در این مقاله فهرستی از بهترین کتابهای سال ۲۰۲۲ از نظر اکونومیست را آوردهایم. این کتابها توسط تحلیلگران این مجله مطالعه و از میان چندین اثر مطرح در زمینه اقتصاد، جامعهشناسی، تاریخ، رمان، فرهنگ، هنر و سیاست انتخاب شدهاند.
حوزه سیاست و امور جاری:
شهر غیر ممکن (The Impossible City)، نوشته کارن چونگ
این کتاب یک روایت شخصی روشنگر و تکاندهنده است از چگونگی سقوط هنگکنگ به علت ناآرامیهای خیابانی گسترده در سال ۲۰۱۹ و همچنین سرکوب شدیدی که به بهانه همهگیری کرونا انجام شد. نویسنده قدرتمندانه تلاش میکند برای نسل نومید و جوان هنگکنگی بگوید که زادگاهشان، جایی که زمانی با تلاش به خانه تبدیل شده بود، اکنون از دست رفته است.
هیچ تصادفی وجود ندارد (There Are No Accidents)، نوشته جسی سینگر
این کتاب نگاهی دارد به این که چرا آمریکاییها بیشتر از مردم سایر کشورهای ثروتمند، دچار «تصادفات» شدید میشوند. نویسنده نشان میدهد که چگونه طراحی ضعیف جاده، به جای رانندگی بد تداوم تصادف اتومبیل را توضیح میدهد و چگونه کارخانهها از کتابهای قوانین و رویههای انضباطی به عنوان جایگزینی ارزان به جای بهبود واقعی ایمنی استفاده میکنند.
مرد با اعتماد به نفس (Confidence Man)، نوشته مگی هابرمن
داستانی از زندگی و دروغهای چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا؛ یعنی بچه بداخلاق و لوسی که در شهر نیویورک متولد شد و به قلدری در کاخ سفید رسید. این کتاب پرترهای میباشد از یک کلاهبردار ماهر که توسط یک روزنامه نگار نیویورک تایمز نوشته شده است؛ کسی که برای چندین دهه اخبار مربوط به دونالد ترامپ را پوشش میدهد.
ما از خشونت خسته شدهایم (We Have Tired of Violence)، نوشته مت ایستون
روایتی دقیق از تلاشهای صورت گرفته برای محاکمه قاتلان منیر، یک فعال حقوقبشر برجسته اندونزیایی که در سال ۲۰۰۴ به قتل رسید. این داستان مانند داستانهای مربوط به رویههای قانونی جذاب است، چراکه شواهد به آرامی از طریق سوابق تلفنی کشف میشوند، اسناد گم شده از کامپیوترها بازیابی شده و شاهدان جذاب جدید در خلال روایت ظاهر میشوند.
برهنهها از آب نمیترسند (The Naked Don’t Fear the Water)، نوشته متیو آیکینز
در سال ۲۰۱۶، نویسنده که یک روزنامهنگار کانادایی است، به صورت مخفیانه یک دوست افغانستانی را در سفر خطرناک خود به اروپا همراهی میکند، در صورتی که این ماجراجویی میتواند چالشهای زیادی برای او داشته باشد. این کتاب یک بینش ویرانگر و البته صمیمی از بحران پناهندگان به خواننده میدهد.
عصر مرد قوی (The Age of the Strongman)، نوشته گیدئون راچمن
این کتاب که نویسنده آن یکی از ستوننویسهای فایننشال تایمز میباشد، بیان میکند که تعداد زیادی از رهبران امروزی در قالب دیکتاتور ظاهر شدهاند. او شرح میدهد که اشخاصی از جمله محمد بن سلمان و شی جین پینگ که خود را به عنوان افرادی قدرتمند معرفی کردهاند، نه تنها برای رفاه کشورهای خود، بلکه برای نظم جهانی که به طور فزایندهای درگیر ایدههای لیبرال است، تهدید بزرگی به شمار میروند.
سلاح اقتصادی (The Economic Weapon)، نوشته نیکلاس مولدر
نویسنده در این کتاب قصد دارد با مرور تاریخچه استفاده از تحریمهای اقتصادی در دوره بین جنگهای جهانی قرن بیستم، به غرب در مورد موفقیت تحریمهای آنها علیه روسیه هشدار بدهد.
حوزه کسب و کار و اقتصاد:
مردان پول (Money Men)، نوشته دن مککرام بانتام
داستان دراماتیک سقوط شرکت وایکارد که زمانی یکی از درخشانترین ستارههای فناوری در اروپا بود. نویسنده کتاب که روزنامهنگار فایننشال تایمز است، عضو گروه کوچکی بود که اعتقاد داشتند این شرکت یک کلاهبرداری بزرگ است. وی در این کتاب مواجهه خود با حملات شرورانه شرکت بیان را میکند. همچنین عدم تمایل سیستم سیاسی آلمان را برای پذیرش اینکه یک قهرمان ملی میتواند کلاهبردار باشد، برملا میکند.
جنگ تراشه (Chip War)، نوشته کریس میلر
نیمههادیها در زندگی مدرن نقشی اساسی دارند، به طوری که از تسلیحات نظامی گرفته تا برشتهکنندههای درون آشپزخانه، به نوعی وابسته به نیمههادیها هستند. اما باید توجه داشت که زنجیره تامین آنها به طرز نگرانکنندهای شکننده است. بسیاری از کشورها تراشهها را یک دارایی استراتژیک میدانند. این کتاب نشان میدهد که چگونه نیروهای اقتصادی، ژئوپولیتیکی و تکنولوژیکی یک صنعت بنیادین را شکل دادهاند.
مرده در آب (Dead in the Water)، نوشته متیو کمپبل و کیت چل
کتابهای مربوط به کشتیرانی تجاری به ندرت تا این حد جذاب هستند، اما این کتاب داستانی شگفتآور از تقلب و فرار از مجازات است. کتاب در مورد حمله دزدان دریایی به کشتی Brillante Virtuoso در خلیج عدن در سال ۲۰۱۱ است.
قانون قدرت (The Power Law)، نوشته سباستین مالابی
سرمایهگذاران ریسکپذیر اغلب متهم میشوند که به هر قیمتی رشد را در اولویت قرار میدهند و به این ترتیب فرهنگ سرمایهداری تهاجمی را گسترش میدهند. در این کتاب معتبر، یک روزنامه نگار سابق اکونومیست (که شوهر سردبیر فعلی است)، کاستیهای این صنعت را تایید میکند، اما با شیوایی از دستاوردهای آن نیز دفاع میکند.
برای سود (For Profit)، نوشته ویلیام مگنوسون
این کتاب تاریخچهای با شکوه از شرکتها از societas publicanorum در روم باستان، فلورانس در عصر رنسانس و همچنین عصر قدرت سرمایهداری صنعتی آمریکا تا سیلیکون ولی است. شرکتهای خصوصی برخی از بزرگترین دستاوردهای بشر را به وجود آوردهاند. اما اغلب در این میان برخی نیز به طرز خیرهکنندهای از خطوط قرمز عبور کرده و در پشت سر خود انبوهی از زباله، بیاعتمادی و آسیب را برجای گذاشتهاند.
سفر ساقی به دنیا (Butler to the World)، نوشته الیور بولو
بریتانیا پس از جنگ جهانی دوم، تصمیم به جذب سرمایه بینالمللی از همه جای دنیا گرفت. این کشور شروع به پهن کردن فرش قرمز برای خوشآمد گویی به تمام سرمایهگذاران از پلوتوکراتها گرفته تا الیگارشها کرد. این کتاب نوعی کیفرخواست علیه تمام وکلا، شرکتهای عمومی و سایر نهادهایی است که به جمعآوری پولهای کثیف از طریق بانکها و بازار املاک لندن کمک کردند.
خم شدن به سوی آرمانشهر (Slouching Towards Utopia)، نوشته جی بردفورد دیلانگ
این کتاب که با شوخطبعی و تسلط فوقالعاده در جزئیات نوشته شده است، موفقیتها و بلایای قرن بیستم را در زمینههای اقتصادی بیان میکند. این کتاب بینشهای مفیدی به ما ارائه میدهد تا بدانیم چرا همه چیز در سالهای اخیر اشتباه پیش رفته و برای جلوگیری از فاجعه در قرن کنونی چه باید کرد.
خرابی برق (Power Failure)، نوشته ویلیام کوهان
یک مطالعه ماندگار در مورد شرکتی که در سال ۱۸۹۲ به عنوان جنرال الکتریک تاسیس شد. این داستان روشن میکند که افراد باهوش چقدر در موفقیت تجاری شرکتها نقش دارند و چگونه درخشش آنها گاهی اوقات میتواند به آسیبپذیری خطرناکی تبدیل شود.
حوزه بیوگرافی و خاطرات:
هنرمند فراری (The Escape Artist)، نوشته جاناتان فریدلند هارپر
در سال ۱۹۴۴ رودولف وربا از آشویتس فرار کرد و به تهیه گزارشی درباره نسلکشی که در آن اردوگاه اتفاق میافتاد، کمک کرد. شجاعت و سرسختی وی توانست جان بسیاری را نجات دهد. این داستان دلخراش و حیرتانگیز که با سرعت و شتاب روایت میشود، ضمیمه مهمی در رابطه با تاریخنگاری هولوکاست به شمار میرود.
چهره ساز (The Facemaker)، نوشته لیندسی فیتزاریس
گزارشی از کار پیشگامانه انجام شده توسط هارولد گیلیز در اوایل قرن بیستم؛ شخصی که واحدهای تخصصی فکوصورت در بریتانیا را به راه انداخت. این کتاب بیوگرافی جذابی است از یک جراح پلاستیک چیرهدست و همچنین ادای احترامی به پیشرفت پزشکی.
آگاتا کریستی (Agatha Christie)، نوشته لوسی ورسلی
در ۳ دسامبر سال ۱۹۲۶، رماننویس مشهور، همسر و دختر خردسال خود را ترک میکند و به مدت ۱۱ روز ناپدید میشود. این ناپدید شدن اسرارآمیز، هسته این بیوگرافی جذاب است. نویسنده با مطرح کردن اتفاقاتی که در آن زمستان رخ داد، قصد دارد متوجه شود که واقعا برای این نویسنده مشهور رمانهای جنایی چه اتفاقی رخ داده است.
هاکسلیها (The Huxleys)، نوشته آلیسون باشفورد
جولین هاکسلی و پدر بزرگش توماس هنری هاکسلی، هر دو از پیروان داروینیسم بودند. آنها یک نبوغ علمی، اشتهای فرهنگی (هر دو شاعر بودند) و به طرز غمانگیزی بیثباتی ذهنی مشترکی داشتند. زندگی این دو شخصیت در این کتاب بیان شده است.
مخترع آینده (Inventor of the Future)، نوشته الک نوالا لی
باکمینستر فولر، معمار و مهندس آمریکایی پیشگام بود. این کتاب قصد دارد که به یک متفکر اصیل و بت در زمینه فناوری، ادای دین بکند؛ کسی که به مثابه رویایی زنده میشود و فراتر از نقصهای خود به بشریت خدمت میکند.
هایک (Hayek)، نوشته بروس کالدول و هانسجورگ کلاوزینگر
این کتاب گزارشی زیبا از یکی از جالبترین چهرههای اقتصادی قرن بیستم است. کتاب مملو از حکایات جذاب است و افسانههای مربوط به اقتصاددان اتریشی-بریتانیایی را بازگو میکند. همچنین این دیدگاه را تایید میکند که هایک مرد بسیار عجیبی بوده است.
حوزه تاریخ:
بوداپست (Budapest)، نوشته ویکتور سبستین
پایتخت مجارستان برای همیشه بین شرق و غرب گیر افتاده است. این پایتخت، درام اروپای مرکزی را با شگفتیها و وحشتهایش در بر میگیرد. نویسنده که در کودکی پس از قیام علیه حکومت کمونیستی در سال ۱۹۵۶ شهر را ترک کرده است، در این کتاب دوران شکوفایی هابسبورگ بوداپست، نقش تاریخی جمعیت یهودی در شکلگیری آن و همچنین غرور و تحقیری را که در شهر مشاهده کرده است، به خوبی مطرح میکند.
محاصره خانه وفاداری (The Siege of Loyalty House)، نوشته جسی چایلدز
موضوع این کتاب تکاندهنده این است که در طول جنگ داخلی چه اتفاقی برای مردم رخ میدهد؛ نظم چقدر سریع و نامحسوس به هرجومرج تبدیل میشود و نجابت جای خود را به ستمگری میدهد. به عبارت دیگر مرز باریکی بین انسانیت و سنگدلی وجود دارد. تمرکز اصلی کتاب بر روی جنگ داخلی انگلیس است، اما میتوان آن را به تمام زمانها و تمام کشورها تعمیم داد.
مار به خود پیچیده در شهر ناپل (The Serpent Coiled in Naples)، نوشته ماریوس کوچیووسکی
برای نوشتن در مورد شهر ناپل باید واقعا شاعر باشید یا بهتر از آن یک کتابفروش قدیمی. نویسنده این کتاب هم شاعر بود و هم کتابفروش، به طوری که اثری لذتبخش را به خوانندگان پیشکش میکند که به اندازه خود شهر بزرگ، گلچین شده، هزارتو مانند، کنایهآمیز و تکاندهنده است.
یک خط لوله از آن عبور میکند (A Pipeline Runs Through It)، نوشته کیت فیشر
این کتاب تاریخچه نفت را از دوران پارینه سنگی تا جنگ جهانی اول، به طور دقیق و ارزشمند مورد بررسی قرار میدهد. در این نوشتار متوجه میشویم که چگونه نفت برای برخی از مردم نفرین و برای برخی دیگر موهبت بوده است.
جهان: تاریخچه خانوادگی (The World: A Family History)، نویسنده سایمون سبگ
این کتاب اگرچه یک کتاب قطور است، اما ارزش خواندن را دارد. در این کتاب، تاریخ بر اساس داستان زندگی خانوادههای برجسته در کشورهای مختلف روایت میشود. نویسنده با بهرهگیری از قلمی طنزآمیز، حماسههایی را روایت میکند که شاید کمتر در مورد آن شنیده باشیم.
حوزه داستان:
خانه آب نباتی (The Candy House)، نوشته جنیفر ایگان
این رمان در مورد سپردن زندگی خصوصی افراد به الگوریتمها است. نویسنده رمان با تسلط کامل به بازیها، اعتیاد و فناوری، یک رمان اجتماعی با شخصیتها و دیدگاههای متعدد خلق کرده است و نشان میدهد که چگونه الگوریتمها ما را از زندگی واقعی خود دور کردهاند.
مارور (Maror)، نوشته لاوی تیدار
فساد، مواد مخدر و ترور در این حماسه وحشیانه که طی چهار دهه در اسرائیل از اوایل دهه ۱۹۷۰ رخ میدهد، به چشم میخورد. این کتاب حول مجموعهای از قتلها میگردد و نویسنده ردپای قتلها را تا لبنان، لس آنجلس، کلمبیا و کانکون تعقیب میکند.
از پیش ناکام (Still Born)، نوشته گوادالوپ نتل
این رمان درباره انتخابهایی است که زنان برای بچهدار شدن میگیرند. رمانی خشن و بدون احساس که شما را با تصمیمات سخت مادرانه آشنا میکند.
درختان (The Trees)، نوشته پرسیوال اورت
شخصی در شهر مانی ایالت میسیسیپی، شروع به کشتن سفید پوستان میکند. سپس داستان پیچیدهتر شده و مناطق گستردهتری را در بر میگیرد. دو کارآگاه نیز شروع به تحقیق در مورد قتلها میکنند. این داستان طنزی گزنده و سیاه دارد و به صورتی بسیار جسورانه در مورد نژادپرستی صحبت میکند.
چیزهای کوچک مانند این (Small Things Like These)، نوشته کلر کیگان
در آستانه کریسمس سال ۱۹۸۵، بیل فرلونگ، یک تاجر زغال سنگ در یکی از شهرهای کوچک ایرلند هنگام تحویل سفارش به صومعه محلی، متوجه وجود زنی میشود که در یک رختشورخانه حبس شده است. این کتاب در عین کوتاه بودن، بسیار جذاب و خواندنی است.
وقتی ما پرنده بودیم (When We Were Birds)، آیانا لوید بانوو
این رمان که در ترینیداد میگذرد، در واقع صحنهای از مبارزات جداگانه دو نفر، از دو طبقه اجتماعی مختلف است. اگرچه در نگاه اولیه با یک حکایت کلیشهای طرف هستیم اما با خواندن رمان متوجه میشویم برخلاف ظاهر کلیشهای آن، با یک داستان بدیع و از نظر احساسی غنی روبرو هستیم.
حوزه فرهنگ و ایده:
از پسران و مردان (Of Boys and Men)، نوشته ریچارد ریوز
از برخی جهات، جهان تحت سلطه مردان باقی مانده است، با این حال مردان در بسیاری از موارد عقب ماندهاند. پسران در بسیاری از کشورها در مدرسه نسبت به دختران عملکرد ضعیفتری دارند و تقریبا در همه جا بیشتر از دختران به زندان میافتند یا خودکشی میکنند. نویسنده در این کتاب اصلاحاتی مانند اینکه پسران یک سال دیرتر به مدرسه بروند را پیشنهاد میکند تا عملکرد آنها بهبود پیدا کند.
زندگی سخت است (Life is Hard)، توسط کیران ستیا
نویسنده کتاب که استاد فلسفه در دانشگاه MIT نیز هست، در این کتاب استدلال میکند که رنج لزوما منجر به کاهش کیفیت زندگی نمیشود. او مطرح میکند که در زندگی، خوبی و سختی میتوانند با هم همراه شوند. این کتاب یک راهنمای انسان دوستانه و تسلیبخش است که شما را به وادی فلسفه میبرد.
طرح فرعی (The Subplot)، نوشته مگان والش
چشمانداز ادبی مدرن چین مملو از افشاگریهای فساد، شعرهای زیبا، کارگران پراحساس و کارآفرینان مسافر است. داستانهایی تخیلی که بسیار جذاب به نظر میرسند. نویسنده تلاش میکند تا برای خوانندگان، کمی از زیبایی ادبیات چین را روشن کند.
پاپیروس (Papyrus)، نوشته ایرنه والهو
این نوشتار، تاریخ تغییر فرهنگی متاثر از کاربرد کتاب را بررسی میکند. نویسنده در این کتاب میگوید؛ نوشتن کلمات و داستانها بر روی پاپیروس به اندازه اینترنت تغییر ایجاد کرد.
شورشیان باشکوه (Magnificent Rebels)، نوشته آندرهآ ولف
این کتاب در مورد گروه «جنا ست» است. باندی از روشنفکران جوان آلمانی است که نقش بزرگی در جنبشی داشتند که به رمانتیسم (Romanticism) معروف شد.
حوزه علم و تکنولوژی:
آهنگ سلول (The Song of the Cell)، نوشته سیدارتا موکرجی
این کتاب یک بررسی مختصر و مفید در مورد نظریه سلولی است و توسط یک سرطانشناس بالینی که استاد دانشگاه کلمبیا نیز میباشد، نوشته شده است. کلیات این کتاب درباره شناخت سلول و آثار فقدان آن در بدن میباشد.
گریزان (Elusive)، نوشته فرانک کلوز
این کتاب گزارشی است از جستجوی طولانی برای یافتن ذره «بوزون هیگز». ذرهای که در سال ۱۹۶۴ وجود آن پیشبینی شده بود، اما تا سال ۲۰۱۲ چهره خود را به جهان نشان نداد. این کتاب همچنین زندگینامه پیتر هیگز، فیزیکدان محجوبی است که این ذره به نام وی نامگذاری شده است.
یک جهان عظیم (An Immense World)، نوشته اد یونگ
حواس انسانی تنها بخش کوچکی از انرژی و اطلاعاتی را که در جهان وجود دارد، درک میکند. حیوانات توانایی بسیار بیشتری دارند، به طوری که برخی از پرندگان میتوانند میدانهای مغناطیسی را حس کنند، زنبورها نور فرابنفش را میبینند و خفاشها محیط اطراف خود را با امواج صوتی درک میکنند. این کتاب با بررسی اینکه چگونه چنین موجوداتی محیط اطراف خود را حس میکنند، ابعاد جهان نامرئی از نظر را بر ما هویدا میکند.
فراتر از اندازه گیری (Beyond Measure)، نوشته جیمز وینسنت
این کتاب تاریخچه اندازهگیری است. این نوشتار، از مقولههای ارسطو گرفته تا طبقهبندی زیستشناسی را بررسی میکند و به این نتیجه میرسد که انسان دارای خاصیتی هست که تمایل دارد موارد مختلف را لیست کند. انسان میخواهد همه چیز را تجزیه کرده و جهان را کمیسازی کند.
ماشین برابری (The Equality Machine)، نوشته اورلی لوبل
اگر شما نیز مانند بسیاری از مردم از هوش مصنوعی میترسید، احتمالا این کتاب را دوست داشته باشید. نویسنده این کتاب یکی از افرادی است که از هوش مصنوعی میترسد. اما پاسخ وی برای مقابله با هوش مصنوعی جالب است؛ وی استدلال میکند راه مقابله با هوش مصنوعی کند کردن سرعت فناوری نیست، بلکه سرعت بخشیدن به آن است.
این دنیای فانی (This Mortal Coil)، نوشته اندرو دوگ
منبع: The Economist
برای پیگیری دقیق وضعیت سنتیمنت بازارهای مالی، اخبار روز و فوری فارکس به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید
بیشتر بخوانید:
از پیش ناکام (Still Born)، نوشته گوادالوپ نتل را چجوری میشود تهیه کرد
سلام رمان از پیش ناکام از پیش ناکام (Still Born)، نوشته گوادالوپ نتل چجوری میشود تهیه کرد