تکامل چرخه افزایش نرخ بهره بانک مرکزی کانادا چگونه بوده است؟
طی یک سال و نیم گذشته، بانک مرکزی کانادا به طور پیوسته نرخ بهره خود را افزایش داده، و با شروع از سطح پایین تاریخی ۰.۲۵ درصدی در مارس ۲۰۲۲، آن را به سطح فعلی ۵ درصد رسانده است.
این تغییرات تحت تأثیر عوامل مختلف اقتصادی، از جمله افزایش تورم و تنشهای ژئوپلیتیکی، به ویژه مربوط به درگیری روسیه و اوکراین بوده است.جدول زمانی این تصمیمات پولی، دید جامعی از اقدامات بانک مرکزی کانادا و زمینه اقتصادی که بر رویکرد آنها تأثیر گذاشته است، ارائه میدهد.
مکلم، رئیس بانک مرکزی کانادا تأکید کرده که تمرکز آنها بر ارزیابی این موضوع است که آیا افزایشهای قبلی نرخ بهره تأثیر مطلوبی بر اقتصاد دارد، یا اینکه آیا افزایش بیشتر برای مقابله با تورم سرسخت ضروری است. مکلم در اظهارات خود اهمیت مشاهده علائم واضح مبنی بر کاهش فشارهای تورمی کل و زمینهای را مورد بحث قرار داد که نشان میدهد تورم در مسیر نزولی قرار دارد.
سیاستگذاران بانک مرکزی کانادا به رهبری تیف مکلم، به کاهش تقاضا تکیه نموده، تا اقتصاد را متعادل، و فشارهای تورمی را مهار کنند.
۲ مارس ۲۰۲۲: به دلیل افزایش تورم ناشی از رشد قیمت نفت و کالاها مرتبط با درگیری روسیه و اوکراین، بانک مرکزی کانادا چرخه انقباض پولی خود را با یک افزایش ۰.۵ درصدی نرخ بهره آغاز کرد، که پایان دوره ۲ سالهای بود که در طی آن، نرخ بهره این بانک مرکزی در ۰.۲۵ درصد حفظ شده بود.
۱۳ آوریل ۲۰۲۲: افزایش ۰.۵ درصدی بعدی، نرخ بهره بانک مرکزی کانادا را به ۱ درصد رساند. این افزایش نرخ بهره همراه با بیانیهای مبنی بر اینکه بانک مرکزی کانادا انقباضات کمی را آغاز خواهد کرد، و با فروش، یا سررسید شدن اوراق قرضه دولتی، مقدار پول موجود در بازارهای مالی را کاهش خواهد داد، همراه شد. درگیری روسیه و اوکراین، به ویژه به دلیل رشد قیمت به افزایش تورم دامن زد.
۱ ژوئن ۲۰۲۲: تورم کانادا در ماه آوریل به ۶.۸ درصد رسید که بسیار بالاتر از نرخ هدف ۲ درصدی بانک مرکزی کانادا بود. در نتیجه، یک افزایش ۰.۵ درصدی دیگر نرخ بهره توسط بانک مرکزی کانادا ارائه شد و این نرخ به ۱.۵ درصد افزایش یافت. به دلیل تقاضای مازاد در اقتصاد کانادا، افزایش هزینههای غذا و انرژی، و سایر عوامل موثر، بانک مرکزی این کشور اشاره کرد که همچنین انتظار دارد تورم بیشتر افزایش یابد.
۱۳ ژوئیه ۲۰۲۲: در اقدامی قابل توجه و خیرهکننده، بانک مرکزی کانادا نرخ بهره خود را با ۱ درصد افزایش به ۲.۵ درصد رساند، که به بزرگترین افزایش یکباره نرخ بهره در بیش از دو دهه اخیر تبدیل گشت. پیشبینی بانک مرکزی کانادا حاکی از آن بود که تورم برای چند ماه حدود ۸ درصد باقی خواهد ماند.
۷ سپتامبر ۲۰۲۲: بانک مرکزی کانادا با افزایش ۰.۷۵ درصدی نرخ بهره، چرخه انقباض پولی خود را تشدید کرد، و این نرخ را به ۳.۲۵ درصد رساند. بانک مرکزی کانادا به اقدامات کمی سختتر ادامه داد، و نگرانیهای خود را در مورد تنشهای ژئوپلیتیکی، تضعیف تقاضا از سوی چین، و بازار کار فشرده کانادایی که به تورم مداوم دامن میزد، ابراز کرد. در آن زمان، پیشبینی میشد که نرخ بهره توسط بانک مرکزی کانادا بیشتر افزایش یابد، و تورم همچنان بالاتر از هدف ۷.۶ درصد باشد.
۲۶ اکتبر ۲۰۲۲: یک افزایش ۰.۵ درصدی دیگر، نرخ بهره بانک مرکزی کانادا را به ۳.۷۵ درصد افزایش داد. بانک مرکزی کانادا تاکید کرد که اقتصاد این کشور در مقایسه با عرضه موجود، تقاضای بالاتری برای کالاها و خدمات را تجربه نموده، که بر تورم داخلی فشار صعودی وارد میکند. افزایش تورم ادامه داشت، اما بانک مرکزی کانادا همچنین مشاهده کرد که انقباضات پولی اخیر آن، شروع به تأثیرگذاری بر فعالیتها در بازار مسکن و مخارج خانوار و مشاغل کشور کرده است.
۷ دسامبر ۲۰۲۲: بانک مرکزی کانادا نرخ بهره خود را ۰.۵ درصد دیگر افزایش داد، و هزینه استقراض را به ۴.۲۵ درصد رساند، که بالاترین سطح از ژانویه ۲۰۰۸ بود. تولید ناخالص داخلی قوی سهماهه سوم و بیکاری تقریباً پایین تاریخی، به عنوان عواملی ذکر شد که باعث میشد رشد تورم در سال ۲۰۲۳ ادامه یابد.
۲۵ ژانویه ۲۰۲۳: در اولین نشست پولی سال جاری، یک افزایش کوچکتر ۰.۲۵ درصدی توسط بانک مرکزی کانادا ارائه شد، که این نرخ را به ۴.۵ درصد رساند. بانک مرکزی کانادا تصدیق کرد که با توجه به تعدیل تورم در سطح جهانی، این افزایش نسبت به موارد قبلی باید کوچکتر میبود. با این حال، تورم بسیار بالاتر از نرخ هدف ۲ درصدی بانک مرکزی کانادا باقی ماند و در دسامبر ۲۰۲۲ به ۶.۳ درصد رسید.
۸ مارس ۲۰۲۳: بانک مرکزی کانادا تصمیم گرفت تا چرخه انقباض پولی خود را متوقف کند، و نرخ بهره را روی ۴.۵ درصد ثابت نگه دارد. شایان ذکر است این تصمیم تحت تأثیر رکود رشد اقتصادی کانادا در سهماهه چهارم سال قبل بود. بانک مرکزی کانادا همچنین تداوم تضعیف اقتصادی، و فشارهای تورمی را پیشبینی کرد.
۱۲ آوریل ۲۰۲۳: بانک مرکزی کانادا رویکرد انتظار و مشاهده را اتخاذ کرد، نرخ بهره این بانک مرکزی بدون تغییر در ۴.۵۰ درصد باقی ماند
۷ ژوئن ۲۰۲۳: پس از دو جلسه متوالی توقف چرخه انقباض پولی، بانک مرکزی کانادا نرخ بهره خود را ۰.۲۵ درصد افزایش داد، و آن را به ۴.۷۵ درصد رساند. این تصمیم به دلیل افزایش تورم به ۴.۴ درصد، اولین افزایش در ۱۰ ماه گذشته، و همچنین رشد اقتصادی قوی تر از حد انتظار در سه ماهه اول سال بود. بانک مرکزی کانادا همچنین نسبت به افزایش فعالیتها در بازار مسکن هشدار داد.
۱۲ ژوئیه ۲۰۲۳: یک افزایش ۰.۲۵ درصدی دیگر، نرخ بهره بانک مرکزی کانادا را به ۵ درصد رساند. بانک مرکزی کانادا بازار کار فشرده و افزایش فعالیتها در بازار مسکن را به عنوان ریسکهای احتمالی برای تورم بیشتر ذکر کرد.
۶ سپتامبر ۲۰۲۳: با وجود افزایش مجدد تورم به ۳.۳ درصد در ماه ژوئیه، بانک مرکزی کانادا به کاهش کلی تورم، و شواهدی مبنی بر کاهش مازاد تقاضا در اقتصاد اشاره کرد. در نتیجه، بانک مرکزی کانادا نرخ بهره را در ۵ درصد ثابت نگه داشت، اما در صورت لزوم، بر آمادگی خود برای افزایش بیشتر آن تاکید کرد.
کارشناسان چه نظری دارند؟
نشست پولی بانک مرکزی کانادا برای روز چهارشنبه، ساعت ۱۷:۳۰ برنامهریزی شده، که همزمان با انتشار پیشبینیهای بهروزشده این بانک مرکزی برای رشد و تورم است. در ماه ژوئیه، بانک مرکزی کانادا پیشبینی کرده بود که تورم تا اواسط سال ۲۰۲۵ بالاتر از هدف ۲ درصدی باقی خواهد ماند، و در عین حال، انتظار توقف رشد اقتصادی را داشت. تیف مکلم، رئیس بانک مرکزی کانادا نیز ابراز داشته است که اقتصاد این کشور به سمت رکود جدی پیش نمیرود.
در ماه ژوئیه، نرخ بهره در کانادا به بالاترین حد در ۲۲ سال گذشته، یعنی ۵ درصد رسید. دادههای اخیر به این ایده که رشد اساسا در ماههای ژوئیه و اوت متوقف میشود، جان تازهای بخشیده است. با این وجود، تورم همچنان از هدف ۲ درصدی بانک مرکزی کانادا بالاتر بوده، و به گفته تحلیلگران، انتظار میرود که در بیانیه پولی این بانک مرکزی، به احتمال افزایش بیشتر نرخ بهره در آینده اشاره شود.
بر اساس نظرسنجی اخیر رویترز از اقتصاددانان، انتظار میرود که بانک مرکزی کانادا چرخه انقباض پولی خود را تکمیل کرده باشد، و حداقل تا شش ماه آینده، نرخ بهره را در سطح فعلی ۵ درصد حفظ کند. این نظرسنجی همچنین تصدیق کرد که اکثر اقتصاددانان بر این باورند اولین کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی کانادا در سهماهه دوم سال ۲۰۲۴ رخ دهد.
کارل شاموتا، تحلیلگر ارشد بازار در کمبریج گلوبال پیمنتز، شرایط اقتصادی حاکم بر کانادا را تصدیق کرد و اظهار داشت که در حال حاضر، همه نشانهها در سرتاسر اقتصاد این کشور حکایت از کندی طولانیمدت دارند. وی تاکید کرد که ترکیب رشد ضعیف و کاهش متوسط تورم باید چرخه افزایش نرخ بهره بانک مرکزی کانادا را در حالت تعلیق نگه دارد.
رویس مندز، تحلیلگر حوزه کلان در Desjardins Group، خاطرنشان کرد که سیاستگذاران بانک مرکزی کانادا ترجیح میدهند قیمتگذاری بازار را در اوایل سال ۲۰۲۴ مبنی بر کاهش نرخ بهره نادیده بگیرند. برای دستیابی به این هدف، سخنان مکلم باید به اندازه کافی لحن انقباضی داشته باشد تا بازار را به انی باور برساند، که بانک مرکزی کانادا تا سال ۲۰۲۵ نرخ بهره خود را ثابت نگه خواهد داشت.
قیمتگذاری بازار حاکی از یک افزایش ۰.۱۸ درصدی نرخ بهره توسط بانک مرکزی کانادا در اواخر امسال، یا اوایل سال آینده است. اما از سوی دیگر، علیرغم تورم هسته بالا، گلدمن ساکس پیشبینی میکند که بانک مرکزی کانادا نرخ بهره خود را در سطح فعلی حفظ خواهد کرد. انتظار میرود که بانک مرکزی کانادا شاخصهای رشد ملایمتر را بهعنوان تعدیل ضروری برای کاهش فشارهای تورمی، همسو با موضع قبلی خود تصدیق کند.
علاوه بر این، گلدمن ساکس اخیراً با اشاره به حساسیت دلار کانادا به فضای ریسک و نگرانیهای ژئوپلیتیک بینالمللی بهعنوان عوامل مؤثر، موقعیت معاملاتی فروش خود را در جفتارز EURCAD بسته است. علیرغم این تعدیل معاملاتی، گلدمن ساکس همچنان نسبت به ایده رشد مجدد دلار کانادا خوشبین بوده، که با افزایش قیمت نفت و عملکرد بهتر اقتصادی مداوم ایالات متحده حمایت میشود.
آیا دادههای اقتصادی از افزایش نرخ بهره حمایت میکنند؟
از یک سو، خردهفروشی کانادا در ماه اوت نسبت به ژوئیه ۰.۱ درصد کاهش یافت، و بر اساس آخرین دادهها، انتظار میرود که این شاخص در ماه سپتامبر نیز به همین شکل باقی بماند. از سوی دیگر، تورم کانادا در حال کاهش است، که میتواند انعطافپذیری لازم را برای بانک مرکزی این کشور در اتخاذ تصمیمات پولی خود فراهم کرده، و باعث شود نرخ بهره در ۲۵ اکتبر ثابت باقی بماند.
کاهش نرخ تورم در زمان مناسبی برای بانک مرکزی کانادا اتفاق میافتد که در اوایل سپتامبر افزایش نرخ بهره را برای ارزیابی شرایط اقتصادی در حال تحول متوقف کرد.اقتصاد کانادا با چالشهای غیرمنتظرهای مواجه شد که رشد آن در سهماهه دوم کاهش یافت و در دو ماه اول سهماهه سوم متوقف شد. تورم هسته پایدار ماند.
با توجه به انقباض غیرمنتظره در سهماهه دوم و کاهش اشتغال در ماه ژوئیه، افزایش متعاقب نرخ تورم کل در ماه اوت، همراه با افزایش اشتغال در ماههای اوت و سپتامبر، برخی از اقتصاددانان و معاملهگران را به گمانهزنی در مورد احتمال افزایش مجدد نرخ بهره توسط بانک مرکزی کانادا واداشت. تیف ماکلم، رئیس بانک مرکزی کانادا اعلام کرده است که اقتصاد کانادا در مسیر رکود جدی قرار ندارد. همچنین وی بر اهمیت علائم واضح مبنی بر کاهش تورم زمینهای تاکید کرد.
اعتماد ضعیف مصرفکننده کانادا چه تاثیری خواهد داشت؟
اعتماد مصرفکنندگان در کانادا برای اولین بار در بیش از شش ماه گذشته منفی شده، که منعکسکننده نگرانیهای فزاینده در بین کاناداییها در مورد رفاه مالی خود است. شاخص اعتماد کانادایی نانوس، که احساسات را بر اساس نظرسنجی هفتگی اندازهگیری میکند، به ۴۹.۵ کاهش یافت که نشاندهنده دیدگاه منفی خالص از اقتصاد است. این میزان، پایینترین میزان از آوریل را نشان میدهد و در مقایسه با ۵۳.۱ در اوایل ژوئن، که اوج امسال بود، بسیار کاهش یافته است.
کاهش اعتماد مصرفکننده نشان میدهد که کاناداییها نسبت به سلامت مالی خود، بهویژه ثروتشان که ارتباط تنگاتنگی با بازار مسکن دارد، خوشبین نیستند. فروش خانه در کانادا برای سه ماه متوالی در ماه سپتامبر کاهش یافته که عمدتاً به دلیل افزایش نرخ بهره تهاجمی توسط بانک مرکزی کانادا بوده، و خریداران را دلسرد کرده است.
در این نظرسنجی، بیش از ۵۰ درصد از پاسخدهندگان اظهار داشتند که وضعیت مالی شخصی آنها در سال گذشته بدتر شده است. علاوه بر این، ۱۶.۷ درصد از پاسخدهندگان معتقد بودند که ارزش املاک در محله آنها در شش ماه آینده کاهش مییابد که بالاترین درصد ثبتشده از اواخر آوریل است.
املاک و مستغلات نقش مهمی در تأثیرگذاری بر اعتماد مصرفکننده ایفا کرده است. به گفته نانوس، با توجه به روند بلندمدت شاخص و نحوه ارتباط بازار املاک با تولید ناخالص داخلی آینده، نرم شدن اقتصادی در راه است.
نتیجهگیری
تکامل چرخه افزایش نرخ بهره بانک مرکزی کانادا در یک سال و نیم اخیر، مورد بررسی قرار گرفت. بانک مرکزی کانادا از مارس ۲۰۲۲ با شروع از ۰.۲۵ درصد، نرخ بهره خود را به طور مداوم افزایش داده و به سطح فعلی ۵ درصد رسانده است. این تغییرات تحت تأثیر عوامل اقتصادی چون افزایش تورم و تنشهای ژئوپلیتیکی، به ویژه درگیری روسیه و اوکراین، رخ داده است. بانک مرکزی کانادا این افزایشها را به منظور متعادلسازی اقتصاد و مهار تورم انجام داده و تأکید دارد که تصمیماتش بر اساس تغییرات در تورم و فشارهای تورمی تدارک دیده میشوند.
اعتماد مصرفکنندگان در کانادا نیز در زمینه اقتصاد و بازار مسکن اغلب به دلیل افزایش نرخ بهره و تأثیر آن بر بازار مسکن و قیمت املاک رخ میدهد. نگرانیهای کاناداییها در این زمینه به تأخیر در خرید و فروش املاک منجر شده و ممکن است به تأخیر در تراکم بازار مسکن و کاهش تورم کمک کرده باشد.
از نظر اقتصادی، این افزایش نرخ بهره به منظور مهار تورم و ایجاد تعادل در بازار انجام شده است. اما این تغییرات نیز تأثیرات جانبی در اعتماد مصرفکنندگان و بازار مسکن دارند که میتوانند اقتصاد کانادا را در آینده تحت تأثیر قرار دهند.
برای پیگیری اخبار روز و فوری فارکس و بازارهای جهانی به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید.
بیشتر بخوانید