هفته پیش رو
- دادههای تولید ناخالص داخلی چین برای سه ماهه چهارم در روز چهارشنبه منتشر خواهند شد؛ آیا شاهد رشد مجدد نرخ GDP خواهیم بود؟
- گزارش CPI بریتانیا، ژاپن و کانادا همگی در هفته آینده منتشر خواهند شد.
- مهمترین رویداد تقویم اقتصادی آمریکا انتشار آمار خردهفروشی است
آیا اقتصاد چین رو به بهبودی است؟
با وخیمتر شدن بحران املاک در سال ۲۰۲۳، اقتصاد چین نوسانات زیادی را تجربه کرد. بازارها در انتظار یک محرک اقتصادی قابل توجه از طرف دولت بودند، اما مقامات تنها به ارائه اقداماتی هدفمند اما جزئی اکتفا کردند، و در کنار نگرانیها از رکود اقتصادی، سرمایهگذاران را غافلگیر و ناامید کرد.
با این وجود، تلاشهای دولت ممکن است کاملاً بیهوده نبوده باشد چراکه هزینهکرد مصرفکنندگان چینی از فصل تابستان به بعد افزایش پیدا کرده است و تولیدات صنعتی نیز در حال افزایش بوده است. بخش املاک همچنان یک ریسک قابل توجه به حساب میآید، اما نشانههایی از تثبیت را میتوان در این بخش مشاهده کرد. بنابراین، رشد تولید ناخالص داخلی پس از کاهش به ۴.۹ درصد سال به سال در سه ماهه سوم، احتمالاً در سه ماهه پایانی ۲۰۲۳ افزایش یافته و به ۵.۳ درصد سال به سال رسیده است. اگر GDP در سه ماهه چهارم کمی بالاتر از ۵.۰ درصد سال به سال باشد، تضمین میکند که دولت به هدف رشد خود در محدوده ۵.۰ درصد برای کل سال دست یافته است.
گزارش تولید ناخالص داخلی چین در روز چهارشنبه همراه با تغییرات ماهانه شاخص تولیدات صنعتی، آمار خردهفروشی و سرمایهگذاری بر روی داراییهای ثابت منتشر خواهد شد.
بازار سهام جهانی و همچنین دلار استرالیا که به عنوان شاخص نقدینگی برای ریسکهای چین در نظر گرفته میشود، میتوانند به دلیل رشد بهتر از انتظارات در دومین اقتصاد بزرگ جهان افزایش پیدا کنند.
انتشار دادههای اشتغال استرالیا برای دلار استرالیا یک رویداد مهم خواهد بود
با این حال، عملکرد اقتصادی چین تنها چیزی نیست که توجه معاملهگران دلار استرالیا را معطوف خود کرده است، آمار اشتغال استرالیا که در روز پنجشنبه منتشر میشود نیز برای آنها اهمیت زیادی خواهد داشت. بازار کار استرالیا در ماههای اخیر اندکی سرد شده است و نرخ بیکاری کمی افزایش یافته و به ۳.۹ درصد رسیده است.
اگر گزارش اشتغال حاکی از ضعف بیشتر در ماه دسامبر باشد، سرمایهگذاران احتمالاً شرطبندیهای خود را بر روی کاهش نرخ بهره مورد انتظار توسط بانک مرکزی استرالیا در سال ۲۰۲۴ افزایش خواهند داد. در حال حاضر، بانک مرکزی استرالیا در بین بانکهای مرکزی بزرگ، کمترین موضع داویش را اتخاذ کرده است، موضعی که به احیای دلار استرالیا در پاییز گذشته کمک کرد.
اما اگر این شرطبندیها کاهش یابند، ممکن است دلار استرالیا در برابر دلار آمریکا تضعیف شود، به ویژه اگر خوشبینی نسبت به اقتصاد چین همچنان ناچیز باشد.
هفتهای شلوغ برای تقویم اقتصادی انگلستان
ارز دیگری که با انتظارات از کاهش کمتر نرخ بهره نسبت به سایر بانکهای مرکزی حمایت شده است، پوند انگلیس است. با وجود اینکه پیشبینی میشود بانک مرکزی انگلستان نرخ بهره را حداقل ۱ درصد کاهش دهد، اما از طرفی انتظار میرود بانک مرکزی اروپا و فدرال رزرو با شدت بیشتری نرخ بهره را کاهش دهند.
همانند استرالیا، مدت زمان بیشتری طول کشیده است تا تورم در بریتانیا از بالاترین سطح خود در سال ۲۰۲۲ کاهش پیدا کند، اما در دو گزارش اخیر، بهبود قابل توجهی در این روند مشاهده شده است. CPI اصلی در بریتانیا در ماه نوامبر به ۳.۹ درصد سال به سال کاهش یافت و پیشبینی میشود در ماه دسامبر به ۳.۸ درصد برسد.
CPI هسته که در روز چهارشنبه منتشر خواهد شد نیز حائز اهمیت خواهد بود چراکه نرخ هسته همچنان بالای ۵.۰ درصد است. تغییرات مدعیان بیکاری، نرخ بیکاری و شاخص متوسط درآمد به همراه مزایا نیز در روز سهشنبه منتشر خواهند شد.
تقویم اقتصادی انگلستان در روز جمعه با انتشار آمار خردهفروشی برای ماه دسامبر به کار خود پایان خواهد داد. پوند پس از تماسی کوتاهمدت با سطح ۱.۲۸ دلار در ماه دسامبر، در حال تثبیت است. اگر تورم با ادامه دادن روند نزولی خود همه را غافلگیر کند، به احتمال زیاد روند صعودی GBPUSD تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. با این حال، آمار خردهفروشی نیز مهم خواهد بود، زیرا مجموعهای از اعداد خوشبینانه میتواند نگرانیها از ورود اقتصاد بریتانیا به رکود در پایان سال ۲۰۲۳ را کاهش دهد.
شرطبندیها بر روی کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو با چالشهای بیشتری روبرو میشوند
انتشار آمار خردهفروشی ایالات متحده رویدادی برجسته برای دلار آمریکا خواهد بود، چراکه دیگر دادههای اقتصادی درجه دو بوده و خیلی حائز اهمیت نیستند. درست است که هزینهکرد مصرفکننده در آمریکا پس از رشد زیادی که در تابستان تجربه کرد، کاهش یافته است، اما قرار نیست سقوط کند. آمار خردهفروشی در ماه نوامبر ۰.۳ درصد در مقایسه با ماه قبل رشد کرد و انتظار میرود آمار خردهفروشی در ماه دسامبر که در روز چهارشنبه منتشر میشود، سرعت رشد مشابهی را برای این ماه نشان دهد.
تغییرات ماهانه تولیدات صنعتی نیز در روز چهارشنبه منتشر خواهد شد، در حالی که در روز پنجشنبه، آمار مجوز ساختوساز و موارد شروع به ساخت مسکن برای ماه دسامبر منتشر میشوند و شاید توجه خاصی را به خود جلب کنند. فروش خانههای موجود نیز در روز جمعه منتشر میشود.
انتشار شاخص تولیدی فدرال رزرو نیویورک در روز سهشنبه و شاخص تولیدی فدرال رزرو فیلادلفیا در روز پنجشنبه تصویر واضحتری از بخش تولیدی به بازار میدهند، و بالاخره در روز جمعه، سرمایهگذاران برآورد اولیه شاخص احساسات مصرفکننده دانشگاه میشیگان را زیر نظر خواهند داشت.
در شرایطی که بازارها به شدت بر روی ۱.۵ درصد کاهش نرخ بهره تا ماه دسامبر ۲۰۲۴ شرطبندی میکنند، مجموعه قوی از شاخصهای اقتصادی میتواند جرقه قیمتگذاری مجدد در انتظارات از مسیر نرخ بهره فدرال رزرو را بزند و به طور بالقوه بازده اوراق قرضه خزانهداری را افزایش دهد و به نوبه خود باعث رشد دلار آمریکا شود.
نگاه دلار کانادا به گزارش CPI کانادا برای پیدا کردن سرنخ
با وجود عقبنشینی قیمت نفت در پایان سال ۲۰۲۳، دلار کانادا رشد چشمگیری داشت. عمده رشد دلار کانادا ناشی از عقبنشینی گستردهتر در دلار آمریکا و همچنین بهبود سنتیمنت ریسکپذیری بود.
تمرکز در هفته آینده به اقتصاد داخلی باز خواهد گشت. آخرین گزارش شاخص قیمت مصرفکننده در روز سهشنبه منتشر خواهد شد. نرخ CPI کانادا بدون تغییر در ۳.۱ درصد سال به سال در ماه نوامبر باقی ماند که نسبت به رقم ۲.۸ درصد ثبت شده در ماه ژوئن بدتر است و نشان دهنده توقف پیشرفت در کاهش تورم تا هدف ۲ درصدی بانک مرکزی کانادا است.
خوشبختانه، معیارهای اساسی تورم به کاهش خود ادامه دادهاند، بنابراین هرگونه افت بیشتر در نرخ هسته میتواند هرگونه افزایش غیرمنتظره در نرخ اصلی را جبران کند.
اگر CPI دوباره در جهت اشتباه حرکت کند، دلار کانادا میتواند افت خفیف خود در برابر دلار آمریکا را جبران کند. اما برای اینکه دلار کانادا بتواند روند صعودی میانمدت خود را از سر بگیرد، بیشتر به چگونگی تحول انتظارات از فدرال رزرو و روند قیمت نفت در هفتههای آتی بستگی دارد.
آیا CPI ژاپن میتواند ین را به جلو هل دهد؟
ین ژاپن شروع چندان خوبی در سال ۲۰۲۴ نداشته است، زیرا انتظارات برای یک تغییر حتمی در سیاست بانک مرکزی ژاپن، پس از زلزلهای که در روز سال نو این کشور را لرزاند، کاهش یافت.
ین ممکن است کاهش بیشتری را در روز جمعه تجربه کند زیرا پیشبینی میشود CPI از ۲.۵ درصد به ۲.۳ درصد سال به سال در ماه دسامبر کاهش یابد. اگرچه بعید است تورم در ژاپن در چند ماه آینده دوباره افزایش زیادی پیدا کند، اما تا زمانی که تورم بالای ۲ درصد باقی بماند، خود دلیل کافی برای بانک مرکزی ژاپن است تا به چرخه نرخ بهره منفی پایان دهد. اما برای اینکه این اتفاق بیفتد، سیاستگذاران باید رشد قویتری را در دستمزدها ببینند، که تنها پس از مذاکرات بهاره دستمزدها مشخص میشود.
در حال حاضر، ین احتمالاً واکنش چندانی به دادههای CPI ماه دسامبر نشان نخواهد داد و دادههای اقتصادی در بهترین حالت میتوانند تا حدودی از ین حمایت کنند. سایر رویدادهای مهم هفته آینده شامل انتشار شاخص قیمت تولیدکننده در روز سهشنبه و آمار سفارش ماشینآلات در روز پنجشنبه میشوند.
منبع: XM
«برای پیگیری اخبار روز و فوری فارکس و بازارهای جهانی به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید.»
بیشتر بخوانید:
- سیاست پولی بانک مرکزی یا Monetary Policy چیست؟
- آشنایی با سازوکار بانک مرکزی آمریکا – فدرال رزرو (Fed)
- آشنایی با سازوکار بانک مرکزی ژاپن (BOJ)
- آشنایی با سازوکار بانک مرکزی انگلیس (BOE)
- آشنایی با سازوکار بانک مرکزی سوئیس (SNB)
- بانک مرکزی چگونه بر بازار فارکس تاثیر میگذارد؟