- استرالیا چهاردهمین کشور بزرگ جهان از نظر تولید ناخالص داخلی و پنجاهمین کشور بزرگ از نظر جمعیت است، اما دلار آن در بین پنج ارز برتری است که بیشترین حجم معاملات در جهان را دارند.
- بانک مرکزی این کشور، یعنی بانک مرکزی استرالیا (RBA)، نسبتاً محافظهکار است، نیاز به مهار تورم را جدی میگیرد و معمولا تمایل دارد نرخ بهره را نسبتاً بالا نگه دارد.
- شهرت استرالیا بیشتر به خاطر فراوانی منابع طبیعی و محصولات آن است. در واقع، شهرت آن بطور کلی ناشی از جغرافیای آن است (به ویژه در رابطه با آسیا و سیاست دولت آن در مورد ثبات نرخ بهره در سطوح بالا و اقتصاد پایدار).
- دلار استرالیا از نظر ماهیت، بدون چرخه مشخص، و عملا نوسانی است. زیرا مبنای ارزشگذاری آن، کاملا به قیمت کامودیتیها بستگی دارد که آنها نیز از نظر تاریخی نوسانی هستند.
- استرالیا اخیراً با رقابت بیشتر از سوی چین روبرو شده است، زیرا چین نیز به گزینه مطلوبی برای سرمایهگذاران خارجی تبدیل شده است که میخواهند داراییهای خود را به خارج از کشور منتقل کنند.
فارکس، یک بازار محبوب در بین سرمایهگذاران و معاملهگران است. حجم معاملات و میزان نقدینگی در این بازار بسیار بالاست، و معامله در آن به صورت ۲۴ ساعته در طول شبانهروز در جریان است. در این بازار، امکان دریافت اهرمهای بالا حتی برای معاملهگران بسیار خرد نیز وجود دارد. علاوه بر این، فعالیت در فارکس فرصت معامله بر اساس دارایی کشورها و اقتصادها نسبت به هم را، در برابر ویژگیهای خاص شرکتها (بازار سهام) فراهم میکند.
با وجود بسیاری از خصوصیات جذاب، بازار فارکس بازاری بسیار گسترده، پیچیده و به طرز بیرحمانهای رقابتی است. بانکهای بزرگ، موسسات معاملاتی و صندوقها بطور کامل بر بازار تسلط دارند و به سرعت هرگونه اطلاعات جدید را در قیمت لحاظ میکنند. در واقع، برای یک معاملهگر فارکس غیرممکن است که بداند در هر لحظه دارد با چه کسی معامله میکند.
بازار فارکس جای مناسبی برای افرادی که آمادگی یا دانش کافی ندارند، نیست. برای انجام معاملاتی سودمند در بازار ارزهای خارجی، معاملهگران باید به صورت اساسی در مورد هفت ارز اصلی آگاه باشند. این دانش نه تنها باید آمار اقتصادی بهروز کشورها را درنظر بگیرد، بلکه باید زیربنای اقتصادهای مربوطه و عوامل ویژهای را که میتواند بر ارز کشورها تأثیر بگذارد نیز، در بر بگیرد. (پوند به عنوان مثال یکی از محبوبترین ارزهای معاملاتی در جهان است که به شدت تحت تأثیر این عوامل قرار دارد.)
آشنایی با دلار استرالیا
استرالیا کشور بزرگی نیست و تا سال ۲۰۱۹، از نظر تولید ناخالص داخلی، رتبه ۱۴ در جهان، یعنی کمتر از یک دهم تولید ناخالص داخلی ایالات متحده، و رتبه ۵۰ از نظر جمعیت و رتبه ۲۵ از نظر ارزش صادرات بود. با این وجود، دلار استرالیا در بین پنج ارز برتر که بیشترین حجم معاملات در جهان را دارند، قرار دارد. جالب اینجاست که دلار استرالیا از سال ۱۹۸۳ تا کنون همیشه یک ارز با شناوری آزاد بوده است.
استرالیا، محبوبیت خود در میان معاملهگران ارز را مدیون ۳ عامل است، زمین شناسی، جغرافیا، و سیاستهای دولتی. از لحاظ زمینشناسی، استرالیا منابع طبیعی زیادی را در اختیار دارد که تقاضای زیادی برای آنها وجود دارد، از جمله نفت، طلا، محصولات کشاورزی، الماس، سنگ آهن، اورانیوم، نیکل و زغال سنگ. جغرافیا نیز این کشور را به عنوان یک شریک تجاری منتخب برای بسیاری از اقتصادهای آسیایی که با سرعت زیادی در حال رشد هستند و نیازهای تقریبا نامحدودی به منابع دارند، قرار داده است. سیاستهای دولتی در این کشور، منجر به نرخهای بهره بالا و نسبتاً پایدار، دولت و اقتصاد باثبات، عدم مداخله در بازارهای ارز، رویکرد غربی در تجارت و حاکمیت قانونی شده که در این منطقه معمول شناخته نمیشود.
هر یک از ارزهای معاملاتی اصلی در جهان توسط بانک مرکزی کشور صادرکننده آن کنترل میشود (یا حداقل به شدت تحت تاثیر آن قرار دارد). در مورد دلار استرالیا، این بانک، بانک مرکزی استرالیا (Reserve Bank of Australia) است. RBA یا همان بانک مرکزی استرالیا یک نهاد نسبتا محافظهکار است که به مداخلات مکرر در بازار ارز عادت ندارد. علاوه بر این، با توجه به اینکه تقریباً همه بانکهای مرکزی وظیفه کنترل تورم را دارند، بانک مرکزی استرالیا این موضوع را نسبتاً جدی میگیرد و به همین دلیل استرالیا اغلب دارای بالاترین نرخهای بهره در بین کشورهای توسعهیافته است.
با این حال، حتی نرخهای بهره نسبتاً بالا نیز برای جلوگیری از بوجود آمدن حباب مسکن در استرالیا کافی نبوده است. همچنین شایان ذکر است که بانک مرکزی استرالیا اغلب به دلیل غیرقابلپیشبینی بودن چرخه کامودیتیها و تأثیر آن بر تراز تجاری و حساب سرمایه کشور، به چالش کشیده میشود.
اقتصادی که پشت دلار استرالیا قرار دارد
با توجه به قرار داشتن استرالیا در رتبه چهاردهم بین اقتصادهای بزرگ از نظر تولید ناخالص داخلی (برحسب دلار آمریکا)، دلار آن در میان ارزهای اصلی، در رتبههای پایین قرار دارد. در میان کشورهای توسعهیافته، استرالیا به دلیل وابستگی شدید به کامودیتیها، جایگاه متمایزی دارد. استخراج معادن (شامل انرژی) که نیکل سهم قابل توجهی از آن را دارد، بیش از ۸ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد. کشاورزی نیز یک جزء حیاتی برای اقتصاد استرالیا است، زیرا بیش از ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی آن به کشاورزی (و بخش های مرتبط) وابسته بوده و درصد زیادی از تولیداتش به خارج از کشور صادر میشود.
ثروت ناشی از منابع طبیعی استرالیا، تأثیر عمده مثبتی بر اقتصاد این کشور نداشته است. حتی با وجود سیاست آزادسازی اقتصادی که به اوایل دهه ۱۹۸۰ برمی گردد، استرالیا هرگز موفق به توسعه یک بخش پیشرفته تولید داخلی نشده است. این کشور دارای کسری حساب تجاری بزرگ و سطح نسبتاً بالایی از بدهی خارجی است. استرالیا همچنین، از حباب مسکن داخلی خود نیز رنج میبرد و دارای بالاترین نرخ بهره در بین کشورهای توسعهیافته نیز هست.
محرکهای دلار استرالیا
به دلیل این که مدلهای اقتصادی معمولاً بر تعداد بسیار کمی از متغیرهای اقتصادی مبتنی هستند (گاهی اوقات فقط یک متغیر مانند نرخ بهره)، بنابراین مدلهای اقتصادی طراحیشده برای محاسبه نرخ «منصفانه» مبادله ارزها، در مقایسه با قیمتگذاریهای واقعی در بازار تا حدودی نادرست بنظر میرسند. در عمل، معاملهگران طیف بسیار وسیعتری از دادههای اقتصادی را در تصمیمات معاملاتی خود دخیل میکنند و چشمانداز سفتهبازانه آنها نیز میتواند نرخها را تغییر دهد، درست همانطور که خوشبینی یا بدبینی سرمایهگذاران میتواند قیمت سهام را به بالاتر یا پایینتر از ارزشی بنیادی آنها، حرکت دهد.
دادههای اصلی اقتصادی شامل انتشار آمار تولید ناخالص داخلی، خرده فروشی، تولیدات صنعتی، تورم و تراز تجاری است. این آمار در فواصل زمانی منظم منتشر میشوند و بسیاری از بروکرها، و همچنین بسیاری از منابع اطلاعاتی مالی مانند وال استریت ژورنال و بلومبرگ، این اطلاعات را به صورت رایگان در دسترس همه قرار میدهند. سرمایهگذاران همچنین باید به اطلاعات مربوط به اشتغال، نرخ بهره (از جمله جلسات برنامه ریزی شده بانک مرکزی) و جریان اخبار روزانه نیز توجه داشته باشند. بلایای طبیعی، انتخابات و سیاستهای جدید دولتی همگی از اتفاقاتی هستند که میتواند تأثیرات قابل توجهی بر نرخ ارز داشته باشند.
با این حال، در استرالیا، عوامل دیگری نیز وجود دارد که باید آنها را مورد توجه قرار داد. اقتصاد استرالیا توسط کالاها (هم فلزات و هم غلات) هدایت میشود و گزارشهای مربوط به کاشت محصولات، آب و هوا، برداشت، تولید معادن و قیمت فلزات همگی میتوانند بر ارزش دلار استرالیا تاثیرگذار باشد. خوشبختانه، یافتن این دادهها کار سختی نیست. دفتر علوم و اقتصاد کشاورزی و منابع استرالیا (ABARES) گزارشهای منظمی را تهیه میکند که به صورت رایگان در اینترنت در دسترس هستند.
در کنار این عوامل، قدرت دلار استرالیا به شدت به ارتباطش با آسیا و چرخه کالاها، و همچنین این موضوع که نسبت به سایر ارزهای اصلی موقعیتی تا حدودی ضد چرخهای دارد، مرتبط است. تقاضا در چین، هند و تا حدی ژاپن برای منابع طبیعی، ارزش دلار استرالیا را در دورههای گذشته افزایش داده است، و در صورت کاهش تقاضا برای کامدیتیها کاهش خواهد یافت.
به طور کلی، در حالی که قیمتهای بالای منابع باعث نگرانی سرمایهگذاران از سلامت و پایداری رشد اقتصادهای اروپا، آمریکای شمالی و ژاپن میشود، اما اقتصاد استرالیا معمولاً در این شرایط سالم به نظر میرسد. این امر، دلار استرالیا را به یک انتخاب محبوب برای معاملهگرانی که به دنبال سرمایهگذاری بر روی کامودیتیها هستند، تبدیل میکند. در همین حال، سرمایهگذاران به دنبال فروش داراییهای مرتبط با کشورهایی خواهند بود که احتمالاً به دلیل هزینههای واردات بالاتر، متضرر میشوند.
ویژگیهای منحصر به فرد دلار استرالیا
کنترل نرخ بهره و تورم در استرالیا به دلیل وابستگی بسیار زیاد این کشور به کامودیتیها و زیربنای صنعتی نسبتاً کوچک داخلی، پیچیده است. این امر، منجر به کسری حساب جاری بزرگ و پایدار در بیشتر تاریخ استرالیا پس از جنگ جهانی دوم شده است. اگرچه بدهی استرالیا به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی قابل توجه نیست، اما افزایش هزینهکرد دولت این موضوع را به یک نگرانی بالقوه تبدیل کرده است.
واحد پول استرالیا همچنین به طور غیرمعمولی، نوسانی و ضد چرخهای است. اکثر اقتصادهای توسعهیافته بزرگ به صورت دوتا دوتا با یکدیگر تجارت میکنند (حداقل تا حدودی به دلیل ارتباطات تجاری گسترده بین آنها)، اما اقتصاد استرالیا متفاوت است. استرالیا در زمینه صادرات، محصولات صنعتی نسبتاً کمی تولید میکند و مقصد بیشتر صادرات این کشور اقتصادهای رو به رشد آسیا است. گفتنی است، در حالی که استرالیا از درجه خاصی از استقلال نسبت به سایر اقتصادهای بزرگ جهان برخوردار است، اما سلامت این کشور بشدت با قیمت کامودیتیها مرتبط است و نوسانات در قیمت کامودیتیها نوسانات زیادی را در ارز این کشور ایجاد میکند.
معاملات حملی: دلار استرالیا اغلب در سمت دیگر معاملات حملی قرار دارد که منشا آنها ین ژاپن است. از آنجایی که نرخهای بهره ژاپن بسیار پایین است، و نرخهای بهره استرالیا بسیار بالا است، و هر دو کشور کم و بیش از نظر منطقه زمانی همپوشانی دارند، داراییهای ارزشگذاری شده با دلار استرالیا، انتخابهای جذابی برای معاملهگران حملی است. به دلیل این ارتباط، گمانهزنیها در مورد حرکت نرخ بهره در هر یک از کشورها، میتواند تأثیر نامتناسبی بر ارز آنها داشته باشد. در این استراتژی معاملاتی حتی اگر نرخ مبادله این جفت ارز یک سنت هم تغییر نکند، باز هم میتواند بازدهی داشته باشد.
عوامل منطقهای: استرالیا اغلب در منطقه خود به دلیل دولت فوقالعاده باثبات و طرفدار بازار آزاد، کشوری برجسته است. البته، ظهور چین بر نقش استرالیا در منطقه تأثیرگذار بوده است. چین مقصد مناسبتری برای سرمایهگذاران آسیای جنوب شرقی است که میخواهند داراییهای خود را به خارج از کشور منتقل کنند. چین و هند تأثیرات قابل توجهی بر عملکرد تجاری و اقتصادی استرالیا نیز دارند. هند و چین هر دو واردکنندگان بزرگ کامودیتیهای تولیدشده در استرالیا هستند و استرالیا نیز به نوبه خود واردکننده بزرگ ماشین آلات و کالاهای مصرفی تولیدشده در آن کشورها است.
برخی از مبانی معاملاتی جفتارز AUDUSD
- AUDUSD به دلیل قابلیت نقدشوندگی بالا، اسپردهای نسبتاً جذاب و پیوند با روندهای اقتصادی جهان، یکی از جفتارزهای مورد علاقه معاملهگران فارکس است.
- AUDUSD اغلب به سرعت به دادههای اقتصادی و سیاستهای بانکهای مرکزی واکنش نشان داده و فرصتهای معاملاتی متعددی را ارائه میکند.
در ادامه، دیدگاههای اصلی تحلیل فاندامنتال فارکس و به دنبال آن، نکات پیشرفتهای برای معامله جفتارز AUDUSD ارائه میشود.
AUDUSDیا آزی دلار چیست؟
AUDUSD مخفف جفتارز دلار استرالیا / دلار آمریکا است که در اصطلاح عامبانه با نام آزی/دلار (Aussie/Dollar) هم شناخته میشود. این که چند دلار آمریکا برای خرید یک دلار استرالیا لازم است، توسط این جفتارز نمایش داده میشود. در این جفتارز، دلار استرالیا (AUD) ارز پایه و دلار آمریکا (USD) ارز مظنه (یا «ارز مقابل») است. AUDUSD یکی از پرمعاملهترین جفتارزها در معاملات فارکس بوده و معمولاً نسبت به قیمت کامودیتیها و احساسات ریسکپذیری بازار حساس است.
چرا AUDUSD را معامله کنیم؟
بر اساس گزارش بانک تسویه بین المللی (BIS)، دلار استرالیا با اختصاص ۶.۸ درصد از گردش مالی ارزی جهان به خود در سال ۲۰۱۹، پنجمین ارز پرمعامله در بازارهای جهانی ارز است. این موسسه، آمار را با همکاری بانکهای مرکزی جمعآوری میکند و منبع خوبی برای سنجش اندازه بازار جهانی ارزها است. توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که سرمایهگذاران غیرسازمانی، یا خرد و/یا شخصی، قادر به معامله مستقیم در این بازار بین بانکی نیستند.
آزی دلار به عنوان یک ارز وابسته به ریسک، یا وابسته به رشد اقتصادی تلقی میشود. مانند دلار کانادا یا دلار نیوزلند، دلار استرالیا به دلیل صادرات مواد خام زیاد، میتواند نسبت به نوسانات قیمت کالاها بسیار حساس باشد.
در ادامه مزایای اصلی معامله AUDUSD آورده شده است:
قابلیت نقدشوندگی:
آزی/دلار یک جفتارز با قابلیت نقدشوندگی بسیار بالاست، زیرا یکی از پرمعاملهترین جفتارزها در جهان است. نقدشوندگی بالا باعث سهولت در معامله، کاهش لغزش قیمت (slippage) و اسپرد کمتر به خاطر عمق بالای بازار میشود. این موضوع، جفتارز را برابر شوکهای خارجی که ممکن است به آن وارد شود محافظت میکند. نقدشوندگی در فارکس یکی از فاکتورهای مهم برای معاملهگران است، زیرا توانایی یک جفتارز را هنگام خرید/فروش در اندازههای قابل توجه، بدون تغییرات قیمتی زیاد میسنجد.
اسپرد کم:
AUDUSD بهعنوان یک جفتارز پرمعامله، اسپرد نسبتاً کمی برای معاملهگران خرد دارد. این امر میتواند هزینه کلی معاملات را که اغلب در انتخاب جفتارز مورد توجه قرار میگیرد، کاهش دهد.
معاملات ۲۴ ساعته:
آزی/دلار در ۲۴ ساعت شبانهروز از دوشنبه تا جمعه قابل معامله است و تجربه معاملاتی یکپارچه و شرایط ورود و خروج آسانی را به معاملهگران ارائه میدهد.
معامله AUDUSD با استفاده از تحلیل بنیادی
دلار استرالیا، یک ارز وابسته به ریسکپذیری و قیمت کالاها:
- دلار استرالیا یک ارز عمده وابسته به ریسک است، به این معنی که نسبت به روند کلی احساسات ریسکپذیری بازار بسیار حساس است. AUDUSD در شرایط مطلوب بازار، به سمت بالا حرکت میکند و در مواجهه با شرایط ریسکگریزی بازار، افت میکند.
- قیمت کالاهای اصلی صادراتی استرالیا – سنگ آهن، طلا، زغال سنگ، مس – نیز ممکن است بر AUDUSD تاثیرگذار باشد. مطالعه این همبستگیها و درک معیارهای اساسی پشت یک جفتارز میتواند عملکرد معاملهگران را بهبود بخشد.
دادههای اقتصادی استرالیا، سیاست بانک مرکزی استرالیا، و نفوذ چین:
- نرخ مبادله آزی/دلار نشاندهنده قدرت اساسی ارز استرالیا در برابر دلار آمریکا است و بنابراین ارتباط نزدیکی با دادههای اقتصادی استرالیا، مانند اشتغال، رشد تولید ناخالص داخلی، اطمینان مصرفکننده، تورم و غیره دارد. در زمانهایی که اقتصاد رونق دارد، رشد داخلی و تقاضای خارجی قوی، دلار استرالیا را تقویت میکند. و برعکس، در زمانهای رکود، رشد آهستهتر اقتصادی و تقاضای خارجی کمتر، معمولا منجر به ضعیف شدن AUDUSD میشود.
- یکی دیگر از محرکهای کلیدی آزی/دلار، بانک مرکزی استرالیا (RBA) است که نرخ بهره کوتاهمدت هدف را تعیین و دستورالعملهای سیاست پولی را در اولین سهشنبه هر ماه منتشر میکند. یک بیانیه دوویش و/یا اعلام کاهش نرخ بهره ممکن است منجر به افت AUDUSD شود. و برعکس، یک بیانیه هاوکیش و/یا اعلام افزایش نرخ بهره ممکن است منجر به افزایش AUDUSD شود. در طول رکود اقتصاد مانند زمان همهگیری کووید-۱۹، بانک مرکزی استرالیا نرخ بهره را به ۰.۲۵ درصد کاهش داد که منجر به کاهش شدید AUDUSD شد. برای دسترسی به جدول تاریخ بیانیههای سیاستهای پولی بانک مرکزی استرالیا، میتوانید به وبسایتهای تقویم اقتصادی یا تقویم بانکهای مرکزی مانند DailyFXcentral مراجعه کنید.
- آزی دلار همچنین امکان دارد در پاسخ به دادههای اقتصادی چین، به دلیل روابط نزدیک اقتصادی بین این دو کشور، به سرعت نوسان کند. تولید ناخالص داخلی چین، PMI تولیدی، تولیدات صنعتی و آمار خردهفروشی از جمله دادههای کلیدی چین هستند که بر معاملات این جفت ارز تأثیر میگذارند.
سخن پایانی
پیشبینی نرخ ارزها بسیار دشوار است و اغلب مدلها به ندرت برای مدتی بیشتر از یک دوره کوتاه کار میکنند. در حالی که مدلهای مبتنی بر اقتصاد به ندرت برای معاملهگران کوتاه مدت مفید هستند، اما این شرایط اقتصادی است که روندهای بلندمدت را شکل میدهد.
استرالیا کشوری نسبتاً ثروتمند، اما کوچک است و به شدت به کالاهای کشاورزی و معدنی وابسته است. نرخهای بهره بالا و هزینههای غیررقابتی شرایط رقابت را برای کسبوکارهای استرالیایی دشوار میکند. همچنین این کشور فاقد زیرساختهای تولید قوی است. با در نظر گرفتن این موضوع، دلار استرالیا احتمالاً به فعالیت بر اساس قیمت کالاها، سلامت واردکنندگان عمده آسیایی منابعش و نرخهای بهره بالا ادامه خواهد داد. اگرچه باید وضعیت اقتصاد استرالیا برای استرالیاییها نگرانکننده باشد، اما بعید است که حتی با افزایش ارزش یوان چین در منطقه، از ارزش دلار استرالیا کاسته شود.