آیا اوپک نسبت به تقاضای نفت چین خیلی خوشبین است؟

زمان مطالعه: 3 دقیقه

آیا اوپک نسبت به تقاضای نفت چین خیلی خوشبین است؟

واردات نفت خام چین در پنج‌ماهه اول سال ۲۰۲۴ نسبت به سال قبل کاهش یافت و نگرانی‌ها در مورد کاهش تقاضا را افزایش داد. پیش‌بینی اوپک برای رشد تقاضای نفت چین در سال جاری همچنان صعودی است، درحالی‌که سایر سازمان به این موضوع خوش‌بین نیستند. کاهش رشد تقاضای نفت چین احتمالاً به دلیل عواملی مانند بحران در بخش املاک و مستغلات، تحولات در بخش ساخت‌وساز و خودرو است. واردات نفت خام چین در پنج‌ماهه اول سال ۱۳۰ هزار بشکه در روز نسبت به سال گذشته کاهش‌یافته است.

بزرگ‌ترین واردکننده نفت خام در جهان تمرکز منطقی همه پیش‌بینی‌ها برای تقاضا و در نتیجه پیش‌بینی قیمت آینده نفت است. هر تفاوتی که بین آژانس بین‌المللی انرژی و اوپک وجود داشته باشد همواره در گزارش‌های بازار نفت خود به چین به‌عنوان محرک تقاضا و قیمت اشاره می‌کنند. بااین‌حال، امسال چین ممکن است به محرک بدبینی در محافل نفتی تبدیل شود.

به دلیل موقعیت خود به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت، مصرف نفت خام خارجی چین به طور منظم به‌عنوان معیاری برای سنجش تقاضای نفت مورداستفاده قرار می‌گیرد. برای مثال میانگین ماه مه ۱۱.۰۶ میلیون بشکه در روز بود که افزایش نسبت به آوریل که ۱۰.۸۸ میلیون بشکه در روز بود را نشان داد. بااین‌حال میانگین ماه مه نیز کمتر از میانگین ۱۲.۱۱ میلیون بشکه در روز نسبت به میانگین ماه مه ۲۰۲۳ بود.

کلاید راسل، مفسر رویترز، ارقام فوق را به‌عنوان شاهدی بر ضعف مذکور ذکر کرد. بااین‌حال، لازم به ذکر است که سال گذشته، چین رکورد واردات نفت را به نام خود ثبت کرد و نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش ۱۰ درصدی را ثبت کرد. میانگین روزانه ۱۱.۳ میلیون بشکه در روز بود.

حفظ رکورد واردات برای مدت‌زمان طولانی دشوار است، بنابراین پیش‌بینی کاهش واردات پس از آن سال رکورد دشوار نبوده است، به‌خصوص که بسیاری از نفتی که در سال ۲۰۲۳ وارد چین شد برای پر کردن ذخایر استفاده شد و روسیه تخفیف خوبی در فروش نفت خام خود به چین داده است.
آیا اوپک نسبت به تقاضای نفت چین خیلی خوشبین است؟

درعین‌حال، اختلافی بین ارقام واقعی و پیش‌بینی اوپک مبنی بر اینکه تقاضای چین در سال جاری بیش از ۷۰۰ هزار بشکه در روز افزایش می‌یابد و رشد جهانی تقاضای نفت را ۲.۲۵ میلیون بشکه در روز را افزایش می‌دهد. همان‌طور که راسل رویترز خاطرنشان کرد، تقاضای نفت چین باید در نیمه دوم سال به‌شدت افزایش یابد تا این امر محقق شود.

تردیدهایی زیادی وجود دارد که این اتفاق بیفتد. پیش‌بینی اوپک برای رشد تقاضا از بقیه پیش‌بینی‌ها صعودی‌تر است. مؤسسات دیگر خوش‌بین هستند، به‌عنوان‌مثال: Energy Intelligence رشد تقاضای نفت چین در سال جاری را ۴۹۴۰۰۰ بشکه در روز پیش‌بینی کرده است که همچنان بخش قابل‌توجهی از رشد تقاضای جهانی یعنی ۴۰ درصد به خود اختصاص می‌دهد. جالب اینجاست که آژانس بین‌المللی انرژی انتظار دارد رشد تقاضای نفت چین قوی‌تر از مؤسسه Energy Intelligence باشد و انتظار دارد که تقاضای چین به بیش از ۶۰۰۰۰۰ بشکه در روز برسد.

تقاضای ضعیف که در نیمه اول سال شاهد بودیم، توسط برخی پیش‌بینی‌ها انتظار می‌رفت. در اواخر سال ۲۰۲۳، مؤسسات پیش‌بینی کردند که بحران بخش املاک و مستغلات باعث کاهش تقاضای سوخت دیزل می‌شود که به نوبه خود رشد کلی تقاضای نفت را با وجود بهبود تقاضا برای سایر سوخت‌ها با افزایش سفر کاهش می‌دهد.

همچنین پیش‌بینی‌های تلخ‌تری وجود داشت که نشان می‌داد رشد تقاضای چین برای نفت می‌تواند به‌زودی در سال جاری به دلیل تحولات در بخش ساخت‌وساز و خودروهای برقی به نصف سطح قبل از کووید برسد. گروه اوراسیا در فوریه نرخ رشد تقاضا برای سال جاری را بین ۲۵۰۰۰۰ تا ۳۵۰۰۰۰ بشکه در روز تعیین کرد و گفت: رشد افزایشی تقاضای سوخت در چین که صنعت نفت به معنای واقعی کلمه طی دو دهه گذشته به آن وابسته بوده است، دیگر وجود ندارد.

انتظارات از یک‌روند صعودی ثابت و پایدار در تقاضا برای هر کالایی درهرصورت غیرواقعی خواهد بود، به‌ویژه در مورد نفت – و به‌ویژه پس از یک سال واردات بی‌سابقه که از طرف چین صورت‌گرفته است. کاهش سرعت واردات پس از آن سال رکورد اساساً اجتناب‌ناپذیر بود و به همین دلیل نباید غافلگیرکننده بود. البته، رشد تقاضا ممکن است هنوز در نیمه دوم سال افزایش یابد، اما تردید وجود دارد که به‌پیش بینی اوپک نزدیک شود. هیچ‌چیز فاجعه باری در این مورد این موضوع وجود ندارد. این تغییرات در تجارت که در فصول و سال‌های مختلف عرضه و تقاضا متفاوت دارد، طبیعی است.

منبع: oilprice

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید