بانک مرکزی اروپا آماده کاهش نرخ بهره است، اما بعدش چه خواهد شد؟
مسیر بانکهای مرکزی برای کاهش هزینههای استقراض هموار نبوده است، اما به نظر میرسد بانک مرکزی اروپا در رسیدن به مقصد مورد نظر خود پیشرو خواهد بود. انتظار میرود این بانک مرکزی در نشست روز پنجشنبه خود برای تصمیمگیری در مورد سیاستهای پولی، سه نرخ بهره اصلی خود را ۲۵ نقطهپایه کاهش دهد. این اقدام نرخ سپردهگذاری را به ۳.۷۵ درصد میرساند و اختلاف آن را با نرخ بهره فدرال رزرو که در حال حاضر در محدوده ۵.۲۵ تا ۵.۵ درصد قرار دارد، بیشتر میکند.
با وجود تمام گمانهزنیها درباره کاهش نرخ بهره، یورو در برابر این موضوع مقاومت قابل توجهی نشان داده و حتی با افزایش انتظارات برای آغاز چرخه کاهش نرخ بهره در ماه ژوئن، دوباره رشد کرده است. بهبود چشمانداز اقتصادی در سراسر ناحیه یورو احتمالا دلیل اصلی افزایش اخیر است. با این حال، رشد قویتر احتمالا کاهش سریع نرخهای بهره را برای بانک مرکزی اروپا دشوار کند، به ویژه که فشارهای تورمی هنوز به طور کامل فروکش نکرده است.
بنابراین، بحث اصلی سیاستگذاران بانک مرکزی اروپا در نشست ماه ژوئن نه بر سر انجام دادن یا ندادن این کاهش نرخ بهره پرحاشیه، بلکه بر میزان و سرعت تسهیل سیاستهای پولی انقباضی پس از آن خواهد بود. سرمایهگذاران معتقدند حداقل یک کاهش ۲۵ نقطهپایهای دیگر پس از ژوئن وجود خواهد داشت، اما اعضای انبساطی بانک مرکزی اروپا احتمالا به سمت سه یا حتی چهار کاهش تمایل دارند.
کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، نقش دشواری را برعهده خواهد داشت و در نهایت، این لحن مصاحبه مطبوعاتی است که بازارها بیشترین واکنش را به آن نشان خواهند داد. اگر لاگارد احتمال کاهش سریع نرخ بهره را کماهمیت جلوه دهد، یورو ممکن است از سطح ۱.۰۹ دلار فراتر رود.
در مورد سایر دادههای اقتصادی از ناحیه یورو، برآوردهای نهایی شاخص مدیران خرید برای ماه مه در روز چهارشنبه مورد توجه قرار خواهد گرفت و آمار تولیدات صنعتی و تجارت آلمان نیز ممکن است در روز جمعه تحت نظر باشد.
آیا بانک مرکزی کانادا ریسک کاهش نرخ بهره را خواهد پذیرفت؟
در حالی که تورم در ایالات متحده همچنان بالاست، بانک مرکزی اروپا تنها بانک مرکزی نیست که در موقعیت بسیار بهتری نسبت به فدرال رزرو قرار دارد. بانک مرکزی کانادا نیز پیشرفت خوبی در نزدیک کردن تورم به هدف ۲ درصدی خود داشته است، زیرا تورم کل در آوریل به پایینترین سطح سهساله یعنی ۲.۷ درصد کاهش یافت و هر سه معیار هسته سرعت رشد قیمتها در سال جاری تاکنون در حال افت بوده و زیر ۳ درصد قرار گرفتهاند.
با خنک شدن بازار کار در طول سال گذشته و کندی نسبی رشد اقتصادی، دلایل محکمی برای کاهش نرخ بهره در نشست پولی روز چهارشنبه بانک مرکزی کانادا وجود دارد. با این حال، بازار تنها احتمال ۶۰ درصدی برای کاهش ۰.۲۵ درصدی نرخ بهره قائل است، زیرا آغاز چرخه تسهیل پولی در ماه ژوئیه محتملتر به نظر میرسد.
به تعویق افتادن کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو احتمالاً یکی از عوامل این موضوع است، چرا که بانک مرکزی کانادا به دلیل ترس از کاهش شدید ارزش ارز ملی، نمیخواهد به طور قابل توجهی از فدرال رزرو فاصله بگیرد. با این وجود، گزینه کاهش نرخ بهره در ماه ژوئن همچنان روی میز است و در صورتی که بانک مرکزی کانادا چنین غافلگیریای ایجاد کند، سیاستگذاران احتمالا سعی خواهند کرد که این اقدام را به عنوان شروع یک چرخه تهاجمی کاهش نرخ بهره نشان ندهند.
شایان ذکر است دلار کانادا در صورت کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی این کشور، در معرض خروج از روند صعودی خود در برابر دلار آمریکا قرار خواهد گرفت. در همین حال، معاملهگران همچنین منتظر دادههای اشتغال ماه مه کانادا هستند که در روز جمعه منتشر میشود.
گزارش اشتغال و شاخص مدیران خرید برای شفافسازی مسیر فدرال رزرو!
امسال سال سختی برای فدرال رزرو بوده است، چرا که تورم به جای هدف ۲ درصدی، نزدیک به ۳ درصد باقی مانده و دستیابی به این هدف دور از دسترس به نظر میرسد. مقامات فدرال رزرو همچنان اطمینان دارند که تورم در نهایت مسیر نزولی خود را از سر خواهد گرفت، اما بازار کار فشرده و مخارج بالای مصرفکنندگان، این روند را با چالش مواجه کرده است.
با این حال، به تازگی نشانههایی از سرد شدن بازار کار و محتاطتر شدن مصرفکنندگان دیده میشود. گزارش اشتغال غیرکشاورزی که روز جمعه منتشر میشود، برای تعیین انتظارات پیش از نشست پولی فدرال رزرو در ۱۲ ژوئن، بسیار مهم خواهد بود.
اقتصاد ایالات متحده در ماه آوریل ۱۷۵ هزار شغل ایجاد کرد که نسبت به ماه قبل، کندی قابل توجهی را نشان میدهد. اما شاید نشانه مهمتری از پایان یافتن موج استخدام، این واقعیت باشد که نرخ بیکاری در طول یک سال گذشته به آرامی در حال افزایش بوده و در ماه آوریل به ۳.۹ درصد رسیده، در حالی که رشد دستمزدها نیز در حال تعدیل شدن است.
اگر این روند در گزارش اشتغال غیرکشاورزی ماه مه نیز نمایان شود، به احتمال زیاد سرمایهگذاران امیدوارتر خواهند شد که فدرال رزرو بتواند حداقل یک بار در سال ۲۰۲۴ نرخ بهره را کاهش دهد. یکی از دردسرهای سیاستگذاران فدرال رزرو در طول چرخه اقتصادی اخیر، دادههای بسیار متناقض بوده است.
این احتمال وجود دارد که انتشار دادههای اقتصادی پیش از گزارش اشتغال غیرکشاورزی در روز جمعه، بازارها را بیش از پیش دچار سردرگمی کند. این موارد شامل شاخصهای مدیران خرید بخش تولید و خدمات به گزارش موسسه مدیریت عرضه (ISM) که به ترتیب در روز دوشنبه و چهارشنبه منتشر میشوند، سفارشات کارخانهجات و گزارش فرصتهای شغلی JOLTS در روز سهشنبه و گزارش اشتغال بخش خصوصی غیرکشاورزی ADP در روز چهارشنبه است. شایان ذکر است شاخصهای مدیران خرید ISM، بهروزرسانیهای مهمی در مورد وضعیت کسبوکار و همچنین سنجش فشارهای قیمتی ارائه خواهند داد.
تا زمانی که دادهها ابهامات مسیر سیاست فدرال رزرو را برطرف نکنند، به احتمال زیاد ارزش دلار آمریکا در برابر سبدی از ارزها همچنان بدون نوسان زیادی معامله خواهد شد.
نشست اوپک پلاس و هفتهای شلوغ برای دلار استرالیا!
بازارها روز دوشنبه منتظر تصمیم اوپک پلاس در مورد سطح تولید خواهند بود، زیرا قرار است این سازمان روز یکشنبه جلسات مجازی برگزار کند. گزارشها حاکی از آن است که اوپک پلاس، کاهشهای داوطلبانه ۲.۲ میلیون بشکه در روز را تا نیمه دوم سال ۲۰۲۴ تمدید خواهد کرد. البته تعهدات همه اعضای برای محدود کردن تولید به میزان ۳.۶۶ میلیون بشکه در روز، ممکن است تا سال ۲۰۲۵ تمدید شود.
شایعات نتوانسته بر قیمت نفت تأثیر بگذارد، اما توافقی که کاهش تولید را تا سال آینده تمدید کند، میتواند چشمانداز این طلای سیاه را مثبت کند.
از سوی دیگر، دلار استرالیا روز چهارشنبه منتظر انتشار آخرین دادههای تولید ناخالص داخلی داخلی خواهد بود. اقتصاد استرالیا در چند فصل گذشته به طور پیوسته از رونق خود کاسته است و انتظار میرود که رشد تولید ناخالص داخلی در سهماهه اول به رقم ناچیز ۰.۲ درصد فصلی برسد. اگر رشد اقتصادی سریعتر از پیشبینیها باشد، به این احتمال دامن میزند که بانک مرکزی استرالیا به جای کاهش نرخ بهره در ماههای آینده، احتمالاً موضع پولی خود را منقبضتر کند و باعث تقویت ارز ملی شود.
همچنین دادههای اقتصادی چین در هفته آینده برای دلار استرالیا مهم خواهد بود. شاخص مدیران خرید بخش تولید و خدمات کایکسن به ترتیب در روزهای دوشنبه و چهارشنبه رصد خواهد شد، در حالی که در روز جمعه، سرمایهگذاران امیدوارند با انتشار دادههای تجارت ماه مه، شاهد رشد قویتر صادرات دومین اقتصاد بزرگ دنیا باشند.
در نهایت، اگر دادههای رشد دستمزدها در ژاپن که در روز چهارشنبه منتشر میشود، افزایش قابل توجه حقوق در ماه آوریل را نشان دهد، ممکن است از ین تحت فشار حمایت کند.
منبع: XM