اندیکاتور CCI چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

شاخص کانال کامودیتی یا اندیکاتور CCI چیست؟

شاخص کانال کامودیتی (Commodity Channel Index​)، یک اندیکاتور مبتنی بر مومنتوم است که به تشخیص اشباع خرید یا فروش یک دارایی کمک می‌کند. این اندیکاتور که توسط دونالد لمبرت (Donald Lambert) ایجاد شد، در تعیین جهت و قدرت روند، ارزیابی قیمت، ورود و خروج از معامله، عدم معامله و اضافه کردن به معامله فعلی به معامله‌گران کمک می‌کند. بنابراین، از این اندیکاتور می‌توان برای دریافت سیگنال‌های معاملاتی استفاده کرد.

نکات کلیدی
  • شاخص کانال کامودیتی (CCI)، اندیکاتور تکنیکالی است که تفاوت بین قیمت فعلی و میانگین تاریخی آن را اندازه‌گیری می‌کند.
  • اگر CCI بالای صفر باشد، قیمت بیشتر از میانگین تاریخی و اگر زیر صفر باشد، قیمت کمتر از میانگین تاریخی است.
  • اندیکاتور CCI محدودیتی ندارد، یعنی می‌تواند به‌طور نامحدود افزایش یا کاهش یابد. به همین دلیل سطوح اشباع خرید و فروش هر دارایی با نگاه به زمانی که در گذشته این اندیکاتور معکوس شده است، تشخیص داده می‌شوند .

فرمول محاسبه شاخص کانال کامودیتی

کانال کامودیتی یا CCI

کانال کامودیتی یا CCI

نحوه محاسبه شاخص کانال کامودیتی

  1. دوره بررسی CCI را تعیین کنید. عدد رایج ۲۰ است. هرچه مدت‌زمان این دوره کمتر باشد، نوسانات بیشتر و هرچه کمتر باشد، شاخص ملایم‌تری خواهید داشت. ما برای این مقاله از عدد ۲۰ استفاده می‌کنیم، اما شما بنا بر صلاحدید خود می‌توانید آن را تغییر دهید.
  2. برای ۲۰ کندل آخر بیشترین قیمت، کمترین قیمت و قیمت بسته شدن را بنویسید تا قیمت فعلی به دست آید.
  3. پس از تکرار مرحله قبل برای ۲۰ دوره اخیر، اعداد محاسبه شده را با هم جمع کرده و حاصل را بر ۲۰ تقسیم کنید تا میانگین متحرک را بدست آورید.
  4. برای محاسبه انحراف متوسط، میانگین متحرک را از قیمت فعلی ۲۰ دوره اخیر کم کنید. قدر مطلق این ارقام را باهم جمع کرده و بر ۲۰ تقسیم کنید (بدون توجه به علامت منفی).
  5. آخرین عدد قیمت فعلی، میانگین متحرک و انحراف متوسط را در فرمول CCI قرار دهید.
  6. با پایان هر دوره جدید، این روند را تکرار کنید.

شاخص کانال کامودیتی به ما چه می‌گوید؟

شاخص CCI در درجه نخست برای شناسایی روندهای جدید، مشاهده سطوح اشباع خرید و فروش و واگرایی با قیمت مورد استفاده قرار می‌گیرد. زمانی که CCI از محدوده منفی یا صفر به بالای ۱۰۰ برسد، احتمالا یک روند صعودی جدید خواهیم داشت. اگر این اتفاق رخ داد، می‌توانید برای ورود منتظر اصلاح قیمتی باشید که در ادامه با افزایش قیمت و CCI همراه شود.

اندیکاتور CCI

همین مطلب در مورد روندهای نزولی جدید نیز صادق است. زمانی که CCI از محدوده مثبت یا صفر به ۱۰۰- برسد، احتمالا یک روند نزولی جدید خواهیم داشت. این می‌تواند سیگنالی برای خروج از پوزیشن‌های خرید یا ورود به پوزیشن فروش تلقی شود.

نکته: برخلاف نام شاخص کانال کامودیتی، CCI در هر بازاری قابل‌استفاده بوده و فقط مختص کامودیتی‌ها نیست.

 

سطوح اشباع خرید یا فروش این اندیکاتور ثابت نیستند و معامله‌گران با مراجعه به گذشته، می‌توانند نقاط برگشتی را پیدا کنند. برای یک سهام CCI ممکن است بین ۲۰۰ تا ۱۵۰- معکوس شود، در صورتی که برای یک کالای خاص این محدوده می‌تواند بین ۳۲۵ تا ۳۵۰- باشد. برای یافتن نقاط برگشتی و استفاده از CCI باید از تایم فریم‌های بالا استفاده کنید.

لازم به ذکر است که از واگرایی بین قیمت و CCI نیز می‌توان بهره برد. اگر قیمت در حال افزایش و CCI در حال کاهش باشد، نشانه ضعف روند است. باید توجه کرد که واگرایی‌ها یک سیگنال ضعیف هستند و می‌توانند چندین بار تکرار شوند، اما منجر به تغییر روند نشوند. بنابراین، استفاده از واگرایی به‌عنوان هشدار تغییر روند، رویکرد بهتری است. در این حالت شما می‌توانید حد ضرر خود را در نقاط بهتری قرار داده یا از ورود به معاملات جدید خودداری کنید.

شاخص CCI در مقایسه با اسیلاتور استوکاستیک (Stochastic)

هر دو مورد اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال هستند، اما عملکرد کاملا متفاوتی دارند. یکی از تفاوت‌های آشکار بین این دو، محدودیت اسیلاتور استوکاستیک است که بین ۰ تا ۱۰۰ بوده، درحالی‌که CCI نامحدود است. با توجه به تفاوت‌های محاسباتی، این دو اندیکاتور در زمان‌های مختلف سیگنال‌های متفاوتی ارائه می‌دهند، نظیر اشباع خرید و فروش.

محدودیت‌های CCI

استفاده از CCI برای تشخیص اشباع فروش و خرید اغلب نظری است. این اندیکاتور محدودیتی ندارد و سطوح مهم گذشته شاید تاثیری در آینده نداشته باشند.

نکته دیگر عقب بودن این شاخص و ارائه سیگنال‌های ضعیف در برخی موارد است. رسیدن شاخص به ۱۰۰ یا ۱۰۰- برای شناسایی روند جدید شاید کمی دیر باشد، زیرا در آن زمان قیمت روند خود را شروع کرده و احتمالا زمان اصلاح آن باشد. در این موارد سیگنال ارائه‌شده منجر به زیان معامله‌گر می‌شود، پس باید مراقب این سیگنال‌ها باشید. در بهترین حالت ممکن، از این شاخص می‌توان برای تایید یا رد سایر روش‌های تحلیلی قیمت استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید