بروکر ارانته
مطالب پیشنهادی
دوره اوراق قرضه
دوره طلا
اشتراک گذاری
برچسب‌ها

آشنایی با سازوکار بانک مرکزی نیوزلند (RBNZ)

آشنایی با سازوکار بانک مرکزی نیوزلند (RBNZ)

بانک مرکزی نیوزلند (Reserve Bank of New Zealand) به عنوان بانک مرکزی، سیاست‌های پولی را با هدف حفظ ثبات قیمت‌ها و اقتدار سیستم مالی در این کشور تنظیم می‌کند. RBNZ مستقیما بر بازار فارکس تأثیر می‌گذارد، از این رو نشست‌های سیاست‌گذاری و تصمیماتی که اتخاذ می‌کنند، برای معامله‌گران از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

هدف اصلی RBNZ، حفظ ثبات سیستم مالی نیوزلند است. این بانک با ایجاد یک سیستم پولی_مالی سالم و کارآمد به مردم، جوامع و کسب‌وکارها این اطمینان را می‌دهد که در زندگی روزمره خود هزینه کنند، وام بگیرند و پس‌انداز کنند.

نکات کلیدی
  • رزرو بانک نیوزلند، بانک مرکزی این کشور است.
  • بانک مرکزی سیاست‌های پولی را مدیریت، بخش مالی را تنظیم و واحد پول کشور یعنی دلار نیوزیلند (NZD) را چاپ می‌کند.
  • دلار نیوزیلند با توجه به اندازه و اهمیت اقتصاد این کشور، نقش پررنگی در بازارهای ارز ایفا می‌کند.

 

آشنایی با بانک مرکزی نیوزلند

بانک مرکزی نیوزلند علاوه بر حفظ ثبات سیستم مالی کشور، مسئولیت حفظ سیاست‌های پولی، رفع نیازهای ارزی مردم و ارائه خدمات پشتیبانی برای سایر بانک‌های این کشور را نیز بر عهده دارد.

نقش رزرو بانک

  • مدیریت تورم برای ثابت نگه داشتن قیمت‌ها و در عین حال حمایت از حداکثر اشتغال پایدار
  • قانون‌گذاری برای بانک‌ها، بیمه‌ها و شرکت‌های مالی
  • چاپ اسکناس و سکه نیوزلند
  • راه اندازی سیستم‌های موثر پرداخت و تسویه یک‌جا

در سال 2007، دولت نیوزلند تصمیم گرفت تا نقش RBNZ را با افزایش حیطه نظارتی آن، گسترش دهد تا نه تنها بانک‌ها، بلکه انجمن‌های ساختمانی، اتحادیه‌های اعتباری، شرکت‌های بیمه و شرکت‌های مالی را نیز شامل شود. باید توجه داشت که روزانه در حدود 30 میلیارد دلار تراکنش از طریق سیستم‌های پرداخت و تسویه بانکی انجام می‌شود.

RBNZ در سال 1934 پس از تصویب قانون رزرو بانک در سال 1933 تأسیس شد. بانک مرکزی نیوزلند به صورت مستقل از دولت فعالیت می‌کند. این بدان معناست که این بانک برای دستیابی به اهداف بلندمدت خود در سیستم مالی از استقلال عملیاتی برخوردار است. در اینجا توجه به این نکته لازم است که اگرچه رزرو بانک به صورت مستقل فعالیت می‌کند، اما این بانک کاملاً متعلق به دولت نیوزلند است و درآمد مازاد آن به حساب‌ دولت واریز می‌شود.

مسئولیت‌های بانک مرکزی نیوزلند

بانک مرکزی اختیارات خود را نه تنها از قانون رزرو بانک در سال 1933، بلکه از قانون سپرده‌گذاران غیربانکی در سال 2013، قانون بیمه (نظارت احتیاطی) در سال 2010 و قانون مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم در سال 2009 به دست آورده است.

این بانک، سیاست‌های پولی را به منظور ارتقای ثبات قیمت‌ها و ایجاد حداکثر اشتغال در اقتصاد نیوزیلند اعمال می‌کند و برای مدیریت سیاست پولی؛ نرخ بهره نقدی رسمی شبانه وام‌دهی به بانک‌ها را تعیین کرده و با خرید و فروش اوراق قرضه دولتی در عملیات کنترل بازار داخلی شرکت می‌کند. همچنین رزرو بانک در زمان بحران‌های مالی با پایین آوردن نرخ بهره، سیاست تسهیل کمی (QE) را به کار می‌گیرد.

آشنایی با سازوکار بانک مرکزی نیوزلند (RBNZ)

در نمودار بالا تغییرات نرخ بهره رسمی (Official Cash Rate) را در نیوزلند از سال 2000 تا به امروز، مشاهده می‌کنید. OCR نرخی است که توسط RBNZ به منظور  حمایت از حداکثر اشتغال پایدار و در عین حال حفظ ثبات قیمت در میان مدت تعیین می‌شود. این نرخ بر قیمت استقراض پول در نیوزلند تأثیر می‌گذارد و ابزاری را برای تأثیرگذاری بر سطح فعالیت اقتصادی و تورم در اختیار رزرو بانک قرار می‌دهد.

تاثیر نرخ بهره بر اقتصاد

بانک مرکزی نیوزلند زمانی که قصد تحریک اقتصادی (GDP) را داشته باشد، نرخ بهره را کاهش می‌دهد و زمانی که قصد مهار تورم ناشی از عملکرد بالای اقتصاد را داشته باشد، نرخ بهره را افزایش می‌دهد.

نرخ بهره پایین‌تر می‌تواند اقتصاد را به روش‌های زیر تحریک کند:

۱. کسب و کارها می‌توانند وام بگیرند و در پروژه‌هایی سرمایه‌گذاری کنند که بیشتر از نرخ وام، بازدهی دارند.

۲. زمانی که نرخ بهره پایین‌تر باشد، بازار سهام با نرخ کمتری تنزیل می‌شود و در نتیجه، ارزش بازار سهام افزایش می‌یابد که این پدیده باعث ایجاد «اثر ثروت» خواهد شد.

۳. مردم پول خود را در اقتصاد (سهام و دیگر دارایی‌ها) سرمایه‌گذاری می‌کنند؛ زیرا سود حاصل از این سرمایه‌گذاری‌ها نسبت به گذشته افزایش خواهد یافت.

چگونه می‌توان براساس تصمیمات RBNZ در مورد نرخ بهره معامله کرد؟

جدول زیر سناریوهای ممکن در مورد نتیجه حاصل از تغییر انتظارات مرتبط با نرخ بهره را به تصویر می‌کشد. معامله‌گران می‌توانند با استفاده از این اطلاعات، پیش‌بینی کنند که آیا ارزش ارز افزایش یا کاهش می‌یابد و چگونه باید در چنین موقعیتی معامله کنند.

انتظارات بازار نتایج واقعی تاثیر FX از نتایج
افزایش نرخ بهره ثابت ماندن نرخ بهره تضعیف ارز
کاهش نرخ بهره ثابت ماندن نرخ بهره تقویت ارز
ثابت ماندن نرخ بهره افزایش نرخ بهره تقویت ارز
ثابت ماندن نرخ بهره کاهش نرخ بهره تضعیف ارز

بیشتر بخوانید: سیاست تسهیل کمی یا QE چیست و چرا توسط بانک‌های مرکزی انجام می‌شود؟

علاوه بر توسعه سیاست‌های پولی، نظارتی و مالی، رزرو بانک چند مسئولیت دیگر نیز بر عهده دارد.

یکی از وظایف اصلی بانک مرکزی نیوزلند، انتشار ارز این کشور است که دلار نیوزلند (NZD) نام دارد. NZD که با نام کیوی (kiwi) یا دلار کیوی نیز شناخته می‌شود، یکی از ارزهای پرمعامله در جهان به شمار رفته و در حدود 2 درصد از حجم معاملات ارزی جهان را به خود اختصاص می‌دهد که سهم بزرگی در مقایسه با اندازه اقتصاد این کشور محسوب می‌شود. این ارز در سال 1967، با نرخ برابری دو دلار به ازای یک پوند معرفی شد. در ابتدا دلار نیوزیلند به دلار آمریکا گره زده شده بود؛ با نرخ تبادل 1.43 دلار آمریکا به ازای یک دلار نیوزلند، اما از سال 1985 به بعد، ارزش‌گذاری این ارز به حالت شناور درآمد. لازم به توضیح است که NZD به طور قابل توجهی در معرض نوسانات قیمت محصولات لبنی است، زیرا نیوزلند صادرکننده برتر لبنیات است.

RBNZ مسئول تنظیم قانون برای بانک‌ها، بیمه‌گران و سپرده‌گذاران غیربانکی مانند اتحادیه‌های اعتباری است. از ماه می سال 2020، تعداد 27 بانک ثبت شده وجود دارد که رزرو بانک نیوزلند بر آنها نظارت دارد. این بانک همچنین مسئولیت نظارت و اجرای سیستم‌های پرداخت در داخل کشور را نیز بر عهده دارد.

در ادامه باهم برخی نکات جانبی جالب توجه درمورد این بانک را مرور خواهیم کرد.

ارزش‌های مورد تاکید RBNZ

ارزش‌های این بانک، رفتارها را هدایت کرده و پایه‌ای را برای شکوفایی این کشور فراهم می‌کند.

این ارزش‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • نوآوری؛ از دانشی سرچشمه می‌گیرد که از دیدگاه‌های متنوع به دست آمده است.
  • تمامیت؛ از طریق خود اندیشی و الگوبرداری از اصول مشترک تقویت می‌شود.
  • پذیرش؛ نقاط قوت فردی کل مجموعه را به هم پیوند می‌دهد و انعطاف پذیری و موفقیت جمعی را ممکن می‌سازد.

نام تجاری RBNZ

نام تجاری این بانک، منعکس کننده هدف آن است: اقتصاد پایدار، زندگی پایدار. 

رزرو بانک نام تجاری خود را در ژوئن سال 2021 به روز کرد. این اولین تغییر قابل توجه در نام تجاری این بانک از زمان تاسیس آن بود. در کنار لوگوی جدید، برند به روز شده این بانک به زبان و تصاویر هوشمند، ساده و روزمره تاکید دارد تا تنوع مردمی این کشور را منعکس کند.

این به‌روزرسانی گام دیگری در راستای هدف بانک برای مدرن کردن نحوه برقراری ارتباط از راه‌های متنوع‌تر است.

لوگوی RBNZ

لوگوی رزرو بانک بر اساس روایت نیوزلندی‌ها، دربرگیرنده طرحی است که به نوعی نگهبان سیستم مالی را به تصویر می‌کشد.

آشنایی با سازوکار بانک مرکزی نیوزلند (RBNZ)

خطوط رو به بالای لوگو بخش‌های مختلف سیستم مالی را نمایش می‌دهند که با هم کار می‌کنند. دو خط بالای لوگو، تداعی کننده حفاظت از اکوسیستم مالی است. حرکت رو به بالای لوگو، نمونه‌ای از مردم این کشور است که با هدف مشترک ایجاد رفاه اقتصادی و شکوفایی با هم متحد شده‌اند و در حال فعالیت هستند. مثلث سفید تشکیل شده در فضای پایین لوگو نشان دهنده سه ارزش این بانک یعنی نوآوری، تمامیت و پذیرش است که یک پایه محکم برای اکوسیستم این کشور را ایجاد می‌کنند.

منبع: RBNZ, Investopedia

 

برای پیگیری دقیق وضعیت سنتیمنت بازارهای مالی، اخبار روز و فوری فارکس به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید

بیشتر بخوانید: 

اولین نفر از اخبار و اطلاعیه ها با خبر شو

ایمیل خود را وارد نمایید تا از اطلاعیه ها و تخفیفات ما زودتر باخبر شوی…

1 دیدگاه در “آشنایی با سازوکار بانک مرکزی نیوزلند (RBNZ)
  1. عالی و کامل بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟