روند بهبودی دلار پس از نشست پولی فدرال رزرو چگونه است؟
هفته اخیر، هفتهای پرچالش برای معاملهگران فارکس بود، چرا که پنج نشست پولی بانکهای مرکزی بزرگ جهان، نوسانات زیادی را به بازار تزریق کرد. در اقدامی غیرمنتظره، فدرال رزرو علیرغم پیشبینیهای اقتصادی جدید که حاکی از تورم کمی بالاتر و رشد سریعتر بود، همچنان به سه کاهش نرخ بهره در سال جاری پافشاری داشت.
پیام کلی نشست پولی بانک مرکزی آمریکا این بود که علیرغم نشانههای اخیر مبنی بر اینکه تورم ممکن است ماندگارتر از حد انتظار باشد، فدرال رزرو احتمالا از تابستان امسال شروع به کاهش نرخ بهره خواهد کرد. به عبارت دیگر، به نظر میرسد فدرال رزرو برای به حداقل رساندن ریسک رکود، مایل است اجازه دهد تورم برای مدت کمی طولانیتر بالا بماند.
سرمایهگذاران به نشست پولی فدرال رزرو با فروش دلار آمریکا واکنش نشان دادند، اما این ارز توانست با افت سایر ارزهای بزرگ که با مشکلات بیشتری مواجه شدند و به شدت سقوط کردند، آن ضررها را جبران کند و در مجموع در پایان هفته به بالاترین سطح خود برسد. یورو به دلیل نظرسنجیهای ناامیدکننده کسبوکارها ضربه خورد، در حالی که پوند پس از اینکه بانک مرکزی انگلستان به طور ضمنی فضای کاهش نرخ بهره در تابستان را مهیا نمود، سقوط کرد.
هفته آینده، با سفارشات کالاهای بادوام و اعتماد مصرفکننده در روز سهشنبه، کار دلار آمریکا شروع میشود. بدیهی است، رویداد اصلی و تاثیرگذار برای دلار آمریکا روز جمعه خواهد بود که شاخص هزینههای مصرف شخصی (PCE) منتشر میشود. پیشبینیها نشان میدهد نرخ هسته PCE در ماه فوریه روی ۲.۸ درصد ثابت مانده که حاکی از توقف پیشرفت در روند کاهش تورم است.
علاوه بر دادههای اقتصادی، عملکرد سایر ارزهای بزرگ و همچنین فضای ریسکپذیری جهانی نیز برای دلار آمریکا به عنوان یک دارایی امن حیاتی خواهد بود. در این راستا، تقویت مداوم دلار آمریکا ممکن است مستلزم افت بازارهای سهام باشد که تقاضا برای داراییهای امن را افزایش میدهد و در کنار آن، نشانههای بیشتری از ضعف در اقتصادهای خارجی نمایان گردد.
شایان ذکر است روز جمعه اکثر اقتصادهای بزرگ در تعطیلی قرار دارند، بنابراین بازارهای سهام و اوراق قرضه تعطیل خواهند بود. بازار فارکس برای معامله باز است، اما نقدینگی احتمالا به میزان زیادی کم خواهد بود، به ویژه از آنجایی که روز جمعه، پایان سهماهه اول نیز به حساب میآید. در نتیجه در چنین محیطی، نوسانات شدید فارکس میتواند بدون اخبار خاصی پشت سر آنها رخ دهد.
با وجود افزایش نرخ بهره، ین ژاپن سقوط کرد!
ارزش ین ژاپن حتی پس از افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی این کشور، به پایینترین سطح خود در سه دهه گذشته سقوط کرد.
به نظر میرسد بازار ناامید شده، چرا که بانک مرکزی ژاپن، پیامهای روشنی در مورد افزایشهای بعدی نرخ بهره ارائه نداده است. سرمایهگذاران نگران هستند که این حرکت بانک مرکزی ژاپن یک اقدام صرفا مقطعی باشد، به خصوص با توجه به اینکه اکثر بانکهای مرکزی بزرگ دیگر در حال آماده شدن برای کاهش نرخ بهره هستند.
خلاصه نظرات بانک مرکزی ژاپن در روز پنجشنبه منتشر خواهد شد و جزئیات بیشتری را در مورد تصمیم مقامات این بانک مرکزی برای افزایش نرخ بهره ارائه خواهد کرد. همچنین، آخرین دادههای مربوط به شاخص قیمت مصرفکننده توکیو در روز جمعه منتشر میشود که نشان خواهد داد تورم در سطح ملی در آینده چه مسیری را طی خواهد کرد.
ارزش ین ژاپن در برابر دلار آمریکا در حال حاضر بسیار نزدیک به محدودهای است که پایینترین سطح آن در ۳۴ سال گذشته محسوب میشود. این سطح در دو سال گذشته چندین بار مورد آزمایش قرار گرفته است و مقامات ژاپنی حتی برای دفاع از آن در بازار مداخله کردهاند، بنابراین اهمیت فوقالعادهای دارد.
رفتار بازار در این محدوده بسیار گویا خواهد بود. اگر ین ژاپن بار دیگر در این سطح مقاومت کند، امکان رشد آن در بهار وجود خواهد داشت، در حالی که شکسته شدن این سطح نشاندهنده از سرگیری روند نزولی بلندمدت آن است. با این حال، شکسته شدن محدوده مورد نظر احتمالا منجر به هشدارهای بیشتر از سوی توکیو در مورد مداخله در بازار ارز خواهد شد که میتواند سرعت هرگونه فشار فروش بر ین ژاپن را کاهش دهد.
داستان تورم استرالیا و رشد کانادا
دادههای تورم ماه فوریه استرالیا روز چهارشنبه منتشر میشود و سرنخهایی در مورد اینکه بانک مرکزی این کشور چقدر زود ممکن است نرخ بهره را کاهش دهد، ارائه مینماید؛ کاهشی که بازارها در حال حاضر انتظار دارند در سپتامبر انجام شود.
در همین حال، آمار تولید ناخالص داخلی ماهانه کانادا برای ژانویه قرار است روز پنجشنبه منتشر شود. با نزدیک شدن به پایان سهماهه، انتشار این آمار کمی بیفایده است، اما همچنان میتواند توجه بازار را به خود جلب کند. با این حال، مسیر قیمت نفت ممکن است برای دلار کانادا که یک کشور صادرکننده این کالا به شمار میرود، حتی مهمتر باشد.