اندی برومبرگ، مدیرعامل Beam، در مصاحبهای گفت که بخش زیادی از نوسانات اخیر بیت کوین (BTC) نشانهای از این است که معاملهگران در حال زیر سوال بردن این موضوع هستند که آیا رویداد هاوینگ (نصف شدن عرضه) آینده را به درستی قیمتگذاری کردهاند یا خیر که امری کاملا طبیعی تلقی میشود.
برومبرگ گفت: “آنچه اتفاق میافتد، این است که در ماههای قبل از هاوینگ، انتظارات از نصف شدن عرضه BTC باعث بالا رفتن قیمت بیت کوین میشود. اما درست قبل از هاوینگ، همه را ترس و اضطراب فرا میگیرد و نوسانات شدیدی در بازار به تصویر کشیده میشود.”
برومبرگ برآورد میکند که بازار اکنون در همین وضعیت قرار دارد. فقط در هفته گذشته، بیت کوین از مرز ۷۳ هزار دلار گذشت و سقف قیمتی جدیدی ثبت کرد؛ سپس به زیر ۶۲ هزار دلار سقوط کرد.
هاوینگ بیت کوین، همانطور که از نامش پیداست، سرعت پاداش استخراج بیت کوین به ماینرها را به نصف کاهش میدهد. از زمان معرفی بیت کوین در ژانویه ۲۰۰۹، این رویداد سه بار رخ داده است.
بر اساس دادههای NiceHash، به نظر میرسد که هاوینگ بعدی در ۲۷ آوریل اتفاق بیفتد، اما از آنجایی که قرار است هاوینگ پس از استخراج تعداد معینی بلاک در شبکه بیت کوین رخ دهد، تعیین تاریخ دقیق آن دشوار به شمار میرود. جالب توجه است در ابتدای هفته گذشته، در آستانه ثبت سقف قیمتی جدید بیت کوین و حجم معاملات بالا، شمارش معکوس NiceHash نشان داد که هاوینگ زودتر از ۱۵ آوریل رخ خواهد داد.
به طور معمول، زمانی که نرخ ورود بیت کوین جدید به بازار هر چهار سال یکبار به نصف کاهش مییابد، این رویداد جرقه یک رشد قیمتی را میزند.
با نزدیک شدن به اولین هاوینگ در ۲۸ نوامبر ۲۰۱۲، قیمت بیت کوین افزایش قابل توجهی را تجربه کرد. از زمان عرضه بیت کوین در ژانویه ۲۰۰۹، قیمت آن از کمتر از یک سنت به ۱۲ دلار رسیده بود.
سپس، در ماههای پس از هاوینگ، قیمت همچنان به افزایش خود ادامه داد و در نهایت برای اولین بار در آوریل ۲۰۱۳ از ۱۰۰ دلار فراتر رفت. این امر تا حدودی به دلیل افزایش آگاهی و پذیرش بیت کوین بود.
در ماههای منتهی به دومین هاوینگ در ۹ ژوئیه ۲۰۱۶، قیمت بیت کوین نسبتاً باثبات بود، اما پس از هاوینگ، قیمت BTC با افزایش آهسته، اما پیوسته همراه شد و در نهایت با افزایش چشمگیر به بالاترین رقم تاریخی خود، یعنی ۱۹۷۸۳.۰۶ دلار، در دسامبر ۲۰۱۷ رسید.
قبل از سومین هاوینگ در ۱۱ مه ۲۰۲۰، قیمت با نوسانات و افت قابل توجهی روبرو شد. همهگیری کووید-۱۹ منجر به وضع قوانین فاصلهگذاری اجتماعی شد و تا مارس ۲۰۲۰ این عدم قطعیت ضربه سختی به اقتصاد زد. پس از هاوینگ، قیمت بیت کوین شروع به بهبود کرد و از اواخر سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ با یک رشد قابل توجه همراه بود که در آن به ۶۹ هزار دلار رسید و سقف قیمتی جدیدی را ثبت کرد.
حال برومبرگ معقتد است چند دلیل وجود دارد که این هاوینگ را از سایر هاوینگها متمایز میکند.
او گفت: “محتمل نیست روند تقاضا برای بیت کوین به زودی تغییر کند؛ به خصوص با وجود صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) که اکنون یک محرک تقاضای کاملاً جدید به شمار میرود، زیرا ما چند روز گذشته را جریان ورودی این صندوقها را زیر نظر داشتهایم که یک رقم قابل توجه است.”
طبق گزارش کوینگلس، هفته گذشته، صندوقهای ETF بیت کوین در آمریکا به تنهایی تقریباً ۳۶ هزار BTC خریداری کردهاند. این هفته، به دلیل سقوط ناگهانی قیمت در روز دوشنبه، چهارمین روز خروج خالص سرمایه را پشت سر گذاشتیم و بازار آرامتر عمل کرده است.
بعضی پیشبینی کردهاند که نصف شدن پاداش استخراج و تقاضای مداوم ایجادشده توسط صندوقهای ETF میتواند بحران نقدینگی ایجاد کند، اما برومبرگ این موضوع را باور ندارد. دلیل اصلی این است که بسیاری از سرمایهگذاران این صندوقها تمایل ندارند به طور بلندمدت بیت کوین را نگه دارند. بر اساس تجربه او، این سرمایهگذاران داراییهای خود را متناسب با سبدشان خرید و فروش میکنند.
برومبرگ گفت: «به طور کلی، بازار بیت کوین، به خصوص در حال حاضر و به ویژه با وجود صندوقهای ETF و قراردادهای آتی، از عمق و نقدینگی بالایی برخوردار است. بنابراین، واقعاً مشکلی از نظر نقدینگی وجود ندارد.»