تویوتا، خودروساز معروف ژاپنی، به دلیل مقرون به صرفه بودن تولیدات خودروهای پیچیده خود مشهور است. زمانی که تاکرو کاتو، رئیس بخش خودروهای برقی (EVs) تویوتا، در سال ۲۰۱۸ به چین سفر کرد، این شرکت خودروسازی با واقعیت تلخی مواجه شد. او از قابلیتهای ساخت پیشرفته و قدرت رقابتی تامینکنندگان قطعات چینی شگفتزده شده بود. این موضوع باعث شد کاتو اعلام کند که تویوتا در مشکل است.
نگرانیهای کاتو کاملاً منطقی بود. به گفته شرکت مشاوره Automobility مستقر در شانگهای، چین در سال ۲۰۲۳ از ژاپن به عنوان برترین صادرکننده خودرو در جهان پیشی گرفت و صادرات خودروی این کشور از سال ۲۰۲۰ تقریباً پنج برابر شد و تنها در سال گذشته به نزدیک به ۵ میلیون دستگاه رسید. شایان ذکر است تولیدات خودروساز چینی BYD، یک شرکت مستقر در شنژن با حمایت گروه برکشایر هاتاوی وارن بافت، برای اولین بار در سهماهه پایانی سال ۲۰۲۳ از تسلا پیشی گرفت و یک شگفتی را برای صنعت خودروسازی جهانی به ارمغان آورد.
داستان خودروسازان در سطح جهان چگونه تعریف میشود؟
سازندگان چینی خودروهای برقی، از جمله BYD، با ایجاد فعالیتهای منطقهای جدید در مکانهایی مانند مجارستان و مکزیک، دامنه فعالیت خود را فراتر از بازار داخلی گسترش دادهاند. هدف آنها ورود به بازارهای غربی با خودروهای برقی مقرون به صرفهتر است تا بتوانند غولهای خودروسازی سنتی مانند جنرال موتورز، فورد و فولکس واگن را به چالش بکشند. مایکل دان، مدیرعامل شرکت مشاوره خودرویی متمرکز در آسیا، Dunne Insights، ادعا میکند که نحوه قیمتگذاری BYD بیبدیل است که باعث شده تمام خودروسازان آمریکایی، اروپایی، کرهای و ژاپنی در شوک فرو بروند.
به این ترتیب، ایالات متحده با ارائه یارانه دولتی برای حمایت از تولید داخلی به رفتار شرکتهایی مانند BYD پاسخ داده است، اما قانونگذاران اروپایی با چالشهای میلیونها وسیله نقلیه الکتریکی ارزان و با فناوری بالا از شرکتهای چینی دست و پنجه نرم میکنند. این موضوع میتواند ضربهای ویرانگر به خودروسازان فعلی اروپا وارد کند و کشورهای ناحیه یورو را به فکر اعمال تعرفههای وارداتی برای کاهش ضررها بیاندازد.
افزایش خودروهای برقی مقرون به صرفه چینی باعث نگرانی خودروسازان در سراسر جهان شده است. کمیسیون اروپا تحقیقاتی را در مورد یارانههای خودروهای برقی چینی آغاز کرده است و عقیده دارد که این موضوع به طور مصنوعی قیمتها را پایین آورد. در ایالات متحده، اتحادیههای تولیدی آمریکایی از دولت بایدن، رئیس جمهور آمریکا خواستهاند تا علیه گروههای خودروسازی چینی با اشاره به آسیبهایی که واردات چین در گذشته به سایر صنایع وارد کرده است، اقدام کند.
در حالی که برخی استدلال میکنند که محدود کردن واردات خودروهای برقی چینی میتواند مانع توسعه بازار خودروهای برقی اروپا شود، برخی دیگر معتقدند که محافظت از صنایع داخلی در برابر رقابت ناعادلانه ضروری است. هم نیروهای محافظهکار و هم نیروهای تجارت آزاد برای تسلط در رقابت هستند و در نتیجه، آینده بازار خودروهای الکتریکی نامشخص است.
BYD، رقیب تسلا و کل صنعت خودروسازی جهان!
با وجود تهدید تعرفهها، انتظار میرود خودروسازان چینی در بازار جهانی رقابتی خودرو باقی بمانند. BYD، یکی از خودروسازان پیشرو چینی، مزیت رقابتی قابل توجهی در تولید باتریهای لیتیومی دارد که گرانترین جزء خودروهای الکتریکی هستند. این موضوع به BYD کمک کرده است تا رقبای غربی خود را از نظر قیمت تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال، مدل ۳ این شرکت پیشرو با قیمت ۳۸ هزار یورو در اروپا به فروش میرسد، اما مدل ۳ تسلا حدود ۴۳ هزار یورو قیمت دارد. BYD همچنین پنج مدل دیگر در بازار چین دارد که قیمت کمتری نسبت به مدلهای مشابه تسلا دارند.
مزیت رقابتی BYD با ظرفیت استفادهنشده آن در کارخانههای داخلی خود بیشتر شده است و این به شرکت اجازه میدهد تا بدون نیاز به سرمایهگذاری در یک مرکز منطقهای جدید، به بازارهای بزرگ خارج از کشور نفوذ کند. شرکت BYD برنامههای بلندپروازانهای برای گسترش حضور جهانی خود دارد و هدف آن صادرات ده برابر بیشتر خودرو در چند سال آینده است.
رویکرد BYD ناشی از تقاضای رو به رشد برای خودروهای برقی در سطح جهان است. تولیدکنندگان خودروهای برقی چینی ظرفیت تامین بیش از ۶۶ درصد نیازهای جهان را دارند و توجه خودروسازان غربی را به خود معطوف کردهاند. تصمیم BYD برای انتخاب یک مرکز تولید جدید در مجارستان، نشاندهنده تمرکز راهبردی آنها بر ایجاد جایگاهی قوی در اروپاست. در واقع، اقدامات BYD اعتماد آنها به توانایی خود برای رقابت با خودروسازان معتبر اروپایی را به تصویر میکشد.
در حالی که اروپا بازار مهمی است، ایالات متحده مقصد نهایی سازندگان چینی EVs باقی مانده است. با یک بخش عظیم خودرو به ارزش بیش از ۱.۵ تریلیون دلار، دستیابی به جایگاهی در بازار ایالات متحده یک انقلابی بزرگ برای BYD و همتایان آن خواهد بود. گسترش تولیدکنندگان خودروهای برقی چینی پیشرفت قابل توجهی است که صنعت خودروسازی جهانی را تغییر خواهد داد. به گفته کارشناسان، خودروسازان غربی برای رقابت در این چشمانداز که به سرعت در حال تغییر است، نیاز به سازگاری و نوآوری دارند.
در همین حال، خودروسازان چینی مانند BYD و دیگر خودروسازها در حال بررسی مکزیک به عنوان پایگاهی برای تولید خودرو برای بازار ایالات متحده و سایر بازارهای منطقهای هستند. در واقع، شرکتهای خودروسازی چینی نسبت به رقبای خود از کره جنوبی، ژاپن و اروپا مزیت هزینهای دارند که برای مصرفکنندگانی که به دنبال خودروهای مقرون به صرفه هستند، جذاب است.
چالشهای پیش رو خودروسازان چینی
چندین چالش وجود دارد که شرکتهای خودروسازی چینی برای ورود موفق به بازار ایالات متحده باید بر آنها غلبه کنند که شامل تعرفهها، قوانین ضدانحصار و یارانهها و نگرانی در مورد ریسکهای امنیتی استفاده از قطعات ساخت چین در زیرساختهای حیاتی آمریکاست. مدیران خودروهای چینی استدلال میکنند که باید با آنها منصفانه رفتار شود و معتقدند خودروسازان خارجی از فروش به بازار مصرف بزرگ چین سود بردهاند.
دولت بایدن به مکزیک در مورد سرمایهگذاری چین در این کشور هشدار داده است و نمایندگان کنگره ابراز نگرانی کردهاند که شرکتهای چینی میتوانند از مکزیک به عنوان در پشتی به بازار ایالات متحده استفاده کنند. اتحادیه اروپا همچنین در حال بررسی یارانههای چینی برای تولید خودرو است. با این حال، برخی دیگر اشاره میکنند که شرکتهای خودروسازی چینی پس از شروع تولید در خارج از چین، از همان سطح حمایت دولتی برخوردار نخواهند شد. آنها باید با رقابت با خودروسازان معتبری که قبلاً در ایالات متحده و سایر بازارها تثبیت شدهاند، روبرو شوند.
با وجود این چالشها، کارشناسان بر این باورند که شرکتهای خودروسازی چینی، حتی اگر مجبور به غلبه بر موانع تجاری و احساسات ضدچینی باشند، همچنان میتوانند روزی بازار خودروی آمریکا را در دست بگیرند. آنها استدلال میکنند که مزیت هزینهای شرکتهای خودروسازی چینی یک مزیت بزرگ است و میتواند در بخش ارزانتر بازار که عمدتاً توسط خودروسازان آمریکایی مانند جنرال موتورز، فورد و استلانتیس کنار گذاشته شده است، موفق باشند.
شرکتهای چینی خودروهای برقی در حال تغییر نام خود به عنوان فعالان جهانی برای رفع نگرانیهای مصرفکنندگان غربی هستند. ویلیام لی، موسس و مدیرعامل شرکت نیو در شانگهای، اظهار داشت که بیش از ۸۰ درصد از سهام این شرکت در اختیار سرمایهگذارانی از خارج از چین است. این شرکت همچنین از زمان تاسیس خود در سال ۲۰۱۵ در سیلیکون ولی حضور داشته است. لی خاطرنشان کرد که ما همیشه آرزو داشتهایم که یک استارتآپ جهانی باشیم و مشکلی که ما سعی در حل آن داریم، مشکلی است که کل جهان با آن روبرو میشود.
کوری کامبز، دستیار مدیر مشاور تریویوم چین در پکن، استدلال میکند سیاستگذاران غربی که در نظر دارند چین را از زنجیره تامین فناوری پاک خود منع کنند، باید عواقب آن را برای اهداف خالص خود به دقت ارزیابی کنند. کامبز اضافه میکند که دولتها دلیل موجهی برای تنوع بخشیدن به زنجیرههای تامین خود دارند، اما کشورهای غربی در صورت نداشتن راهبردهای مناسب، در معرض ریسک انزوای اقتصادی قرار میگیرند.
منبع: فایننشال تایمز
برای پیگیری اخبار روز و فوری فارکس و بازارهای جهانی به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید.