مقدمه
در ماههای اخیر، از درگیریهای ژئوپلیتیکی گرفته تا دادههای اقتصادی، چشمانداز مالی جهانی تحت تاثیر مجموعهای از رویدادها و تحولات مهم قرار گرفته است. تحلیلگران و اقتصاددانان در سرتاسر جهان به دقت این رویدادها را رصد کرده، و اثرات احتمالی آنها را بر بازارهای مالی، تصمیمات پولی و چشمانداز تورم ارزیابی کردهاند.
در این مقاله، ما به بینشهای ارائهشده توسط موسسات مالی مختلف و کارشناسان در این موارد میپردازیم.
تنشهای ژئوپلیتیک و عدم اطمینان بازار
تشدید درگیری اخیر بین حماس و اسرائیل، توجه جامعه بینالملل را به خود جلب کرده، و نگرانیها را در مورد پیامدهای احتمالی آن بر بازارهای مالی افزایش داده است. تحلیلگران دانسکه بانک حمله چندجانبهای را که توسط حماس آغاز گشته، و منجر به واکنش شدید ارتش اسرائیل شد را مورد بررسی قرار دادهاند.
تشدید درگیریها بین حماس و اسرائیل، نمایانگر شدیدترین رویارویی نظامی در منطقه از زمان جنگ یوم کیپور در سال ۱۹۷۳ است. این موضوع با هشدار دولت اسرائیل مبنی بر درگیری طولانیمدت در منطقه نیز ترسناکتر میشود.
یکی از عوامل مهمی که باید تماشا کرد، دخالت احتمالی حزبالله وابسته به ایران است که میتواند اوضاع را تشدید کند، و ریسک یک جنگ گستردهتر در خاورمیانه را افزایش دهد. در حال حاضر، تأثیر درگیری بین حماس و اسرائیل بر بازار نسبتاً محدود بوده، و نگرانیها از وقوع رکود تورمی، مانع افزایش قیمت نفت شده است.
شایان ذکر است در مقطع فعلی، توجه سرمایهگذاران به بازار گاز معطوف شده است. با این حال، تشدید درگیریها بین حماس و اسرائیل میتواند ورود جریانهای نقدینگی را به نفع دلار آمریکا به عنوان یک پناهگاه ایمن، آغاز کند. همچنین احتمال دارد افزایش مخارج دفاعی، بازدهی واقعی اوراق قرضه خزانهداری ایالات متحده را افزایش، و چشمانداز مالی را در هفتههای آینده شکل دهد.
قدرت بازار کار ایالات متحده، معضل فدرال رزرو
گزارش حقوق و دستمزد غیرکشاورزی ماه سپتامبر آمریکا، که حاکی از اضافه شدن ۳۳۶۰۰۰ شغل به اقتصاد ایالات متحده است، بازارها را شگفتزده کرد. علیرغم این دادههای مثبت، TD Securities انتظار دارد که فدرال رزرو نرخ بهره خود را بدون تغییر نگه دارد.
با توجه به بازنگریهای قابل توجه، تحلیلگران در مورد قابل اطمینان بودن گزارش اشتغال سپتامبر آمریکا به عنوان یک محرک برای افزایش بیشتر نرخ بهره محتاط هستند. علاوه بر این، نرخ بیکاری در ۳.۸ درصد باقی ماند، و میانگین درآمد ساعتی برای دومین ماه متوالی کمتر از انتظارات بازار بود؛ که نشاندهنده یک روند کاهشی در رشد دستمزدها است.
با توجه به افزایش شدید اخیر در بازدهی اوراق قرضه بلندمدت ایالات متحده، و به احتمال زیاد، قبل از در نظر گرفتن هرگونه افزایش نرخ بهره، تحلیلگران TD Securities معتقد هستند که فدرال رزرو بررسی بیشتر دادهها را در اولویت قرار میدهد.
TD Securities بر این باور است که فدرال رزرو موضع فعلی پولی خود را حفظ خواهد کرد؛ مگر اینکه تعداد زیادی از دادهها از قدرت بازار کار آمریکا حمایت کنند. اظهارات آتی مقامات فدرال رزرو، بینش بیشتری در مورد دیدگاهها و مقاصد این بانک مرکزی در مورد سیاستهای پولی ارائه خواهد داد.
واکنشها و چشمانداز بازار
با توجه به واکنش اولیه بازارها نسبت به درگیری اسرائیل و حماس، مانند رشد نفت و طلا، که حاکی از یک فضای ریسکگریز است، تحلیلگران Société Générale معتقدند که طبق الگوهای تاریخی، این واکنش احتمالاً تداوم نخواهد داشت. جالب توجه است Société Générale بر اهمیت قیمت انرژی در رابطه با تورم و تصمیمات سیاست پولی تأکید میکند.
با عطف توجه خود به گزارش حقوق و دستمزد سپتامبر ایالات متحده، تحلیلگران Société Générale خاطرنشان کردند که اقتصاد آمریکا احتمالا به اندازه کافی کند نشده، و قیمتگذاری بازار برای افزایش بعدی نرخ بهره توسط فدرال رزرو تعدیل نخواهد گشت. علیرغم کاهش جزئی دستمزدها، احتمالا برخی از اعضای فدرال رزرو همچنان از نرخ بهره بالاتر حمایت کنند.
دادههای شاخص قیمت مصرفکننده این هفته یک عامل مهم برای شکلدهی مسیر بازارها خواهد بود. از دید تحلیلگران Société Générale، اگر قبل از نشست پولی نوامبر فدرال رزرو، شاخص S&P 500 مجدداً رشد کند، این موضوع میتواند احتمال افزایش دیگر بهره را افزایش دهد. در این چنین محیط اقتصادی، Société Générale باور دارد که راهبرد خرید در کف دلار آمریکا، میتواند یک راهبرد معقول برای معاملهگران بازار ارز باشد.
چشمانداز EURUSD
اقتصاددانان ING معتقد هستند که بر اساس پیشبینیهای خود از مسیرهای پولی فدرال رزرو و بانک مرکزی اروپا، جفتارز EURUSD در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ میتواند به سطح قیمتی ۱.۱۸ برسد، اما آنها تأکید میکنند که تفاوت در نرخ بهره، تنها محرک کلیدی این جفتارز نیست.
ING تخمین میزند که EURUSD دارای حق بیمه ریسک ۲ درصدی است که در دورههای آشفتگی شدید در ناحیه یورو، این نرخ میتواند تا ۶ درصد افزایش یابد. عواملی مانند محیطی با رشد پایین و عدم اطمینان سیاسی در ناحیه یورو، احتمالاً به نمایان شدن این سطح از حق بیمه منجر میشود.
در نتیجه، ING پیشبینی میکند که جفتارز EURUSD امسال را نزدیک به سطح ۱.۰۶ به پایان میرساند و بهترین سطح قیمتی برای EURUSD در سال ۲۰۲۴، سطح ۱.۱۵ است.
دادههای تورم ایالات متحده و تصمیمات پولی فدرال رزرو
ناتان جانزن، دستیار اقتصاددان ارشد در رویال بانک کانادا، بر اهمیت دادههای تورم آتی ایالات متحده، به ویژه شاخص قیمت مصرفکننده که قرار است روز پنجشنبه منتشر شود، تاکید مینماید. او پیشبینی میکند که هر دو نرخهای کل و هسته تورم کاهش یابند.
جانزن معتقد است که سیاستگذاران فدرال رزرو احتمالاً توجه بیشتری به معیارهای هسته تورم خواهند داشت، که کمتر تحت تأثیر عوامل جهانی مانند تغییرات قیمت انرژی قرار میگیرند. بر اساس پیشبینیهای وی، شاخص کل و هسته سالانه قیمت مصرفکننده به ترتیب از ۳.۷ و ۴.۳ درصد در اوت، به ۳.۵ و ۴ درصد در سپتامبر کاهش خواهد یافت.
فدرال رزرو آماده است تا با نرخ بهره بالاتر برای مهار تورم واکنش نشان دهد، اما جانزن بر این باور است که طبق پیشبینی پایه، و با توجه به انعطافپذیری اقتصادی فعلی، چنین اقدامی احتمالا ضروری نباشد. این امر بر اهمیت دادههای تورم آتی در شکل دادن به تصمیمات پولی فدرال رزرو تاکید میکند.
از سوی دیگر، تحلیلگران گروه بانکی استرالیا و نیوزیلند (ANZ) نیز بر انتشار آتی دادههای شاخص قیمت مصرفکننده ایالات متحده و تأثیر آن تمرکز کردهاند. دادههای حقوق و دستمزد غیرکشاورزی در سپتامبر تقریباً دو برابر انتظارات بود. با این حال، با توجه به کاهش اخیر در میانگین تعداد ساعات کار در هفته، که ناشی از تغییر شغل تماموقت به نیمهوقت است، ANZ اشاره میکند که این داده احتمالا اغراقآمیز است.
گزارش قوی حقوق و دستمزد احتمال افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو را افزایش داده، اما ANZ خاطرنشان میکند که این یک امر قطعی نیست. ANZ بر این باور است که دادههای شاخص قیمت مصرفکننده ماه سپتامبر وضوح بیشتری را از اقتصاد آمریکا و مسیر پولی فدرال رزرو ارائه دهند.
ANZ تاکید میکند که افزایش اخیر بازدهی اوراق قرضه بلندمدت خزانهداری ایالات متحده، توجه چندین مقام فدرال رزرو را به خود جلب کرده، و برخی استدلال میکنند که احتمالا نیاز به افزایش پیشبینیشده نرخ بهره در نمودار داتپلات ۲۰۲۳ را برطرف کند.
ANZ پیشنهاد میکند که صورتجلسه فدرال رزرو در سپتامبر برای بحث در مورد اعتماد به پیشبینی فرود نرم که در پیشبینیهای مقامات و موضع پولی فعلی نمایان شده است، از نزدیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
نتیجهگیری
چشمانداز اقتصاد جهانی همچنان پویا، و تابع عوامل مختلفی از جمله تنشهای ژئوپلیتیکی، قدرت بازار کار، تصمیمات پولی و روند تورم است. از آنجایی که کارشناسان و تحلیلگران از نزدیک این تحولات را رصد میکنند، بینش آنها دیدگاههای ارزشمندی را برای سرمایهگذاران و سیاستگذاران فراهم مینماید.
بدون شک، ماههای آینده چشمانداز اقتصادی در حال تحول را با پیامدهای احتمالی برای بازارهای مالی و تصمیمگیریهای پولی شفافتر خواهد کرد.
منبع: FXStreet
برای پیگیری اخبار روز و فوری فارکس و بازارهای جهانی به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید.
بیشتر بخوانید: