دولت در حال حاضر تعطیل نمیشود اما اقتصاددانان بلومبرگ ریسکهایی از اعتصابات گرفته تا افزایش نرخ بهره و قیمت نفت را در آینده زیرنظر دارند.
وقتی همه انتظار فرود نرم را دارند، برای رکود آماده باشید. این درس تاریخ اقتصادی اخیر است – و در حال حاضر برای ایالات متحده یک درس ناراحت کننده است.
تابستانی که در آن تورم روند پایینتری داشت، مشاغل فراوان باقی ماندند و مصرفکنندگان به خرجکردن ادامه دادند، این اطمینان را تقویت کرد – به ویژه در فدرال رزرو – که بزرگترین اقتصاد جهان از رکود اجتناب خواهد کرد.
توافقی در آخرین لحظات برای جلوگیری از تعطیلی دولت یک ریسک فوری را کمی به تاخیر انداخت. اما یک اعتصاب بزرگ خودروها، از سرگیری بازپرداخت وامهای دانشجویی و تعطیلی دولت که ممکن است پس از پایان دوره چاره موقت آغاز شود، به راحتی میتواند درصدی از رشد تولید ناخالص داخلی را در سه ماهه چهارم کاهش دهد.
این شوکها را به دیگر نیروهای قدرتمندی که روی اقتصاد تاثیر میگذارند، اضافه کنید – از کاهش پساندازها زمان همهگیری ویروس کرونا گرفته تا افزایش نرخهای بهره و اکنون قیمت نفت – که تأثیر این ترکیبات میتواند برای سوق دادن ایالات متحده به رکود در سال جاری کافی باشد.
در اینجا شش دلیل (آن هم بدون در نظر گرفتن کنسرت تیلور سوئیفت) از مکانیزم سیاستهای پولی گرفته تا اعتصابها، قیمتهای بالاتر نفت و فشردگی اعتبار (credit squeeze) قریبالوقوع را عنوان میکنیم، تا درک کنید که چرا رکود همچنان سناریو اصلی اقتصاددانان بلومبرگ است.
تاریخ و دادهها نشان میدهد که پیشبینیها کمی بیش از حد از خود خوشبینانه هستند – درست مانند قبل از هر رکود ایالات متحده در چهار دهه گذشته.
پیشبینیهای برای فرود نرم همیشه قبل از رکود رخ میدهند
محتملترین نتیجه این است که اقتصاد به سمت فرود نرم پیش میرود.» جنت یلن، رئیس وقت فدرال رزرو سانفرانسیسکو، در اکتبر ۲۰۰۷، درست دو ماه قبل از شروع رکود بزرگ، چنین گفت. یلن در این خوش بینی تنها نبود. پیشبینیها برای فرود نرم قبل از وقوع فرودهای سخت به اوج خود میرسند.
چرا پیش بینی رکود برای اقتصاددانان بسیار دشوار است؟ یکی از دلایل آن مربوط به روشی میشود که پیشبینیها انجام میشوند. پیشبینیها معمولاً فرض میکنند که آنچه بعداً در اقتصاد اتفاق میافتد نوعی تعمیم از آنچه قبلاً اتفاق افتاده، است – یک فرآیند خطی، در اصطلاح تخصصی. اما رکودها رویدادهای غیرخطی هستند.
در اینجا یک مثال که بر بیکاری تمرکز دارد، معیاری کلیدی برای سلامت اقتصاد، را عنوان میکنیم. آخرین پیش بینی فدرال رزرو این است که نرخ بیکاری از ۳.۸% در سال ۲۰۲۳ به ۴.۱% در سال ۲۰۲۴ افزایش یابد، این ادامه روند فعلی است که باعث میشود ایالات متحده از رکود عبور کند.
اما اگر یک شکست در روند وجود داشته باشد – نوع تغییر ناگهانی که هنگام سقوط اقتصاد شکل میگیرد، چه اتفاقی رخ میدهد؟ بلومبرگ اکونومیکس با استفاده از مدلی طراحیشده برای این رویدادهای غیرخطی، نه تنها محتملترین مسیر را برای نرخ بیکاری، بلکه توزیع ریسکها در اطراف آن مسیر را پیشبینی کرده است.
نکته کلیدی این است که ریسکها به شدت به سمت بیکاری بیشتر منحرف میشوند.
افزایشهای نرخ بهره فدرال رزرو تاثیر زیادی خواهند داشت.
به گفته میلتون فریدمن، اقتصاددان برجسته: «سیاست پولی با تاخیرهای طولانی و متغیر عمل میکند.» یک نکته ظریف در اینجا این است که “متغیر” نه تنها میتواند به تفاوتهای بین یک رکود و رکود دیگر – بلکه به بخشهای مختلف اقتصاد در یک چرخه واحد اشاره کند.
تحلیلگران خوشبین در زمینه فرود نرم اشاره میکنند که بازار سهام سال خوبی را سپری کرده است و بخش تولیدی کفی ثبت کرده است و مسکن دوباره شتاب گرفته است. مشکل اینجاست که این بخشها، بخشهایی هستند که کمترین زمان تاخیر را از زمان افزایش نرخ بهره تا تاثیر در دنیای واقعی دارند.
برای بخشهایی از اقتصاد که برای ایجاد شرایط رکود مهم هستند – مهمتر از همه بازار کار – تاخیرها طولانیتر، معمولاً ۱۸ تا ۲۴ ماه، هستند.
این بدان معناست که کل افزایشهای نرخ بهره فدرال رزرو – ۵۲۵ نقطه پایه از اوایل سال ۲۰۲۲ – تا پایان سال جاری یا اوایل سال ۲۰۲۴ در اقتصاد احساس نخواهد شد. زمانی که این اتفاق بیفتد، انگیزه جدیدی برای کاهش بازار سهام و مسکن ایجاد میکند. خیلی زود است که بگوییم اقتصاد این طوفان را پشت سر گذاشته است.
و افزایش نرخ بهره فدرال رزرو حتی ممکن است تمام نشده باشد. در آخرین پیش بینیهای خود، اعضای بانک مرکزی یک افزایش دیگر نرخ بهره را پیشبینی کردند.
رکود در معرض دید عموم پنهان شده است
در پس زمینه این فشردگیهای پولی، تعجبی ندارد که برخی از شاخصها علائم هشدار دهنده را نشان دهند. بلومبرگ نگاه دقیقتری به اقداماتی داشته که به ویژه برای تحلیلگران برجستهای که رسما اعلام میکنند آیا ایالات متحده در رکود است یا خیر، مهم است.
این تصمیم، توسط دفتر ملی تحقیقات اقتصادی، معمولاً تا چند ماه پس از شروع واقعی رکود انجام نمیشود. اما کمیته تعیین رکود NBER، شش شاخص را شناسایی میکند که در تصمیم گیری تاثیر زیادی دارند، از جمله معیارهای درآمد، اشتغال، هزینه مصرف کننده و تولید کارخانجات.
بلومبرگ اکونومیکس با استفاده از پیشبینیهای اجماع برای آن اعداد کلیدی، مدلی برای شبیه سازی از فرآیند تصمیمگیری کمیته بانک مرکزی آمریکا در دنیای واقعی ساخته است. این مدل برای مطابقت با پیشبینیهای گذشته نسبتا خوب عمل میکند. اما در مورد آینده چه میگوید: احتمال بیشتری وجود دارد که در سال آینده، NBER اعلام کند که رکود در ایالات متحده در ماههای پایانی سال ۲۰۲۳ آغاز شده است.
به طور خلاصه: اگر به معیارهایی نگاه کنید که برای تصمیمگیرندگان رکود در آمریکا بیشترین اهمیت را دارند – و بیشتر تحلیلگران تصور میکنند که آنها به سمت آن حرکت میکنند – رکود احتمالا رخ خواهد داد.
این ارزیابی بیشتر بر اساس پیشبینیهای ارائهشده در چند هفته گذشته است – که ممکن است برخی از تهدیدات جدید را که اقتصاد تاثیرگذار هستند، نشان ندهد. در بین آنها:
- اعتصاب کارگران خودرو: کارگران متحد خودرو (UAW) اعتصاب در سه شرکت بزرگ خودروسازی آمریکا را اعلام کرده است که برای اولین بار است که همه آنها همزمان هدف قرار میگیرند. این اعتصاب حدود ۲۵۰۰۰ کارگر را در بر گرفت. زنجیره تامین بزرگ این صنعت به این معنی است که اعتصابها میتوانند تاثیر زیادی داشته باشند. در سال ۱۹۹۸، اعتصاب ۵۴ روزه ۹۲۰۰ کارگر در جنرال موتورز باعث کاهش ۱۵۰۰۰۰ نفری اشتغال شد.
اعتصاب اتحادیه کارگران متحد خودرو (UAW) 25000 کارگر را تحت تاثیر قرار داده است – اما تعداد بیشتری ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.
- وامهای دانشجویی: میلیونها آمریکایی پس از انقضای مسدودی ۳ و نیم ساله وامها به دلیل همهگیری ویروس کرونا، در این ماه دوباره شروع به دریافت صورتحسابهای وام دانشجویی خواهند کرد. از سرگیری پرداختها میتواند ۰.۲-۰.۳ درصد دیگر از رشد سالانه در سه ماهه چهارم را کاهش دهد.
- افزایش قیمت نفت: افزایش قیمت نفت خام – که به تمام خانوادهها ضربه میزند – یکی از معدود شاخصهای واقعا قابل اعتمادی است که نشان میدهد رکود در راه است. قیمت نفت از پایینترین سطح تابستانی خود نزدیک به ۲۵ دلار افزایش یافته و به بالای ۹۵ دلار در هر بشکه رسیده است.
- منحنی بازده اوراق: فشار فروش در ماه سپتامبر، بازده اوراق خزانه ۱۰ ساله را به بالاترین سطح در ۱۶ سال گذشته یعنی ۴.۶ درصد رساند. هزینههای استقراض بیشتر به مدت طولانیتر، بازارهای سهام را با کاهش مواجه کرده است. این مسئله همچنین میتواند احیای بازار مسکن را در معرض خطر قرار دهند و شرکتها را از سرمایه گذاری بازدارند.
افزایش در هزینه وام و قیمت انرژی، مقدمهای برای رکود در گذشته بوده است.
- رکود جهانی: بقیه جهان میتوانند منجر به افت اقتصاد ایالات متحده شوند. دومین اقتصاد بزرگ، چین، در بحران املاک و مستغلات غرق شده است. در ناحیه یورو، اعطای وام با سرعت بیشتری نسبت به بحران بدهی دولتی کاهش مییابد – نشانهای از این که رشد کم این ناحیه باز هم کاهش خواهد یافت.
- تعطیلی دولت: یک توافق برای باز نگه داشتن دولت یک ریسک را از اکتبر به نوامبر به تعویق انداخته است – نقطهای که ممکن است در نهایت به ارقام تولید ناخالص داخلی سه ماهه چهارم آسیب بیشتری وارد کند. بلومبرگ تخمین میزند که هر هفته تعطیلی حدود ۰.۲ درصد از رشد تولید ناخالص داخلی سالانه را کاهش میدهد، که بیشتر آن اما نه همه آن پس از بازگشایی دولت، جبران میشود.
در چارچوب کلیتر، هفتهها کشمکش برای باز نگهداشتن دولت به مدت ۴۵ روز چندان خوشحال کننده نیست. این واقعیت که ارائه سازش به این معنی است که کوین مک کارتی رئیس مجلس اکنون با تهدیدی برای رهبری خود مواجه است، بر احساس عدم اطمینان و ناکارآمدی سیاسی میافزاید.
منبع: Bloomberg
بیشتر بخوانید:
- رکود بزرگ ۱۹۲۹؛ چگونه اشتباهات فدرال رزرو جهان را در عمیقترین بحران تاریخ فرو برد؟
- رکود تورمی چیست و چرا در حال حاضر ریسک بزرگی محسوب میشود؟
برای پیگیری اخبار روز و فوری فارکس و بازارهای جهانی به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید.