اندیکاتور جریان نقدینگی چایکین (Chaikin Money Flow)، برای اندازهگیری فشار خرید یا فروش در مدت زمانی مشخص استفاده میشود.
در دنیای معاملهگری، موجهای بزرگ عموما توسط صندوقهای سرمایهگذاری غولپیکر، صندوقهای پوشش ریسک، صندوقهای بازنشستگی، کارگزاران و سایر موسسات مالی ایجاد میشوند. این موسسات برخلاف معاملهگران خرد اکثریت حجم را در اختیار دارند. اگر بتوانید جهت معاملات این موسسات را تشخیص دهید بازدهی شگفتانگیزی خواهید داشت. اهمیت بالای اندیکاتورها و اسیلاتورهای تکنیکالی برای معاملهگران خرد نیز از همین مساله نشات میگیرد. اندیکاتورها میتوانند علت روندها، خواه صعودی یا نزولی، و همچنین احتمال معکوس شدن آنها را نشان دهند.
اگر میخواهید قدرت یک روند را بر اساس فشار خرید یا فروش و حجم معاملات تعیین کنید، اندیکاتور CMF ابزاری است که میتوانید روی آن حساب کنید. در این مقاله شما با این اندیکاتور و چند استراتژی معاملاتی بر پایه آن آشنا خواهید شد.
اندیکاتور جریان نقدینگی چایکین یا اندیکاتور CMF چیست؟
این اندیکاتور در دهه ۱۹۸۰ توسط تحلیلگر مشهور بازار سهام، مارک چایکین ابداع شد. این اندیکاتور بر این اساس بنا شده که اگر قیمت بسته شدن در نزدیکی کف باشد در فاز توزیع و اگر قیمت بسته شدن در نزدیکی سقف باشد در فاز انباشت هستیم.
دوره مستر کلاس طلا
جامعترین دوره آموزشی طلا
این دوره در مجموعه یوتوفارکس تهیه شده و نتیجه سالها تجربه در حوزه معاملهگری طلا و فارکس است. این دوره توسط مجموعهای از معاملهگران حرفهای یوتوفارکس تهیه شده است. با خرید این دوره از تجربه چندین معاملهگر بهرهمند خواهید شد.
اندیکاتور CMF از یک خط قرمز یا سبز رنگ که حول خط ۰ به میزان ۱۰۰- تا ۱۰۰+ نوسان میکند، تشکیل شده است. نواحی قرمز و سبز به ترتیب بیانگر فشار فروش و خرید هستند. زمانی که در محدوده منفی باشیم فشار فروش و زمانی که در محدوده مثبت باشیم فشار خرید بیشتر است.
فرمول محاسبه
فرمول این اندیکاتور بسیار ساده است (برای این مثال از دوره ۲۱ روزه استفاده میکنیم).
ابتدا با استفاده از فرمول (۱) ضریب جریان نقدینگی را محاسبه میکنیم و سپس با استفاده از فرمول (۲) حجم جریان نقدینگی را به دست میآوریم و درنهایت با استفاده از رابطه (۳) اندیکاتور CMF به دست میآید:
چرا آکادمی ماکروترید؟
با عضویت در آکادمی ماکروترید، شما تحلیل فاندامنتال بازار فارکس را در کنار سیگنال، آموزش و گفتگو با تحلیلگران و اعضای آکادمی دریافت خواهید کرد.
عضویت رایگان
- از طریق ثبت نام در بروکرهای معرفی شده
(مینیمم قیمت_ ماکزیمم قیمت) / [(قیمت بسته شدن _ ماکزیمم قیمت) _ (مینیمم قیمت _ قیمت بسته شدن)] = ضریب جریان نقدینگی (۱)
حجم کل دوره زمانی × ضریب جریان پول = حجم جریان نقدینگی (۲)
مجموع حجم دوره ۲۱ روزه / حجم جریان نقدینگی دوره ۲۱ روزه = مقدار اندیکاتور CMF در دوره ۲۱ روزه (۳)
مانند سایر اندیکاتورهای تکنیکال، لازم نیست این محاسبات را خودتان انجام دهید زیرا شاخص CMF در اکثر پلتفرمها و نرمافزارهای معاملاتی یافت میشود. تنها وظیفه شما این است که بیاموزید چگونه آنها را اجرا و بررسی کنید.
نحوه معامله با اندیکاتور CMF
اندیکاتور CMF در دسته اندیکاتورهای مومنتومی قرار میگیرد و از همین رو در بازارهای دارای روند برای تشخیص قدرت و جهت روند، کارکرد بهتری دارد.
این اندیکاتور بر اساس اینکه قیمت بهطور میانگین در بالا یا پایین محدوده روزانه بسته شود به ترتیب مثبت و منفی میشود. باید توجه داشت که حاصل در حجم معاملات هر روز ضرب میشود. بنابراین یک روز منفی با حجم کم، نسبت به یک روز منفی با حجم بالا عدد بالاتری در اندیکاتور خواهد داشت. این اندیکاتور اغلب در چارتهای روزانه استفاده میشود، اما استفاده از تایم فریمهای بالاتری که داده حجمی آن موجود باشد نیز در بین معاملهگران رواج دارد. دوره ۲۱ روزه نیز به دلیل اینکه بیانگر تعداد روزهای معاملاتی یک ماه است در فرمول محاسبه اندیکاتور معمولا استفاده میشود. هرچند سایر ضرایب این عدد، یعنی ۴۲، ۶۳، ۸۴، ۱۲۶ یا ۲۵۲ نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
برای معاملات روزانه و سایر استراتژیهای کوتاهمدت، دورههای زمانی کوچکتر به دلیل واکنش سریع به تغییر روندها کاربرد بیشتری دارند. اما معاملهگران بلندمدت، دورههای زمانی بزرگتر را ترجیح میدهند.
برای استفاده از اندیکاتور CMF ابتدا باید نموداری را پیدا کنید که در حالت رنج قرار نداشته باشد. حالت رنج معمولا زمانی رخ میدهد که قیمت برای یافتن مسیرش، در سطح مشخصی فشرده میشود. سپس باید دوره زمانی موردنظرتان را تنظیم کنید. میتوانید برای شروع از دوره ۱۲ روزه شروع کنید و در نهایت اندیکاتور را روی چارت اعمال کنید. به حرکات گذشته توجه کنید. هنگامی که اندیکاتور رو به بالا حرکت کند، زمان خرید است. برعکس، اگر اندیکاتور زیر صفر باشد و یا به سمت پایین حرکت کند، زمان فروش است.
در ادامه به سایر روشهای استفاده از این اندیکاتور میپردازیم.
شکستها
برای تایید شکستهای قیمتی میتوان از اندیکاتور CMF استفاده کرد. ناحیه مقاومتی یا حمایتی که قیمت چندین بار از آنجا برگشته را مشخص کنید.
اگر قیمت بتواند از مقاومت عبور کند و CMF هم بالای صفر باشد، روند جدید میتواند مورد تایید باشد، در غیر این صورت احتمال برگشت قیمت وجود دارد. همچنین اگر قیمت حمایت خود را بشکند و CMF زیر صفر باشد، روند جدید مورد تایید است، در غیر این صورت احتمال برگشت وجود دارد.
تغییر روندها
زمانی که اندیکاتور CMF از خط صفر خود عبور کند، میتواند نشاندهنده اتمام روند فعلی باشد. اگر خط صفر از بالا به پایین شکسته شود نشانه نزول قیمت و اگر از پایین به بالا شکسته شود نشانه صعود قیمت خواهد بود. توجه کنید که شکستهای جزئی شما را گمراه نکنند. میتوان با بررسی سابقه سهم یا دارایی و تطبیق آستانه شکست تصمیم بهتری گرفت.
تایید روند
برای تایید روندها نیز میتوان از این اندیکاتور استفاده نمود. برای مثال اگر روند صعودی باشد، قدرت خرید منعکسشده در اندیکاتور میتواند موجب اطمینان شما از ادامه روند شود. عکس این مورد یعنی در زمانیکه روند نزولی است، صادق است.
مزایای استفاده از اندیکاتور CMF
استفاده از این ابزار در تعیین جهت و قدرت روند قیمتی به شما کمک خواهد کرد. همچنین واگرایی بین اندیکاتور و قیمت نیز میتواند زمان ورود و خروج را به معاملهگر نشان دهد.
محدودیتهای اندیکاتور CMF
این اندیکاتور به دلیل دنبال کردن قیمت، همواره به گذشته توجه دارد. همچنین اگر روند مشخص نباشد و بازار بیثبات باشد این اندیکاتور میتواند سیگنالهای اشتباه بسیاری بدهد.
سخن پایانی
در این مقاله به تنظیمات و نحوه استفاده از اندیکاتور CMF پرداختیم. این اندیکاتور میتواند در تعیین روندهایی که هنگام ورود صندوقهای پوشش ریسک یا سایر معاملهگران بزرگ والاستریت تشکیل میشوند، کاربردی باشد. اما همانند تمامی اندیکاتورها، این ابزار تحلیل تکنیکال نیز سیگنالهای اشتباهات زیادی دارد. پس در استفاده از آن احتیاط کرده و آن را با ابزارهایی نظیر خط روند یا میانگین متحرک ترکیب کنید.