر اینکه بهبود سرعت بیشتری پیدا کند.
منبع: Financial Times
برای پیگیری اخبار روز و فوری فارکس و بازارهای جهانی به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید.