افت سرمایه (Drawdown) چیست و چگونه باید کنترل شود؟

زمان مطالعه: 14 دقیقه

همه معامله‌گران دوست دارند که تمام معاملات آنها منجر به سود شود. با این حال، این اتفاق همیشه ممکن نیست. ضرر کردن یک امر بسیار رایج در معامله‌گری است. حتی معامله‌گرانی که سود سرشاری از معاملات خود کسب می‌کنند نیز گاهی در دوره‌هایی کاهش زیادی در سرمایه خود تجربه می‌کنند.

در این میان درک «افت سرمایه» و نحوه مدیریت آن بسیار مهم است. به خصوص اینکه در شرایط ناپایدار اقتصادی ممکن است حتی بهترین سیستم‌های معاملاتی نیز دچار مشکل شوند.

دراداون چیست؟

افت سرمایه (Drawdown) چیست و چگونه باید کنترل شود؟

منظور از افت سرمایه (drawdown)، کاهش ارزش سبد سرمایه‌گذاری یا پرتفولیو یک سرمایه‌گذار نسبت به ماکزیمم مقدار آن در یک دوره زمانی مشخص است که به صورت درصد اندازه‌گیری می‌شود. بنابراین، افت سرمایه یعنی انقباض در ارزش یک پرتفوی. با استفاده از این تعریف، تنها زمانی می‌توان دراداون را محاسبه کرد که پورتفولیو پس از یک افت، مجدداً شروع به افزایش کند. به دلیل یک سری از اختلافات جزئی، تعاریف مختلفی برای افت سرمایه وجود دارد، از جمله استفاده از یک افق زمانی خاص برای اندازه‌گیری دراداون مانند سه ماهه یا سالانه.

استفاده از روش محاسبه ۹۰ روزه یا سه‌ماهه برای افت سرمایه، معامله‌گران را قادر می‌سازد میزان کاهش سرمایه خود را در دوره‌های زمانی مختلف با یکدیگر مقایسه کنند. این نوع تجزیه و تحلیل، یک تحلیل دوره‌ای است که در آن دوره‌ها می‌توانند از یک روز معین در طول عمر صندوق سرمایه‌گذاری یا در ابتدای هر ماه شروع شوند. در این شرایط، یک مدیر سرمایه‌گذاری به دنبال بدترین دراداون ، در طول یک دوره مشخص مثلاً سه‌ماهه است، که حداکثر افت سرمایه (Maximum Drawdown) نامیده می‌شود. برخی از مدیران سرمایه‌گذاری، حتی حداکثر افت سرمایه را در یک دوره خاص، از زمان شروع آن دوره در نظر می‌گیرند.

حداکثر افت سرمایه

حداکثر افت سرمایه (Maximum drawdown)، منعکس کننده حداکثر ضرری است که شما در پرتفوی خود تجربه کرده‌اید. این معیار زمانی برای شما حائز اهمیت است که در حال تجزیه و تحلیل پرتفوی خود یا سایر معامله‌گران هستید تا تعیین کنید که آیا می‌خواهید سرمایه خود را در اختیار آنها قرار بدهید یا خیر.

دوره مستر کلاس طلا

مشاهده رایگان دوره آموزشی طلا

قسمت 1 تا 3 دوره مستر کلاس طلا، جامع‌ترین و کامل‌ترین دوره آموزشی طلا را از طریق لینک زیر مشاهده کنید

حداکثر افت سرمایه معیاری است برای اندازه‌گیری بزرگترین دراداون از اوج سرمایه در پرتفوی شما تا پایین‌ترین حد سرمایه در طول تاریخچه پرتفوی. تنها زمانی که یک سقف جدید ایجاد می‌شود، می‌توانید حداکثر افت سرمایه را اندازه‌گیری کنید. فرمول حداکثر دراداون به صورت زیر است:

اوج سرمایه ÷ (پایین ترین حد سرمایه – اوج سرمایه)

در اینجا مثالی برای محاسبه حداکثر افت سرمایه آورده شده است. فرض کنید پوتفوی خود را با ۵ هزار دلار شروع کرده‌اید و ارزش آن به ۱۰ هزار دلار می‌رسد و سپس به ۴ هزار دلار کاهش و بعد از آن به ۱۲ هزار دلار افزایش می‌یابد، مجددا ارزش پورتفوی به ۳ هزار دلار کاهش یافته و در نهایت به ۱۳ هزار دلار افزایش می‌یابد.

در این حالت، حداکثر دراداون برابر است با: ۷۵% = ۱۲۰۰۰ ÷ (۳۰۰۰ – ۱۲۰۰۰)

دقت کنید که بالاترین اوج پرتفوی شما ۱۳ هزار دلار است که در محاسبه حداکثر افت سرمایه لحاظ نمی‌شود (اوج سرمایه یعنی ۱۲ هزار دلار که به پایین‌ترین حد سرمایه یعنی ۳ هزار دلار رسیده است، باید محاسبه شود و حتما باید یک اوج سرمایه جدید یعنی ۱۳ هزار دلار در پرتفوی ساخته شود که بتوانیم محاسبه را انجام بدهیم). علاوه بر این، کاهش از ۱۰ هزار دلار به ۴ هزار دلار تأثیری بر نحوه محاسبه حداکثر دراداون ندارد، زیرا ۱۰ هزار دلار بالاترین اوج قیمت نبوده است. چندین ماشین حساب آنلاین وجود دارد که می‌توانید به کمک آنها، حداکثر افت سرمایه را محاسبه کنید.

در مثال زیر نمودار ماهانه جفت ارز USDJPY را مشاهده می‌کنید. شما می‌توانید از نظر تئوری حداکثر افت سرمایه را در این جفت ارز، یعنی زمانی که به اوج جدیدی در سال ۲۰۱۵ رسیده است، محاسبه کنید. محاسبه اوج به پایین، درصد ضرری را محاسبه می‌کند که در صورت خرید جفت ارز، زمانی که نرخ ارز به بالاترین حد خود در سال ۲۰۰۷ رسید و بعد به پایین‌ترین حد خود در سال ۲۰۱۲ کاهش یافت، متحمل می‌شدید.

دریافت رایگان سیگنال فارکس

با عضویت در آکادمی ماکروترید، شما سیگنال، آموزش و گفتگو با تحلیلگران و اعضای آکادمی دریافت خواهید کرد.

حداکثر افت سرمایه

افت سرمایه (Drawdown) چیست و چگونه باید کنترل شود؟

حداکثر افت سرمایه معمولا به بزرگترین افت از زمان آغاز به کار اشاره دارد. شما همچنین می‌توانید حداکثر افت سرمایه را برای هر دوره محاسبه کنید، اما بسیاری از اوقات به افت ماهانه یا فصلی اشاره می‌کند.

روش‌های مختلفی برای اندازه‌گیری دراداون دوره‌ای وجود دارد. شما می‌توانید ارزش پرتفوی خود را در ابتدای هر دوره سه ماهه اندازه‌گیری کنید و سپس آن را با ارزش پرتفوی خود در ۹۰ روز بعد مقایسه کنید. می‌توانید یک تحلیل چرخشی داشته باشید که در آن دوره‌ها می‌توانند هر روز در طول عمر پرتفوی یا در ابتدای هر ماه شروع شوند. در این شرایط، شما به دنبال بدترین افت سرمایه در طول این دوره چرخشی هستید که به آن حداکثر افت دوره ( maximum period drawdown) می‌گویند. برخی از معامله‌گران حتی حداکثر دراداون را در یک دوره خاص از زمان شروع کار در نظر می‌گیرند. این امکان نیز وجود دارد که در طول یک دوره یک ماهه یا سه‌ماهه، فاصله اوج تا افت سرمایه اندازه‌گیری بشود که از آن با عنوان حداکثر دراداون برای یک دوره نام برده می‌شود.

همچنین شما می‌توانید با استفاده از حداکثر افت سرمایه، میزان ریسک یک صندوق سرمایه‌گذاری را تعیین کنید. به عنوان مثال یک صندوق‌ پوشش ریسک که به طور معمول ماهانه یک درصد سود کسب می‌کند، اگر در یک دوره پنج‌ساله حداکثر دراداون آن ۲۰ درصد باشد، پرچم قرمز دریافت کرده و به عنوان صندوق پرریسک در نظر گرفته می‌شود. باید در نظر داشت که سرمایه‌گذاری در صندوق‌هایی که به طور کلی بی‌ثبات بوده و حداکثر افت سرمایه زیادی دارند، ریسک بالایی دارد.

میانگین افت سرمایه در طول یک دوره

هنگامی که در حال ارزیابی افت سرمایه در دوره‌های خاصی مانند ماهانه یا فصلی هستید، می‌توانید از میانگین افت سرمایه (Average Drawdown) استفاده کنید. سپس می‌توانید حداکثر دراداون را با میانگین دراداون مقایسه کنید تا تعیین کنید که آیا حداکثر افت سرمایه یک رویداد یک‌باره بوده است و یا تجربه‌ای در نظر گرفته می‌شود که معمولاً حاصل استراتژی معاملاتی شما است. به علاوه می‌توانید به انحراف استاندارد موارد دراداون در حساب دقت کنید تا مشخص شود که آیا این مورد صدق می‌کند یا خیر.

به عنوان مثال، اگر میانگین افت سرمایه سه ماهه شما در یک دوره ۱۰ ساله ۵ درصد و حداکثر افت سرمایه ۳۰ درصد باشد و انحراف استاندارد بازده‌ها ۴ درصد باشد، می‌توانید فرض کنید که در طول ۴۰ فصلی که در پرتفوی خود مشغول معامله کردن هستید، این ۳۰ درصد افت سرمایه یک رویداد یک‌باره بوده است. دلیل این امر، میانگین افت سرمایه ۵ درصد و انحراف استاندارد ۴ درصد است (به این معنی که ۲ انحراف استاندارد تقریباً ۸ درصد است – که ۹۵ درصد از کل داده‌ها را در خود جای داده است)، بیشتر موارد افت سرمایه باید در محدوده ۱۳ درصد باشند (۵ درصد به علاوه ۲ انحراف استاندارد برابر است با ۱۳ درصد). در نتیجه ۳۰ درصد، فراتر از محدوده ۲ انحراف استاندارد ۱۳ درصدی است.

حداکثر افت سرمایه آنچه را که به عنوان دامنه ریسک در نظر گرفته می‌شود، شامل می‌شود. دامنه ریسک، ریسکی است مرتبط با رویدادی که احتمال وقوع آن بعید است. پرتفویی که دارای سود ملایم ۱ درصد در ماه، در یک دوره ۵ ساله است و حداکثر ۳۰ درصد افت سرمایه دارد، باید به عنوان خط قرمز تلقی شود. از سوی دیگر، یک صندوق سرمایه‌گذاری که عموماً پرنوسان است و حداکثر افت سرمایه بزرگی دارد، تمایل دارد که دامنه ریسک ناشی از این نوسانات را منعکس کند.

حداکثر افت سرمایه یک معیار کامل برای اندازه‌گیری ریسک نیست، زیرا وابسته به زمان است. هر چه سابقه یک مدیر سرمایه‌گذاری طولانی‌تر باشد، احتمال اینکه حداکثر دراداون او قابل توجه باشد، بیشتر خواهد بود. تناوب افت سرمایه و همچنین اندازه آن نیز باید در نظر گرفته شود. علاوه بر این، حداکثر دراداون یک رویداد مربوط به گذشته است، اما می‌تواند تصویری از تمایل مدیر سرمایه‌گذاری به ریسک کردن را به سرمایه‌گذار ارائه کند.

حداکثر افت سرمایه باید با شرایط بازار اندازه‌گیری شود تا مشخص شود آیا دامنه ریسک، ناشی از ریسک‌های بتای بالا یا نامناسب بوده است یا خیر. برای مثال در طول بحران مالی، تعدادی از مدیران پرتفوی، افت سرمایه قابل توجهی را تجربه کردند که تابعی از ریسک و بتای بازار بود. اما یک افت سرمایه بزرگ در طول دوره‌های آرام و بدون نوسان بازار، می‌تواند تابعی از لورج (اهرم) بیش از حد بالا باشد.

(نکته: ریسک بتا چیست؟ ریسک بتا احتمال پذیرفته شدن یک فرضیه صفر نادرست توسط یک آزمون آماری است. این به عنوان خطای نوع ۲ یا ریسک مصرف کننده نیز شناخته می‌شود. در این زمینه، اصطلاح “ریسک” به شانس یا احتمال تصمیم‌گیری نادرست اشاره دارد.)

بتا (beta) نوسانات یک اوراق بهادار و رابطه آن با مقیاس وسیع‌تری از ریسک را توصیف می‌کند. بتا می‌تواند ریسک سیستماتیک یک پرتفوی را در مقایسه با بازار توصیف کند. بنابراین، اگر پرتفوی شما دارای بتای ۱ نسبت به شاخص دلار باشد، آنگاه ۱۰۰ درصد با بازده سبد دلاری همبستگی دارد. بتا به محاسبه بازده مورد انتظار یک پرتفوی، نسبت به بازده کلی بازار کمک می‌کند.

مدت زمان حداکثر افت سرمایه

نقطه داده دیگری که برای ارزیابی عملکرد تاریخی یک پرتفوی استفاده می‌شود، زمان حداکثر افت سرمایه است. مدت زمان حداکثر افت سرمایه، طولانی‌ترین زمان بین نقاط اوج است. این می‌تواند با بزرگ‌ترین اوج تا بیشترین ضرر همزمان باشد، اما ممکن است همیشه اینطور نباشد. احتمال دارد به خاطر سقوط ناگهانی بازار سهام، متحمل ضرر زیادی شده باشید که حداکثر افت سرمایه را تنها در طول چند هفته ایجاد کند و این ممکن است بزرگ‌تر از طولانی‌ترین دوره‌ای باشد که در آن زمان افت سرمایه را تجربه می‌کنید.

در حالی که بسیاری از سرمایه‌گذاران نگران حداکثر افت سرمایه پرتفوی خود هستند، ولی توجه بسیار کمتری به حداکثر مدت زمان افت سرمایه شده است. بسیاری از سرمایه‌گذاران بر این باورند که مدت زمان افت سرمایه از میزان آن دردناک‌تر است. در حالی که هیچ‌کس تمایل ندارد ضرر احتمالی ۲۰ درصدی را در چند ماه تجربه کند، اما این می‌تواند استرس کمتری نسبت به همان کاهش ۲۰ درصدی داشته باشد که چندین سال طول می‌کشد.

بسیاری از معامله‌گران توجه زیادی به رقم حداکثر افت سرمایه می‌‌کنند. حتی اگر اهداف شما تولید بازدهی با سوگیری بلند‌مدت باشد، نوسان عملکرد کوتاه‌مدت اهمیت دارد، به خصوص زمانی که شرایط نامطلوبی در بازار وجود دارد. این موضوع زمانی که پرتفویی را که در حال ارزیابی هستید با یک شاخص گسترده‌تر مقایسه می‌کنید، بسیار برجسته می‌شود. هنگامی که در حال معامله ارز هستید، می‌توانید از شاخصی مانند شاخص دلار به عنوان پایه، برای مقایسه کردن استفاده کنید.

حداکثر افت سرمایه یک روش مفید برای اندازه‌گیری بدترین سناریوی مورد انتظار از عملکرد پرتفوی است. یکی از مزایای استفاده از حداکثر دراداون این است که داده‌های اضافی مانند انحراف استاندارد یا نیمه انحراف یا انحراف نزولی را در خود جای نمی‌دهد.

نسبت کالمار

یک معیار مفید برای سنجش ریسک که حداکثر افت سرمایه را در خود جای داده، نسبت کالمار (Calmar Ratio) است. این نسبت با تقسیم نرخ رشد سالانه یک پرتفوی بر حداکثر دراداون در همان دوره محاسبه می‌‎شود. برای مقایسه دو پرتفوی با استفاده از نسبت کالمار، باید آنها را در یک دوره مشابه مقایسه کنید.

اهرم نامتقارن

افت سرمایه در پرتفوی شما نشان دهنده ریسک قابل توجهی برای سرمایه‌گذاران است و جبران ضرر بزرگ می‌تواند دشوار باشد. معامله‌گران باتجربه می‌دانند که با افزایش ضرر، مبلغ مورد نیاز برای جبران ضرر به طور چشمگیر و نامتناسب افزایش می‌یابد که معمولاً به عنوان اهرم نامتقارن (Asymmetrical Leverage) شناخته می‌شود. به عنوان مثال، کاهش ۲۵ درصد از ارزش پرتفوی شما، نیازمند افزایش ۳۳ درصدی برای جبران ضرر است. کاهش ۵۰ درصدی حساب شما به افزایش ۱۰۰ درصدی برای جبران احتیاج دارد. ضرب المثلی وجود دارد که بسیاری از معامله‌گران آن را کاملا درک می‌کنند که می‌گوید: «زندگی کن تا یک روز دیگر معامله کنی». با مدیریت ریسک نزولی حساب خود، بهتر می‌توانید از اثرات نامطلوب حساب معامله‌گری خود جان سالم به در ببرید.

انواع افت سرمایه که باید انتظار آنها را داشته باشید

افت سرمایه در پرتفوی، معمولاً با سطح ریسک استراتژی معاملاتی شما مرتبط است. اگر استراتژی شما سیستماتیک باشد، می‌توانید افت سرمایه‌ در آینده را بر اساس حداکثر افت سرمایه‌ در گذشته معاملات خود، حساب کنید. اگر سبک معامله‌گری شما بر اساس ارزش نسبی است، به دنبال جفت ارزی هستید تا پس از یک افت قابل توجه دوباره افزایش پیدا کند، بنابراین قبل از اینکه معامله خود را با ضرر ببندید، باید آگاه باشید که تا چه حد حاضر هستید بازار بر خلاف معامله شما حرکت کند. استفاده از داده‌های تاریخی برای تعیین افت سرمایه‌های نظری در گذشته، روشی عالی برای اندازه‌گیری حداکثر افت سرمایه یا افت سرمایه‌ در یک دوره معین است. اما همیشه به یاد داشته باشید که بدترین دراداون برای حساب شما، هنوز از راه نرسیده است.

پاداشی که به دست می‌آورید، بر اساس میزان ریسکی است که انجام می‌دهید. اگر از یک استراتژی معاملاتی دنبال‌کننده روند مانند استراتژی میانگین‌ متحرک متقاطع (moving average crossover) استفاده می‌کنید، باید انتظار داشته باشید که این استراتژی بیشتر از آنکه برنده شود، ضرر می‌کند و تا زمانی که بازار وارد فاز روند نشده باشد، دراداون طولانی مدتی را تجربه خواهید کرد. بنابراین هنگامی که استراتژی معاملاتی خود را طراحی می‌کنید، باید از انواع افت سرمایه‌ای که انتظار دارید رخ بدهد، آگاه باشید و همچنین افت سرمایه را به عنوان بخشی از حرفه معامله‌گری خود بپذیرید.

انواع افت سرمایه drawdown

ساخت برنامه برای افت سرمایه

متأسفانه، افت سرمایه بخشی از فرآیند معامله‌گری در فارکس محسوب می‌شود. پاداش بالقوه به طور جدایی‌ناپذیری با ریسک مرتبط است؛ به این معنی که سرمایه‌گذاران معمولاً مقدار بازدهی را بدست می‌آورند که براساس سطح ریسکی که مایل به قبول آن هستند، پیش‌بینی می‌کنند.

کلید موفقیت برای جلوگیری از دراداون، داشتن یک برنامه برای مدیریت ریسک است که به شما این امکان را می‌دهد تا از شرایط نامطلوب در بازار جان سالم به در ببرید. با ساخت یک برنامه برای افت سرمایه، می‌توانید تعیین کنید که اگر بازار در حین یک رویداد غیرمنتظره از نوع قوی سیاه (Black Swan) یا در طول یک دوره زیان طولانی ‌مدت علیه شما حرکت کند، چگونه ریسک خود را مدیریت خواهید کرد.

شما می‌توانید فرآیند ساخت این برنامه را با تعیین حداکثر ضرری که حاضر هستید قبل از پایان دادن به استراتژی معاملاتی متحمل شوید، شروع کنید. ریسک شما باید تابعی از پاداشی باشد که می‌خواهید بدست بیاورید. برای مثال، اگر به دنبال دو برابر کردن پرتفوی خود در یک سال هستید، ممکن است لازم باشد ریسکی را بپذیرید که ممکن است نزدیک به نیمی از پرتفوی خود را از دست بدهید. بسیاری از معامله‌گران تازه‌کار در درک این مفهوم مشکل دارند و در نتیجه معمولا حساب‌های خود را با استفاده بیش از حد از اهرم معاملاتی، نابود می‌کنند.

به علاوه باید افت سرمایه‌های خود را به صورت ماهانه و همچنین به صورت سالانه مدیریت کنید. بسیاری از برنامه‌های معاملاتی بر این اساس هستند که ماهانه بسته می‌شوند و همچنین دارای حداکثر دراداون سالانه هستند. به عنوان مثال، اگر حداکثر افت سرمایه شما برای بستن معاملات ۳۰ درصد باشد، می‌توانید حداکثر افت سرمایه ماهانه ۵ تا ۶ درصدی را در نظر بگیرید.

اگر به حد افت سرمایه خود رسیدید، چه برنامه‌ای دارید؟

طبیعتا سوالی که ممکن است بپرسید این است که اگر به افت سرمایه ماهانه خود رسیدید، چه کاری باید انجام دهید؟ در صورت رسیدن به حد ضرر ماهانه، چندین تکنیک وجود دارد که می‌توانید برای کاهش میزان ریسک خود انجام دهید. به عنوان مثال، می‌توانید با بستن معاملات خود، از زیان بیشتر حسابتان جلوگیری کنید. همچنین می‌توانید با هج کردن، از وارد شدن ریسک بیشتر به حساب جلوگیری کرده و معاملات خود را باز نگه دارید.

یکی از مزایای معامله‌گری در بازار فارکس این است که اکثر جفت ارزها نقد شونده هستند و به عنوان یک معامله‌گر می‌توانید در هر مقطع زمانی، با کمترین اسلیپیج (slippage)، معامله خود را ببندید. در حالی که برخی از جفت ارزها در مناطق زمانی خاص نقدشوندگی بیشتری دارند، اما جفت ارزهای اصلی و کراس همیشه نوعی از نقدینگی را ارائه می‌دهند. اگر معامله‌ای در یک جفت ارز اگزاتیک (exotic) غیرنقدشونده دارید، مانند جفت ارزی مرتبط با بازارهای نوظهور که فروش آن دشوار است، ممکن است لازم باشد بررسی کنید که اگر ضرر شما از حداکثر افت سرمایه شما بیشتر شود، از چه نوع جایگزینی باید استفاده کنید.

بخشی از برنامه افت سرمایه شما ممکن است معامله سبدی از ارزها یا محصولاتی باشد که با هم همبستگی ندارند، جایی که ممکن است بیشترین ضرر را در یک دارایی تجربه کنید، اما سایر دارایی‌ها موجود در سبد شما این ضررها را جبران می‌کنند.

قبل از معامله کردن، باید بدانید که چگونه می‌توانید افت سرمایه خود را کنترل کنید. شما باید به این فکر کنید که چگونه در موقعیت‌های خاص، ریسک خود را مدیریت خواهید کرد. مهم‌تر از همه، اگر در حال معامله دارایی‌های هستید که نقد‌شوندگی کمتری دارند، تعیین کنید که اگر بازار بطور ناگهانی خلاف موقعیت معاملاتی شما حرکت کرد، آیا می‌توانید زیان بزرگی را تحمل کنید یا خیر.

تله‌های معامله‌گری

یکی از تله‌های معاملاتی که معمولا معامله‌گران تازه‌کار در آن گرفتار می‌شوند، معامله چندین جفت ارز مرتبط با استفاده از یک استراتژی معاملاتی است. این‌ معاملات می‌توانند منجر به بازدهی‌هایی شوند که همبستگی زیادی با یکدیگر دارند و در حالی که سود بدست آمده می‌تواند استثنایی باشد، زمانی که بازار در خلاف جهت معاملات شما حرکت کند، همه موقعیت‌های معاملاتی شما همزمان وارد ضرر می‌شوند. این سناریویی است که بهتر است از آن اجتناب کنید.

یکی از راه‌های جلوگیری از این امر این است که یک تحلیل همبستگی روی جفت ارزهایی که می‌خواهید در پرتفوی خود معامله کنید، انجام دهید تا ببینید آیا همبستگی بالایی دارند یا خیر. اگر همبستگی بین جفت ارزها به طور مداوم بالای ۸۰ درصد است، باید از معامله کردن این جفت ارزها با یک استراتژی مشابه و در زمان مشابه، اجتناب کنید.

چرا افت سرمایه مهم است؟

فرض کنید یک سیستم معاملاتی دارید که ۷۰ درصد سود آور است. یعنی از هر ۱۰۰ معامله ۷۰ معامله سودآور خواهد بود. بنابراین شما سود خوبی خواهید کرد. اما اگر تمام ۳۰ معامله زیان‌ده در ابتدا رخ بدهد چه می‌شود؟ ممکن است بگویید در ادامه باز هم ۷۰ معامله سودآور خواهید داشت. اما آیا تا آن زمان هنوز سرمایه‌ای برای معامله دارید؟

حتی معامله‌گران حرفه‌ای نیز ممکن است با چنین شکست‌های وحشتناکی روبرو می‌شوند، اما تفاوت این است که آنها در نهایت به سود می‌رسند. دلیل آن است که معامله‌گران حرفه‌ای به خوبی مدیریت ریسک را انجام می‌دهند.

بسیاری از معامله‌گران در درک صحیح افت سرمایه ناتوان هستند. آنها تصور می‌کنند که اگر به عنوان مثال ۱۰ درصد ضرر کنند، می‌توانند با ۱۰ درصد سود به نقطه اولیه باز گردند. اما این گونه نیست. در جدول زیر رابطه بین مقدار سرمایه کاهش یافته در برابر میزان سرمایه مورد نیاز برای رسیدن به نقطه اولیه نشان داده شده است.

افت سرمایه

رابطه بین مقدار سرمایه کاهش یافته در برابر میزان سرمایه مورد نیاز برای رسیدن به نقطه اولیه

همانطور که می‌بینید، هرچقدر افت سرمایه بیشتر باشد، جبران آن سخت‌تر خواهد شد. هرچقدر پول بیشتری را از دست بدهید، مجبورید تلاش بیشتری برای بازگرداندن آن انجام دهید، بنابراین بهترین کار این است که تا حد امکان افت سرمایه را کنترل کنید.

در ادامه پنج مرحله برای کنترل افت سرمایه ارائه می‌کنیم.

مرحله ۱: احساسات خود را کنترل کنید

احتمالا این توصیه را هزاران بار شنیده‌اید. اما اگر هزار بار دیگر هم بر روی این موضوع تاکید شود، باز هم کم است. ضرر کردن دشوار است. هنگامی که ۲۰ درصد از سرمایه شما کاهش پیدا کرده است، آسان نیست که به احساسات خود مسلط باشید. اما اگر نتوانید این کار را انجام دهید، به سمت معاملات پرریسک‌تر سوق داده می‌شوید.

در این شرایط یک نفس عمیق بکشید. کمی قدم بزنید، مدیتیشن کنید، خاطرات خود را یادداشت کنید، حمام کنید. هیچ معامله‌ای انجام ندهید و مدتی از بازار دور باشید. هنگامی که کاملا آرام شدید دوباره به معاملات باز گردید.

مرحله ۲: ریسک‌ها را کاهش دهید

افت سرمایه زمان بسیار خوبی برای تجزیه و تحلیل ریسک شما است. اگر ۲۰ بار معاملات شما زیان‌ده شود، چه اتفاقی می‌افتد؟ درصدی را که در هر معامله ریسک می‌کنید را در نظر بگیرید و آن را در ۲۰ ضرب کنید. اگر پاسخ شما بیش از ۱۰۰ باشد، به این معنی است که پس از ۲۰ معامله زیان‌ده کل پورتفوی شما از بین خواهد رفت.

با بررسی میزان ریسک خود می‌توانید تصمیمات خود را بهینه‌تر کنید.

مرحله ۳: در صورت ادامه زیان، باز هم ریسک را کاهش دهید

برخی معامله‌گران برای جبران زیان‌های خود اقدام به افزایش ریسک می‌کنند. آنها مقادیر غیرمسئولانه‌ای از اهرم را به کار می‌گیرند تا به نوعی از بازار «انتقام» بگیرند. این گونه معاملات تقریبا هرگز به درستی پیش نمی‌روند. برای کاهش افت سرمایه باید از هرگونه معامله احساسی و بدون منطق جلوگیری کرد. در عوض باید با کاهش ریسک و اهرم، کاری کنید که پورتفوی شما بیشتر کاهش نیابد. فراموش نکنید که بدون داشتن سرمایه، معامله‌ای هم در کار نخواهد بود.

مرحله ۴: یک سقف برای خود قرار دهید

در نظر گرفتن یک سقف برای افت سرمایه به شما کمک می‌کند تا بر معاملات خود تسلط بیشتری داشته باشید. این استراتژی به این صورت است که اگر پورتفوی شما از مقدار معینی بیشتر کاهش یافت، موقتا از معامله خودداری کنید. به عنوان مثال فرض کنید که در هر معامله ۲ درصد از پورتفوی خود را ریسک می‌کنید، ممکن است در یک ماه زیان شما به ۱۰ درصد برسد. در اینجا بهتر است معامله کردن را متوقف کرده و به بهبود استراتژی خود بپردازید، دلایل اشتباه خود را یادداشت کنید و معاملات خود را عمیق‌تر بررسی کنید. همچنین این دور شدن از معامله به تسلط شما بر احساساتتان کمک می‌کند.

مرحله ۵: از بازار دور شوید

این سخت‌ترین مرحله است. زمانی که شما چندین معامله شکست خورده دارید و مقدار قابل توجهی از سرمایه خود را از دست داده‌اید، دو راهکار دارید یا با استرس بالا و نگرانی از پول از دست رفته به سراغ معاملات بعدی بروید، یا از بازار دور شوید و اوضاع را بدتر نکنید. اگر چند روز یا یک هفته از بازار دور باشید، پس از بازگشت از اتفاقی که رخ می‌دهد، شگفت زده خواهید شد.

در خاتمه

وارن بافت می‌گوید برای سرمایه‌گذاری اول باید پول داشته باشید. اگر قرار باشد سرمایه خود را از دست بدهید، دیگر نمی‌توانید سرمایه‌گذاری یا معامله‌گری کنید. به همین خاطر است که باید در وهله اول مراقب افت سرمایه خود باشید. در بازار فارکس مهم‌ترین اصل این است که سرمایه خود را از دست ندهید چرا که بدون سرمایه نمی‌توانید معامله کنید. ضرر کردن طبیعی است. در واقع هیچ سیستم معاملاتی به صورت صد در صد عمل نمی‌کند. شما باید این موضوع را بپذیرید و سعی کنید که تا حد امکان افت سرمایه خود را محدود کنید. پس از آن است که می‌توانید به فکر سودآوری در معاملات خود باشید.

از آنجایی که افت سرمایه بخشی از حرفه معامله‌گری شما است، ساخت برنامه‌ای که در صورت وقوع افت سرمایه، آن را مدیریت کند، بسیار مهم است. اگر اوراق بهادار موجود در پرتفوی شما ضررهایی فراتر از تحمل تعیین شده برای یک دوره جداگانه مانند یک ماهه، سه ماهه یا سالانه را تجربه کند، باید دقیقاً تعیین کنید که چه دارایی‌هایی باید نقد یا هج بشوند.

شما باید از معامله جفت ارزها یا دارایی‌ها با همبستگی بالا با استفاده از استراتژی معاملاتی یکسان خودداری کنید، زیرا اگر عملکرد اوراق بهادار شما به طور همزمان کاهش یابد، افت سرمایه احتمالی می‌تواند بزرگتر از انتظار شما باشد.

با پایبندی به یک برنامه برای مدیریت افت سرمایه، احتمال بیشتری وجود دارد که بتوانید هرگونه افت سرمایه‌ای را تحمل کرده و مدیریت کنید تا دوام بیاورید و همچنان به معامله‌گری ادامه دهید.

 

1 دیدگاه در “افت سرمایه (Drawdown) چیست و چگونه باید کنترل شود؟
  1. آواتار Behzad Behzad گفت:

    تشکر از مطلب علمی که ارایه دادید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید